De ce sunt tinerii vulnerabili la dezinformarea ruseasca si cum ar trebui reglementat TikTok. Interviu cu un analist Expert Forum. De ce sunt tinerii vulnerabili la dezinformarea ruseasca si cum ar trebui reglementat TikTok – Presshub
Romania si Republica Moldova sunt nepregatite pentru a rezista la propaganda rusa. Tiktok-ul devine tot mai influent in dezinformare, iar lipsa unor mecanisme de control la nivel european poate facilita raspandirea narativelor anti-Occident.
Think tank-ul Expert Forum a publicat 2 rapoarte privind alegerile in Romania si Moldova si narativele de campanie ale Kremlinului.
PressHub a realizat un interviu cu Madalina Voinea, analist in dezinformare la Expert Forum si co-autor al celor doua rapoarte.
PressHub: Care sunt asemanarile si diferentele dintre dezinformarea din Romania si cea din Republica Moldova? Care este implicatia statului rus in ambele tari?
Madalina Voinea: ’’Regasim prezenta Rusiei in politica externa a fiecareia dintre tari. Trebuie sa ne uitam specific in Republica Moldova unde sunt partide finantate de rusi, dar unde exista si o parte a populatiei care empatizeaza cu narativele Rusiei sau sunt pur si simplu obisnuiti cu implicarea Rusiei in societatea lor.
In Romania este exact opusul: daca nu vorbim direct de rusofobie, exista un scepticism foarte mare al populatiei romanesti fata de implicarea Rusiei si asta pe un fond clar istoric. De la bunicii nostri, care ne spuneau ororile cum au intrat rusii in Romania, au jefuit si ce au mai facut ei de la al Doilea Razboi Mondial pana inapoi in istorie la interventia ruseasca, in Romania, in timpul razboaielor ruso-turce. Este o amintire bine inradacinata legata de ce face Rusia in Romania.
Actualmente, ce ne uneste pe noi cu Republica Moldova e ceea ce face Rusia pe teritoriile noastre. Moldova realizeaza o tranzitie catre indepartarea de Rusia si constientizeaza interventia unei dictaturi pe teritoriul propriu. Astfel, o asemanare este implicit directia pro-europeana a Moldovei, o prima amenintare pe care Kremlin o vizeaza.
Iar, pe aceasta cale, rusii intervin agresiv in Moldova la nivel de dezinformare, mai agresiv decat in Romania din ultimii ani.
Ce inseamna ca exista 3 partide in Moldova care sunt finantate de rusi? Valeriu Pasa dezvaluie cum circa 3 miliarde de euro sunt propulsati de rusi doar in propaganda. Deci se confrunta cu operatiuni de influenta. E greu de combatut asa ceva. Presa e putina, ONG-urile si influencerii eficienti sunt putini si ei. Si totusi sunt cativa care o fac. Aici avem o asemanare care uneste cele doua tari si care impulsioneaza statul roman sa sustina Moldova pe calea europeana.
Iar, Republica Moldova a evoluat enorm prin masurile anti-coruptie luate, ceea ce Romania incepea deja sa faca odata cu aderarea la Uniunea Europeana.’’
PressHub: Ce reprezinta, in esenta, marele narativ pro-Putin si unde ati identificat-o privind cazul celor doua tari?
Madalina Voinea: ’’Conceptul exista de mult timp, cel pro-Putin. Anume, atunci cand ai societati care sunt rezistente la propaganda Kremlinului. Propaganda inainteaza idei precum: Rusia e un aliat bun si ajuta oamenii economic. Dar, narativele pro-Putin sunt manipulate istoric, care empatizeaza mai ales cu statele care ar putea fi sceptice fata de Kremlin. Adica? Foste tari satelit a blocului sovietic, care acum sunt foarte ruso sceptice, sau chiar si vestul pro-european si pro american.
In primul rand exista o scuza pe care o vezi de la redactii precum New York Times, pana la declaratiile unor politicieni si presa mainstream, cum ca Rusia e provocata. Deci, acest aspect e unul din principalele esente ale narativei pro-ruse: Rusia e provocata de expansiunea NATO, iar organizatia isi incalca o promisiune facuta dupa destramarea URSS-ului privind mentinerea echilibrului global. “De ce Vestul calca pe coada marea putere rusa?”. Avem deci o manipulare a naratiunii, lipsita de o baza reala’’.
Citeste mai mult pe presshub.ro.