De ce vrea UDMR sa lungeasca mandatele primarilor: „In Germania se fac alegeri si o data la 10 ani”

politica

Romania trebuie sa se alinieze la modelul european in ceea ce priveste mandatele alesilor locali, in sensul cresterii duratei acestora pentru eficientizarea activitatii comunitatilor locale, a declarat pentru Agerpres liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila.

Comisia pentru administratie publica din Senat a adoptat luni un raport favorabil la propunerea legislativa initiata de UDMR conform careia alesii locali ar urma sa aiba mandate de 5 ani, nu de 4 ani. Proiectul a fost depus la Parlament din luna ianuarie a acestui an.

Cseke Attila, initiator, a subliniat ca nu este vorba despre modificarea legislatiei electorale, amintind ca aceasta se refera la tot ceea ce inseamna modalitatea de exercitare a votului, in timp ce propunerea legislativa prevede doar modificarea mandatului celor alesi de comunitatile locale de la 4 la 5 ani.

„Noi credem ca nu se mai justifica ca Romania sa ramana in privinta mandatului alesilor locali la un model de organizare care este specific inceputului anilor 90. Timp de 28 de ani acest mandat este de patru ani. Intre timp, in mod evident si in administratie si in orice alt domeniu, in fiecare tara exista o dinamica, o dezvoltare, o necesitate, iar Parlamentul trebuie sa vina in asteptarea sau ca raspuns al acestei dinamici de miscare a unui domeniu”, a argumentat senatorul UDMR.

El a exemplificat ca in Franta mandatul alesilor locali este de 6 ani, in Austria mandatul a devenit de 5 ani, in Belgia este de 6 ani, in timp ce in landurile Germaniei exista modele de 6 ani, de 8 ani si chiar de 10 ani.

„Noi nu credem ca administratia publica din Franta, din Germania, Austria, primarii din aceste tari sunt in principiu si in mod general toti mult mai buni si mai activi decat avem in Romania. Exista si acolo exemple mai pozitive si mai putin pozitive, asa cum e in Romania. Intrebarea este – vrem noi ca in Romania sa dam parghii legislative mai multe celor care pot sa faca treaba si sa aduca dezvoltare comunitatii locale?”, a spus Cseke Attila.

Potrivit acestuia, in Vestul Europei acest pas s-a facut acum cativa zeci de ani, pentru ca s-a constatat ca mandatul de 4 ani limiteaza posibilitatea sau nu acorda toate sansele pentru ca un ales local sa intreprinda toate demersurile pentru dezvoltarea acelei comunitati, inclusiv prin accesarea de fonduri si punerea in executie a dezvoltarii infrastructurii.

El a adaugat ca Romania „totusi a avansat” din 1992 si a aderat la UE si are la dispozitie, inclusiv la nivelul alesilor locali, posibilitatea de accesare a unor fonduri europene insemnate.

„Mentionez totodata ca este vorba despre persoane al caror mandat este acordat de catre comunitate, nu vorbim de demnitati numite de catre Guvern, eventual alese de Parlament. (…) Pentru implementarea in schimb a unor programe, a unor strategii, a unor proiecte, cunoscand organizarea administratiei din Romania, cunoscand si procedurile birocratice, inclusiv legate de accesarea fondurilor europene, pe procedura in timp necesara pentru a putea implementa aceste proiecte (…), noi credem ca trebuie sa ne aliniem la modelul vest european in care mandatul alesilor locali este mai mare de 4 ani. Drept pentru care am venit cu aceasta propunere legislativa”, a concluzionat liderul senatorilor UDMR.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: