Categories: news

De ce romanii platesc rate bancare mai mari decat restul europenilor

Romanii ajung sa achite rate bancare cu 500-800 lei mai mari fata de alte tari europene, conform unui studiu realizat pe baza datelor de la Eurostat si INS. In timp ce tarile din zona euro beneficiaza de dobanzi reduse, Romania, Ungaria si Polonia se afla in topul tarilor cu dobanzi ridicate.

Studiul AVBS Broker de Credite arata ca „dobanda anuala efectiva medie la creditele ipotecare din Romania este de 6,5%, in contrast cu 3,8% in zona euro”. In cazul creditelor de consum, diferenta este si mai mare, Romania avand o dobanda de 10,2%, in timp ce media europeana este intre 5% si 6,5%, informeaza adevarul.ro

Studiul AVBS Broker de Credite identifica mai multe cauze pentru aceste diferente una dintre ele ar fi rata inflatiei. Romania a avut una dintre cele mai mari rate ale inflatiei din Europa, ceea ce a dus la ajustarea dobanzilor de catre banci pentru a compensa riscurile economice.

Perceptia de risc, economia romaneasca este considerata mai riscanta in comparatie cu economiile din zona euro, astfel ca bancile aplica marje de banda mai mari.

Costuri de finantare, bancile din Romania acceseaza finantare la costuri mai mari fata de cele din Europa dezvoltata, reflectandu-se astfel in ratele mai ridicate ale dobanzilor.

CEO-ul AVBS, Valentin Anghel, subliniaza importanta consultantei financiare pentru a gasi cele mai avantajoase oferte: „Informarea corecta si optimizarea costurilor sunt esentiale atunci cand romanii isi fac planuri de creditare. Desi dobanzile sunt mai ridicate, exista solutii pentru a reduce aceste costuri, prin comparatii atente si servicii de brokeraj.”

Pentru romanii care doresc sa contracteze un credit ipotecar, specialistii AVBS subliniaza patru riscuri importante: Profilul clientului, bancile acorda credite doar anumitor profiluri de clienti. Daca nu te incadrezi in criteriile de eligibilitate, exista riscul sa fii respins.

Este important sa identifici o banca ce corespunde profilului tau financiar. De exemplu, veniturile din strainatate sau din dividende, ori o vechime scurta in munca, pot fi factori care sa duca la respingerea cererii.

In cazul in care venitul nu este suficient, exista posibilitatea sa obtii o suma mai mica decat cea dorita sau chiar sa fii respins. Cu cat dobanda creditului este mai mare, cu atat veniturile trebuie sa fie mai mari pentru a sustine creditul. Gasirea unei banci cu o dobanda mai avantajoasa poate face diferenta.

Diferentele de dobanda pot varia in functie de profilul clientului. Unele banci ofera dobanzi mai mici pentru clientii considerati „VIP” si mai mari pentru cei standard. De exemplu, incasarea venitului prin banca respectiva sau optarea pentru o asigurare de viata poate influenta dobanda oferita.

Bancile impun anumite criterii pentru imobilele pe care le accepta in garantie. De exemplu, locuinta trebuie sa fie racordata la utilitati, sa nu prezinte riscuri seismice, iar modificarile structurale trebuie sa fie inscrise in Cartea Funciara. Neindeplinirea acestor criterii poate duce la respingerea creditului.

Specialistii recomanda alegerea atenta a institutiei financiare si consultarea unui broker pentru a optimiza oferta si a reduce costurile pe termen lung.

Urmareste-ne si pe:
Anca Ionescu

Share
Published by
Anca Ionescu

Recent Posts

Anca Simina (Recorder): „Mai sunt alti doi-trei nepoti pe care Marcel Ciolacu i-a plasat, de asemenea, in functii publice” – VIDEO

Anca Simina, jurnalista de la Recorder care a documentat indeaproape afacerile din trecut ale lui…

13 minute ago

Scandal major in Bumbesti-Jiu, Gorj. Primarul opreste transportul scolar si le recomanda elevilor sa vina “cu avionul, elicopterul, calare sau pe jos”

Decizia primarului din Bumbesti-Jiu, Constantin Bobaru, de a suspenda transportul elevilor cu microbuzele scolare si…

3 ore ago

Comoara de pe vremea romanilor descoperita intr-o padure din Sibiu

Doi pasionati de istorie sibieni, tata si fiu, au descoperit, intr-o padure din judetul Sibiu,…

10 ore ago