Directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane (ISPRI), Dan Dungaciu, a incercat sa ofere cateva explicatii, intr-un interviu acordat ziare.com, despre cum jihadistii ISIS isi aleg tintele din Europa.
Dungaciu a tinut sa avertizeze asupra faptului ca si Germania ar putea fi lovita oricand, intrucat sunt cel putin 130.000 de musulmani care au „disparut” de pe radarul autoritatilor.
„Viitoarele tinte in Europa s-ar putea sa aiba legatura si cu anumite mesaje politice pe care le dau anumite state europene. Si ar trebui sa vedem in ce masura vor fi tentative de lovire a Germaniei, singurul stat care, cel putin in ochii multor musulmani, da mesaje amicale, prietenoase, de deschidere fata de migranti.
Intrebarea care nu poate fi ocolita este ‘De ce Germania nu a fost pana acum lovita?’ Nu a fost lovita pentru ca eficacitatea statului german este prea mare sau pentru ca inca nu e o tinta, din moment ce transmite mesaje percepute ca favorabile de musulmani?
Va reamintesc ca, la un moment dat, nemtii au raportat circa 130.000 de musulmani „pierduti” in Germania. Asta inseamna ca oamenii aia sunt practic ‘fantome’ si pot sa faca oricand, oriunde, orice.
Al doilea aspect tine de vulnerabilitatile europene. ISIL nu face decat sa fructifice un tip de angoasa care exista in spatiul european in randul tinerilor musulmani. Primele tinte ale ISIL sunt viitorii teroristi, selectati din acea patura musulmana europeana neintegrata (desi unii se afla la a doua sau a treia generatie), care au acumulat o enorma frustrare, chiar ura fata de societatile in care traiesc si carora ISIL le pune la dispozitie un instrument de a lovi in societatile pe care le urasc. Acesta este mecanismul prin care actioneaza ISIL: recruteaza acesti tineri fie direct, la fata locului, fie prin retelele de socializare, pe Facebook sau altele, si le ofera instrumentul, justificarea de care au nevoie.
Daca plecam de la aceasta ipoteza (si studiile sociologice ne arata ca multi dintre teroristi sunt cam de acest profil) atunci potentiale tinte din spatiul european sunt acele state care nu au reusit sa isi integreze migrantii. Senzatia mea este ca Belgia este cazul cel mai nefericit al Europei. Si Franta a fost in aceasta situatie.
Urmeaza sa vedem in ce masura Marea Britanie va raspunde unor asemenea provocari, desi ea a inceput sa se pregateasca mai din timp, dat fiind ca s-a confruntat deja cu atacuri teroriste pe teritoriul sau. Dar despre Marea Britanie vestea cea mai proasta este ca ceea ce s-a intamplat la Bruxelles este folosit din ce in ce mai mult ca argument pentru Brexit”, a declarat Dungaciu pentru ziare.com.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Intrat in mod neasteptat in Parlament, in urma cu patru ani, cand institutele de sondare…
Un portret al matematicianului englez Alan Turing a devenit prima opera de arta realizata de…
Viktor Orban si Volodimir Zelenski au adus joi la Budapesta confruntarea lor de lunga durata,…
Majoritatea producatorilor ucraineni de arme intentioneaza sa-si mute activitatile in strainatate, relateaza Le Figaro. In…
Liderul francez Emmanuel Macron considera ca europenii nu ar trebui sa-si delege securitatea Statelor Unite,…
Deputata USR Diana Buzoianu a dat in judecata RA-APPS, dupa ce nu a primit raspuns…