Categories: actualitate

De ce unii oameni cred ca vad fantome si ce rol joaca mucegaiul in fenomenele paranormale

Oamenii de stiinta si inginerii au facut recent cateva descoperiri fascinante care ar putea explica de ce credem ca vedem fantome, potrivit BBC.

Voci neinsufletite in noapte. Aparitii ciudate. Un fior pe sira spinarii. Multi oameni s-ar putea sa fi experimentat lucruri infricosatoare pe care nu si le pot explica.

Ca si locuitorii fermei de la Penyffordd Farm, de exemplu. Fostii proprietari ai casei din Flintshire, in nordul Tarii Galilor, au sustinut ca locuinta a fost bantuita atunci cand au locuit acolo in anii 1990. De-a lungul mai multor interviuri acordate presei, acestia au sustinut ca pe peretii lor au inceput sa apara cuvinte in galeza – o limba pe care niciunul dintre ei nu o vorbea, ca lucrurile au inceput sa se miste singure in casa si ca au fost bantuiti de o tanara insarcinata care a fost ingropata in gradina.

In cadrul serialului, DJ-ul BBC Radio 1 Sian Eleri incearca sa gaseasca o explicatie rationala pentru ceea ce s-a intamplat in casa respectiva.

BBC Three a stat de vorba cu doi oameni de stiinta care au facut exact acest lucru, dezvaluind factorii psihologici si de mediu care i-au determinat pe oameni sa creada ca au vazut fantome, in ciuda lipsei de dovezi stiintifice ca paranormalul este real.

„E o pisica neagra care miauna la el si din gura ii curge un lichid negru”

Dr. Chris French este seful Unitatii de Cercetare in Psihologia Anomaliilor de la Universitatea Goldsmiths din Londra. Unitatea isi propune sa cerceteze psihologia care sta la baza credintelor paranormale si a experientelor inexplicabile.

El atribuie multe dintre povestile cu viziuni fantomatice paraliziei in somn. Pe masura ce oamenii intra in somnul cu miscari rapide ale ochilor (REM), creierul lor le impiedica corpul sa se miste. In acest stadiu, oamenii se pot trezi, dar nu se pot misca.

Potrivit site-ului NHS, alte simptome comune ale paraliziei in somn includ senzatia ca cineva se afla in camera ta sau ca te impinge in jos. Deoarece REM este starea de somn cea mai asociata cu visele, pot aparea si halucinatii.

„Paralizia somnului este un fel de defectiune in mecanismele normale ale somnului”, explica el. „Poate fi terifianta. Un student de-al meu mi-a povestit ca s-a trezit si ca la marginea patului se afla o pisica neagra care suiera la el. Dar avea un craniu de pisica inversat, cu un lichid negru care ii curgea din gura.”

Halucinatiile sunt raportate doar intr-un „mic procent” din cazurile de paralizie in somn. „Dar pentru ca paralizia somnului este un fenomen relativ comun”, spune Chris, „acel mic procent reprezinta o multime de oameni care au vazut o fantoma”.

Casele „bantuite” au mai mult mucegai

Dr. Shane Rogers este profesor de inginerie civila si de mediu la Universitatea Clarkson din New York. El investigheaza legatura dintre casele bantuite si mucegai.

Shane a observat ceea ce el numeste „comportament ciudat” din partea copiilor sai dupa ce a fost expus la mucegai in subsolul sau. De asemenea, el a urmarit un serial TV despre case bantuite si a observat ca multe dintre acestea prezentau semne de mucegai.

Multe dintre simptomele pe care le experimenteaza oamenii dupa expunerea la mucegai se potrivesc cu cele observate in rapoartele de aparitie a fantomelor. Potrivit NHS, mucegaiul aspergillus, care se gaseste in cladirile umede, poate provoca dificultati de respiratie si inflamarea nervului optic, ceea ce face ca forme intunecate sa pluteasca in spectrul vizual al oamenilor. Stachybotrys, sau mucegaiul negru, s-a demonstrat intr-un test de laborator pe soareci ca poate crea un sentiment de frica.

Shane si echipa sa au reusit sa colecteze un set complet de date despre mucegai in 27 de locatii, dintre care 13 au fost considerate bantuite.

Echipa a descoperit o legatura puternica intre prezenta mucegaiului si rapoartele de bantuiri. „Putem spune cu certitudine, pe baza probelor noastre”, spune Shane, „ca exista o diferenta semnificativa din punct de vedere statistic in ceea ce priveste prevalenta mucegaiului in locatiile bantuite”.

„Asta nu inseamna ca nu am mers in unele locuri ne-bantuite care aveau mucegai. Chiar si propriul meu subsol a fost problematic. Dar cu siguranta a existat o diferenta mare intre [locatiile bantuite si cele nebantuite].”

Daca cineva iti spune ca o camera este bantuita, vei observa fiecare scartait’

Pentru Chris, care este expert in cadrul emisiunii Uncanny de la BBC Radio 4, exista trei explicatii psihologice principale pentru care oamenii cred ca au vazut fantome: credinta anterioara (daca crezi deja in fantome, este mai probabil sa crezi ca o experienta ciudata este paranormala), contextul si halucinatiile.

„Cand oamenii aud cuvantul fantoma”, explica Chris, „isi imagineaza fantome care se plimba prin pereti zornaind lanturi. Oamenii raporteaza lucruri de genul acesta, dar este foarte rar”.

„Este mult mai probabil sa fie vorba de senzatii mai vagi. Un sentiment de prezenta. Senzatie de ameteala, schimbari de temperatura, frisoane pe sira spinarii. Halucinatiile sunt mult mai frecvente decat se crede in general. Oricine poate avea halucinatii in conditii precum privarea extrema de somn, stresul ridicat sau temperatura ridicata”, a adaugat acesta.

Contextul este, de asemenea, esential. „Daca ti se arata o cladire veche si cineva spune ca este bantuita”, spune Chris, „vei observa fiecare mic scartait si schimbare de temperatura intr-un mod in care nu ai fi facut-o altfel.”

O camera „bantuita” artificial

Exista alte doua explicatii stiintifice majore pentru fantome. Una dintre ele este aceea ca campurile electromagnetice cauzeaza perturbari in semnalele cerebrale ale oamenilor, provocand halucinatii.

Cealalta da vina pe sunetele care sunt prea joase pentru ca oamenii sa le auda. Teoria spune ca anumite frecvente (in jur de 19 hertzi) fac ca globul ocular uman sa vibreze usor, provocand iluzii optice.

Pentru a investiga aceste doua teorii, Chris si echipa sa au creat o camera bantuita artificial, expunand participantii la infrasunete si la activitate electromagnetica.

„Oamenii au raportat intr-adevar senzatii neobisnuite in camera”, spune Chris.

„Opt la suta dintre oameni au raportat chiar senzatii de teroare. Problema a fost ca, atunci cand am analizat rezultatele, nu a contat daca infrasunetele si campurile electromagnetice erau activate. Daca spui unui grup de oameni: ‘daca intrati in aceasta camera, s-ar putea sa aveti experiente ciudate’, cei mai influentabili au parte de ele. Dar este vorba de puterea sugestiei si nimic altceva”, a subliniat Chris.

Urmareste-ne si pe:
Karina Macovei

Share
Published by
Karina Macovei

Recent Posts

Efectul Trump? Prima conversatie directa intre Scholz si Putin din ultimii doi ani. Discutia a durat o ora

Cancelarul german Olaf Scholz l-a indemnat vineri, in cadrul unei conversatii directe, pe presedintele rus…

O oră ago

Revolutie intr-o regiune controlata de Rusia. Manifestantii au ocupat principalele cladiri guvernamentale, au spart gardul Parlamentului cu un camion – VIDEO

Manifestantii opozitiei din Abhazia au ocupat vineri principalele cladiri guvernamentale ale acestei republici separatiste georgiene…

11 minute ago

Gazprom a taiat total livrarile de gaze catre Austria. Preturile de referinta la gaze au crescut imediat in Europa

Preturile de referinta la gaze naturale pe piata din Europa au crescut vineri, dupa ce…

24 de minute ago

Hrebenciuc anunta ca Simion va intra „cu siguranta” in turul 2. Gigi Becali dezvaluie o noua discutie recenta cu „strategul PSD”

Presedintele AUR, George Simion, candidat la alegerile prezidentiale, a afirmat vineri ca omul de afaceri…

2 ore ago

Nicusor Dan este extrem de optimist: „Daca referendumul va trece, parlamentarii nu il vor ignora”

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a declarat vineri ca, in situatia in care referendumul pe Bucuresti…

O oră ago

Americanii migrazeaza masiv de pe X-ul lui Musk dupa victoria lui Trump. Rivalul Bluesky anunta 1 milion de noi utilizatori doar intr-o singura zi

Reteaua sociala americana Bluesky, care se doreste a fi o alternativa la X, a anuntat…

2 ore ago