De ce yuanul chinezesc nu va putea niciodata sa detroneze dolarul american

externe

bani, dolari

Yuanul chinezesc are sanse foarte mici sa detroneze dolarul american, chiar daca dedolarizarea globala are loc intr-un ritm lent si constant, scrie Business Insider.

Concluzia face parte dintr-o analiza a analistului Skylar Montgomery de la GlobalData TS Lombard. „Statutul de moneda de rezerva al dolarului este un privilegiu care confera SUA o influenta politica, economica si de piata semnificativa”, a spus Montgomery.

Puterea dolarului afecteaza in special pietele emergente, a remarcat ea. Deoarece majoritatea comertului pe pietele emergente este in dolari, orice apreciere a dolarului inseamna ca tarile respective platesc preturi de import mai mari.

In plus, un dolar american puternic amplifica socurile preturilor energiei si ofera guvernului american puterea de a-l folosi ca arma politica, situatie care s-a inregistrat atunci cand Occidentul a inghetat rezervele valutare ale Rusiei dupa ce Moscova a invadat Ucraina.

Desigur, dedolarizarea se intampla, dar doar intr-un ritm foarte lent.

Montgomery a subliniat ca cel mai clar semn de dedolarizare este ilustrat de ponderea dolarului in rezervele valutare globale, care a scazut de la 72% in 2000 la 59% astazi.

„O scadere de mai putin de 1% pe an este un proces extrem de lent, iar majoritatea rezervelor valutare sunt tinute in continuare in dolari”, a observat ea.

Acesta este si unul dintre motivele principale pentru care dolarul american va continua sa domine si sa nu fie inlocuit de yuan: nu exista alternativa.

Nicio moneda nu a aparut ca un potential inlocuitor clar al dolarului american. Euro are o cota de 19,7% din rezerve, in timp ce yuanul are doar 2,6%.

„Lipsa de dorinta/incapacitatea de a avea un deficit de cont curent si interventia guvernamentala imprevizibila au dus la o utilizare limitata a [yuanului] la nivel international”, a spus Montgomery.

Si o moneda colectiva din tarile BRICS se confrunta, de asemenea, cu o multime de obstacole pentru inlocui dolarul, ca moneda de rezerva.

De exemplu, China si India au interese strategice conflictuale, iar blocul se va lupta sa isi justifice scopul economic, se arata in nota.

Si aici ies in evidenta beneficiile statutului de rezerva al dolarului american.

„O tara care da moneda de rezerva trebuie sa fie dispusa sa inregistreze deficite mari si persistente de cont curent pentru a asigura restului lumii nevoile valutare. In prezent numai SUA pot juca acest rol”, a spus Dario Perkins, de la TS Lombard.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: