De ce nu a reactionat scutul antiracheta din Polonia. Fost comandant al bazei: „Racheta cazuta la Przewodow a actionat ca o racheta balistica in ultima faza a zborului sau”
Fostul comandant al scutului antiracheta din Polonia (baza din Redzikowo), colonelul Piotr Lewandowski, a explicat intr-un interviu pentru presa din Polonia de ce scutul nu a reactionat in momentul in care racheta care a explodat la Przewodow a depasit granitele Poloniei. Baza Redzikowo se afla la aproximativ 400 km de Przewodow.
„Este posibil ca americanii sa fi vazut traiectoria de zbor a rachetei”, a subliniat colonelul pentru Polsat News.
El a mentionat ca este dificil de evaluat daca vreun sistem ar fi fost capabil sa detecteze si sa „intercepteze” racheta la timp. Daca a fost intr-adevar o racheta S-300, provenind adica dintr-un sistem antiaerian ucrainean, aceasta a actionat ca o racheta balistica in ultima faza a zborului sau. „Adica, a cazut cu o viteza enorma, oferind o imagine radar relativ mica”, a explicat el.
Colonelul a recunoscut ca, teoretic, sistemul Patriot, care se afla in imediata apropiere a rachetei, ar fi putut reactiona si dobori racheta care a incalcat marti spatiul aerian polonez, desi ar fi fost „extrem de dificil”.
„Ne putem simti atunci in siguranta daca rachete straine cad pe teritoriul nostru?”, a fost intrebat colonelul.
„In primul rand, nu ne aflam in stare de razboi. Intr-o situatie de razboi, am avea sprijinul sistemelor NATO si, in plus, trebuie amintit ca sistemele noastre sunt doar in curs de dezvoltare: aceste trei programe principale de aparare antiracheta si antiaeriana a Poloniei, numite ‘scutul polonez’, sunt in faza de dezvoltare si, in cele din urma, vom obtine aceasta capacitate”, a raspuns ofiterul.
„Au vazut americanii racheta ratacita?”, a fost o alta intrebare.
„Sistemul nostru are capacitatea de a se integra in sistemul NATO si, prin urmare, si in sistemul american. Intrucat in acel moment se desfasurau bombardamente intense in zona Ucrainei, cu siguranta toate sistemele NATO si ale noastre functionau si, intr-adevar, exista o mare probabilitate ca traiectoria de zbor, din momentul in care a fost lansata aceasta racheta sa fi fost vizibila cel putin in sistemele americane”, a declarat fostul comandant al bazei.
Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram.