Surse judiciare, citate de jurnalistii de la g4media.ro, anunta ca firma austriaca care l-ar fi mituit pe Calin Popescu Tariceanu cu 800.000 de dolari ar fi Fujitsu Siemens Computers Gmbh Austria. Fujitsu Siemens Computers Gmbh Austria este firma care a distribuit licentele Microsoft in Romani. Filiala din Romania era condusa celebrul Claudiu Florica.
Fujitsu Siemens GmbH Austria a mai fost in centrul unui scandal de coruptie in Romania in 2014, cand chiar conducerea companiei a facut un denunt cu privire la fapte de coruptie savarsite de angajatii din Romania in legatura cu incheierea si derularea contractului pentru licentele Microsoft din 2004 cu guvernul Romaniei.
Pe 1 februarie 2018, Claudiu Florica (Fujitsu Siemens Computers Romania) a fost trimis in judecata de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie pentru spalare de bani.
Potrivit procurorilor, in perioada decembrie 2003 – octombrie 2004, reprezentantii Guvernului Romaniei (Nica Dan, in calitate de ministru al comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Ticau Silvia Adriana, in calitate de secretar de stat la Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, respectiv de ministru al comunicatiilor si tehnologiei informatiei si Athanasiu Alexandru, in calitate de ministru al educatiei si cercetarii), au initiat si sustinut proiectele Hotararilor de Guvern nr.1473/11.12.2003, nr.470/01.04.2004 si nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat incheierea intre Guvernul Romaniei si Fujitsu Siemens Computers a contractului comercial de inchiriere de licente nr. 0115RO/15.04.2004, referitor la produsele Microsoft, respectiv s-a aprobat extinderea contractului comercial de inchiriere de licente si pentru produsele educationale Microsoft.
„In scopul de a favoriza Fujitsu Siemens Computers prin evitarea organizarii unei licitatii publice, in cuprinsul Hotararilor de Guvern mentionate s-a invocat, in mod nereal, calitatea acestei firme de unic distribuitor pentru licentele Microsoft. Extinderea contractului comercial de inchiriere de licente si pentru produsele educationale Microsoft a fost aprobata prin Hotararea de Guvern nr. 1778/21.10.2004 fara a exista un necesar fundamentat”, sustineau procurorii.
Potrivit acestora, aprobarea incheierii intre Guvernul Romaniei si Fujitsu Siemens Computers a contractului comercial de inchiriere de licente nr. 0115RO/15.04.2004, referitor la produsele Microsoft, precum si extinderea contractului comercial de inchiriere de licente si pentru produsele educationale, s-au facut cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, invocandu-se in mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers pentru licentele Microsoft, iar de discount-ul acordat de firma Microsoft in considerarea Guvernului Romaniei a beneficiat Fujitsu Siemens Computers.
„Prin fapta reprezentantilor Guvernului Romaniei, fapta care intruneste elementele constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu (prescrisa), s-a cauzat, pe de o parte – un prejudiciu in valoare totala de 66.965.343,88 USD repercutat in patrimoniul Secretariatului General al Guvernului, respectiv Ministerului Comunicatiei si Tehnologiei Informatiei, iar pe de alta parte – un folos necuvenit, in acelasi cuantum, in favoarea Fujitsu Siemens Computers”, mai spuneau procurorii.
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…
Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…