De ce Germania a fost esentiala pentru acordul de schimb de prizonieri cu Rusia. Putin a cerut cu insistenta eliberarea criminalului Krasikov
Guvernul german a jucat un rol-cheie in schimbul de prizonieri de joi dintre Rusia si Occident, in cadrul caruia Moscova a eliberat 16 prizonieri in schimbul a opt rusi detinuti in Occident, relateaza DW.
Principala figura a schimbului, care a implicat mai multe tari, a fost Vadim Krasikov, un rus condamnat pentru uciderea unui fost militant cecen la Berlin in 2019.
Vadim Krasikov, the FSB killer, was the first of the assorted spies and criminals that Russia extracted from western jails who walked down the red carpet to meet Putin.
The Russian president hugged him.
He’s the one in the baseball cap and the Adidas shell suit pic.twitter.com/CqOlIPD1c3— Bojan Pancevski (@bopanc) August 1, 2024
Rusia a abordat Statele Unite inca din 2022 cu oferta de a elibera prizonieri americani in schimbul lui Krasikov, care ispasea o condamnare pe viata in Germania. Cu toate acestea, deoarece Krasikov nu era un prizonier american, oficialii americani nu au considerat ca oferta era serioasa.
De asemenea, presedintele rus Vladimir Putin a declarat recent, intr-un interviu cu Tucker Carlson, gazda unui talk-show american, ca este deschis unui schimb de prizonieri cu Krasikov.
Cu toate acestea, decizia de eliberare a lui Krasikov a fost complicata din punct de vedere politic pentru Germania, avand in vedere gravitatea crimei. Aceasta a avut loc in plina zi, intr-un parc din Berlin, la doar cativa pasi de parlament si de sediul guvernului.
„Nu a fost usor pentru nimeni sa ia aceasta decizie de a expulza un criminal condamnat la inchisoare pe viata dupa doar cativa ani de inchisoare”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, care si-a intrerupt vacanta de vara pentru a-i saluta pe unii dintre prizonierii eliberati la sosirea lor in Germania.
Dupa ce s-a intalnit prizonierii sositi in Germania, Scholz a insistat ca schimbul a fost „decizia corecta, iar daca ati avut indoieli, le veti pierde dupa ce veti vorbi cu cei care sunt acum liberi”.
„Multi dintre prizonieri s-au temut pentru sanatatea lor si chiar pentru viata lor”, a adaugat el.
Sectiunea germana a organizatiei pentru drepturile omului Amnesty International a afirmat ca acordul lasa un „gust amar”, deoarece creeaza o echivalenta intre „un criminal … condamnat in cadrul unui proces echitabil” si „oameni care tocmai si-au exercitat dreptul la libera exprimare”.
Un articol de opinie din ziarul de mare tiraj Bild a precizat ca, desi eliberarea activistilor si a cetatenilor germani detinuti pe nedrept in Rusia trebuie salutata, „mesajul pervers transmis poporului rus este ca Putin este un erou” pentru „salvarea criminalilor”.
Presedintele american Joe Biden a recunoscut ca Germania a trebuit sa faca concesii semnificative pentru a realiza schimbul de prizonieri. El a declarat ca ii poarta „un mare sentiment de recunostinta” lui Scholz.
US President Joe Biden says the prisoner swap required „significant concessions from Germany” and that he owes „a great sense of gratitude” to Chancellor Olaf Scholz. pic.twitter.com/tr5D5JmP7a
— DW Politics (@dw_politics) August 1, 2024
Acordul „mi-a cerut sa obtin unele concesii semnificative din partea Germaniei, pe care initial au ajuns la concluzia ca nu le pot face din cauza persoanei in cauza”, a spus Biden.
In ianuarie, Biden l-a abordat personal pe Scholz cu privire la posibilitatea unui schimb de prizonieri, la care Scholz a raspuns: „Pentru tine, voi face acest lucru”, a declarat joi consilierul Biden pentru securitate nationala, Jake Sullivan, reporterilor.