Cunoscut pentru drumurile sale catre serviciu pe bicicleta in timp ce mananca un mar, dar si pentru abilitatile sale de bun negociator si stilul politic cameleonic ce-i permite sa se descurce in situatii complexe, reusind de pilda sa supravietuiasca politic multor scandaluri si acum sa obtina sprijinul tuturor adversarilor sai in demersul de a deveni de secretar general al NATO, premierul (acum interimar) olandez Mark Rutte va avea nevoie sa-si puna in valoare toate aceste talente in viitorul sau post, consemneaza joi in descrieri ale profilului sau agentiile AFP si EFE, citate de Agerpres.
Unicul sau contracandidat, presedintele roman Klaus Iohannis, a anuntat joi mai devreme ca-si retrage candidatura, lasandu-i lui Rutte cale libera sa-i succeada lui Jens Stoltenberg in postul de secretar general al NATO. Rutte va fi al patrulea olandez care ocupa acest post, dupa Dirk Stikker, Joseph Luns si Jaap de Hoop Scheffer.
Cel mai dificil pentru Rutte in demersul sau a fost sa-l convinga pe premierul conservator ungar Viktor Orban, cu care a avut numeroase dispute in urma frecventelor critici pe care le-a formulat la adresa Budapestei, pe teme incepand de la masurile lui Orban contra homosexualitatii si pana la reformele judiciare. Viktor Orban a marturisit chiar ca „individul olandez” il „uraste”, dupa ce Rutte a spus in 2021 ca Ungaria trebuie sa fie „pusa in genunchi” si ca aceasta tara ”nu mai are ce sa caute in Uniunea Europeana”, in urma adoptarii de catre Budapesta a unei legi de protectie a minorilor care interzice in scoli materialele despre homosexualitate.
Un lucru pe care Rutte l-a demonstrat in cei 14 ani cat a fost premier este capacitatea de a ajunge la acorduri ingenioase cu adversarii sai, indiferent de ideologii ori antipatii. El a rezolvat astfel si tensiunile cu Orban, caruia, dupa o intrevedere, i-a trimis o scrisoare impreuna cu acordul de a o face publica, in care promite ca, in calitate de secretar general al NATO, va trata „toate tarile cu acelasi nivel de intelegere si respect”, adaugand ca a „luat act de faptul” ca acele remarci ale sale din 2021 „au provocat o anumita nemultumire” in Ungaria, fara a prezenta totusi scuzele cerute de Orban. El l-a asigurat in plus pe acesta din urma ca Ungaria nu va fi obligata sa participe la activitatile Aliantei Nord-Atlantice in Ucraina.
Cu toate aceste promisiuni, Rutte a obtinut si sprijinul lui Orban, care, de partea sa, a reusit sa revendice in fata concetatenilor sai o victorie politica.
Relatiile bune ale lui Rutte cu fostul presedinte american Donald Trump ar putea sa fi jucat un rol in sustinerea candidaturii sale, in perspectiva unei posibile reveniri a republicanului la Casa Alba. Premierul olandez este recunoscut printre omologii sai europeni drept salvatorul summitului NATO din 2018, cand a discutat cu Trump asupra cheltuielilor de aparare pe care fostul presedinte american dorea sa le vada crescute in randul europenilor.
Spre deosebire de alti lideri europeni, Rutte s-a aratat de altfel ingaduitor fata de eventuala revenire a lui Trump la Casa Alba. „Trebuie sa colaboram cu acela care va fi in ringul de dans (…) Toate aceste plansete si vaicareli legate de Trump, le tot aud in ultimele zile. Sa incetam cu asta!”, a indemnat el la Conferinta de Securitate de la Munchen.
Mark Rutte este cunoscut si prin mai multe porecle, una fiind „Teflon Mark”, ce sugereaza capacitarea sa de a iesi nevatamat politic dintr-o serie de situatii in care altii si-ar fi pierdut postul, cum a fost in 2021 demisia guvernului sau in urma unui scandal privind alocatiile sociale. Sustinatori al rigorii bugetare, el a intrat odata in conflict si cu risipitoarele tari din partea de sud a Europei, care acum par sa fi lasat in urma acele divergente si ii sustin candidatura la NATO.
Nascut la Haga pe 14 februarie 1967, Rutte a studiat Istoria la Universitatea din Leiden. Dupa ce a lucrat o scurta perioada in sectorul privat, in anii ’90 s-a alaturat Partidului Popular pentru Libertate si Democratie (VVD), iar ulterior cariera sa politica a cunoscut o ascensiune continua, reusind in 2006 sa preia conducerea partidului.
El a devenit in 2010, la varsta de 43 de ani, primul sef al unui guvern liberal olandez dupa aproape o jumatate de secol, si a guvernat in coalitii cu partide de toate orientarile, de la cele progresiste apropiate ideologiei sale, respectiv liberali sau social-democrati, continuand cu formatiunile conservatoare si crestin-democrate, si pana la formatiunea de extrema dreapta a lui Geert Wilders, Partidul pentru Libertate (PVV). Acesta din urma a castigat in noiembrie alegerile si va face parte din viitorul guvern in care se va regasi de asemenea partidul lui Rutte, care in cele din urma a decis anul trecut sa se retraga, in urma unui diferend in coalitia sa asupra politicii de azil pentru migranti.
Necasatorit si fara copii, Mark Rutte este discret asupra vietii sale private. El vorbeste cu oamenii pe strada, preda la un institut, vine pe bicicleta la serviciu, sta in aceeasi locuinta de zeci de ani si detine inca un autoturism Saab din anii ’90. Desi liberal, el s-a prezentat mereu ca un cetatean modest apropiat de clasa muncitoare, un jucator politic de echipa si pragmatic, capabil sa-si aseze rivalii in jurul mesei si sa nu plece de acolo fara un acord, si a fost in randul olandezilor mai popular decat partidul sau. Ramane acum de vazut cum il va influenta pozitia din NATO pe modestul Mark Rutte.
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat intr-un interviu pentru aktual24.ro ca a "ajutat" la traducere…
Muntele Fuji din Japonia a vazut, in sfarsit, joi, zapada mult-asteptata, stabilind un record pentru…
Cele mai mari companii de produse alimentare si bauturi din lume vand, in medie, in…
Taiwanul va ajuta companiile sa-si mute productia din China, avand in vedere impactul probabil urias…
Noul ministru israelian al Apararii a declarat, joi, ca a semnat un acord pentru achizitionarea…
Dupa victoria lui Donald Trump in alegerile prezidentiale din Statele Unite, ministrul rus de externe,…