De ce Moldova are nevoie de lideri romani la carma institutiilor? Romanii imbratiseaza Moldova prin cetatenia moldoveneasca
Se observa actiuni tot mai concentrate in a misca lucrurile din loc in toate domeniile statului la Chisinau. Parte din noua strategie de reforma a Republicii Moldova este atragerea unor specialisti buni din Romania, pentru a pune umarul la schimbarea modului de lucru si racordarea procedurilor la standardele pe care Uniunea Europeana le agreeaza. Este vorba despre ultima numire a Ancai Dragu in functia de guvernatoare a Bancii Nationale a Moldovei, dar acesta nu este nici pe departe ultima angajare a unui roman intr-o functie inalta in institutiile moldovenesti.
Romania, ca de fiecare data, vine in ajutorul Republicii Moldova dezinteresat si sincer, pentru a pune la indemana autoritatilor moldovenesti experienta si know-how-ul in procesul minutios de aderare la Uniunea Europeana. Expertii si specialistii romani au ajutat, de la inceput, la accelerarea parcursului european al Chisinaului prin asistenta tehnica. Ei uite acum, avem numiri in functii cheie a unor persoane cunoscute si apreciate, in primul rand, pentru a suplini exodul de specialisti moldoveni care au plecat in afara tarii, dar mai ales pentru a ajuta Moldova sa treaca prin aceleasi procese prin care a trecut Romania pana a aderat la Uniunea Europeana in anul 2007.
De ce Moldova are nevoie de Anca Dragu?
Fosta ministra a Finantelor si presedinta a Senatului in Romania cu o experienta de 15 ani la Banca Nationala a Romaniei si Fondul Monetar International este un adevarat profesionist si va ajuta tara si se va lupta nu doar pentru politica monetara a Moldovei, dar si pe toata linia de integrare in Uniunea Europeana. Astfel de oameni sunt foarte valorosi, mai ales acum, cand avem nevoie de persoane pricepute in arta negocierilor cu Uniunea Europeana pentru a obtine cat mai multe beneficii pentru Moldova.
Autoritatile moldovenesti au nevoie de mai multe Anca Dragu, in fiecare domeniu sensibil pentru reformarea din temelii a Republicii Moldova, dar, mai ales, pe dosarul justitiei, unde exista cele mai multe lacune.
Au mai obtinut cetatenia moldoveneasca si alti specialisti romani
Judecatorul roman Cristi Danilet si fostul sef al Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor din Romania, Daniel-Marius Staicu, au obtinut cetatenia Republicii Moldova in noiembrie 2022.
In noiembrie 2022, Daniel-Marius Staicu, a fost numit de catre Guvernul Republicii Moldova in functia de director al Serviciului Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor pe un termen de 5 ani, la doua saptamani dupa ce a primit cetatenia Republicii Moldova. Anume despre astfel de numiri am vrea sa auzim tot mai des, numirea unor oameni vitali proceselor de reforma in stat, care si-au demonstrat priceperea in Romania si au venit la Chisinau sa-si dedice toata experienta in slujba statului Republica Moldova, intr-un domeniu atat important, precum spalarea banilor care este o practica foarte intalnita in toate nivelurile statului.
Cu siguranta, nume notorii romane ca si cel al Laurei Codruta Kovesi (fosta sefa a DNA) ar fi de asemenea necesare pentru a participa la procesul de reforma in justitie, care este acum prioritatea numarul 1 insa, din pacate, am pierdut demult aceasta sansa pentru ca aceasta a primit o functie mult mai atractiva, in speta, cea de Procuror sef al Parchetului European, o institutie europeana esentiala in urmarirea cheltuirii fondurilor europene.
Cine se impotriveste acordarii cetateniei moldovenesti pentru expertii romani?
Este de neinteles nemultumirea unei mici parti a societatii, prin care un cetatean roman care a obtinut cetatenia Republicii Moldova sa nu poata participa la schimbarea la fata a Moldovei.
Socialistii si Comunistii solicita examinarea actiunilor conducerii de varf a tarii „sub aspectul intrunirii semnelor de tradare de patrie si admiterii excesului de putere la desemnarea candidatului la functia de guvernator al BNM”. Este clar o solicitare care nu isi are locul, fiindca chiar daca procedura de numire in functie a noii guvernatoare a fost accelerata, nu avem nici o premisa in aceste acuzatii, Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu poate oferi printr-un decret cetatenia Republicii Moldova, asa cum o facea si fostul presedinte Dodon, doar ca unor persoane extrem de dubioase.
Peste un milion de moldoveni au obtinut cetatenia statului Roman, iar minim o suta de mii asteapta redobandirea cetateniei romane in urmatoarele luni. Nu ar trebui sa existe nici macar o rezerva atunci cand un roman obtine cetatenia Republicii Moldova, este vorba despre reciprocitate si recunostinta fata de Bucuresti, in urma beneficierii oportunitatilor pe care ni le aduce calitatea de cetatean membru al Uniunii Europene.
Socialistii si comunistii si-au dorit inlocuirea lui fostului guvernator al Bancii Nationale din Moldova, Octavian Armasu
Initiativa de demitere a lui Armasu a fost propusa de Blocul Comunistilor si Socialistilor, nu ar trebui, asadar, sa existe nicio critica din partea reprezentantilor BCS pe marginea acestui subiect.
Demiterea fostului guvernator a fost girata de votul a tocmai 81 de deputati PAS si BCS, un consens cum rar intalnim in politica moldoveneasca.
Iar pentru cei care se intreaba de ce nu a fost pus un moldovean la carma Bancii Nationale, avem simplul exemplu al lui Octavian Armasu, care a fost pus de catre fostul oligarh Vladimir Plahotniuc si a ingreunat procesul de recuperare a banilor din dosarul „Furtului miliardului”, in loc sa fie prima persoana care ajuta la urmarirea fondurilor luate din cele trei banci devalizate ale Moldovei.
Moldova va avea un nou procuror general roman?
Acum, dupa ce am vazut numirea romancei Anca Dragu la carma Bancii Nationale a Moldovei si a fost primita aceasta numire foarte bine de opinia publica, autoritatile statului pot inainta pe orice specialist in functiile cheie care raspund de reforma in Moldova, fie el nascut la Chisinau, Bucuresti ori Bruxelles. Este foarte mare nevoie de oameni din afara pentru a merge lucrurile in ritm accelerat, cu multi cei din sistem ne-am lamurit.
Am observat ca exista premisele si pentru numirea noului procuror general, existand de mult timp aceasta functie vacanta. Moldova are nevoie de un procuror general roman/european pentru a face ordine in justitie si pentru a duce la bun sfarsit lupta impotriva coruptiei. O alegere foarte buna ar fi cea a judecatorului roman Cristi Danilet, care a obtinut deja cetatenia Republicii Moldova. Acesta este considerat unul dintre cei mai reformisti judecatori din Romania si detine expertiza in independenta justitiei si integritatea judiciara, pe langa aceasta este o persoana pregatita sa isi asume aceasta functie, dar si va obtine rezultate rapide si va face fata dificultatilor. Din pacate, cu moldoveni in aceasta functie ne-am ars de fiecare data, este timpul sa ii lasam pe cei cu experienta in spate sa ne ajute in a ne reforma.
Cu siguranta, vor urma si alte numiri ale unor romani capabili pentru conducerea mai multor institutii esentiale in procesul de integrare europeana. Haideti sa ii primim cu bratele deschise pe fratii romani pentru ca ei cu siguranta nu si-ar asuma o functie platita atat de prost comparativ cu salariile din Romania pentru a face rau tarii, din contra acestia accepta o functie in Moldova pentru a lasa ceva in urma lor, Moldova are mai mare nevoie de ei acum mai mult ca niciodata.
Acest editorial a aparut prima data pe site-ul publicatiei din Republica Moldova – Agora.md