analize

De unde provine teama fata de vaccinul impotriva Covid-19. Studiu efectuat in SUA si Marea Britanie

Teoriile conspirationiste si dezinformarea alimenteaza neincrederea in vaccinuri si ar putea duce la o scadere a nivelurilor de administrare a vaccinurilor anti-COVID-19 in SUA si Marea Britanie, sub ratele necesare pentru a proteja comunitatile umane impotriva acestei boli, potrivit unui studiu publicat joi si citat de Reuters si Agerpres.

Autorii unui studiu realizat pe 8.000 de persoane din tarile mentionate au descoperit ca mai putini oameni ar accepta „in mod categoric” sa fie inoculati cu un vaccin anti-COVID-19 decat procentul de 55% din populatia globala despre care oamenii de stiinta sunt de parere ca ar fi necesar pentru a asigura „imunitatea de turma”.

„Vaccinurile functioneaza doar daca oamenii le folosesc. Dezinformarea stimuleaza anxietatile si incertitudinile existente legate de noile vaccinuri anti-COVID-19, precum si de noile platforme care sunt folosite pentru a le dezvolta”, a declarat Heidi Larson, profesoara la London School of Hygiene & Tropical Medicine, coautoare a studiului. „Acest aspect ameninta sa submineze nivelurile de acceptare a vaccinurilor anti-COVID-19”, a adaugat Heidi Larson, care este si directoarea initiativei internationale Vaccine Confidence Project.

Rezultatele studiului au fost publicate la scurt timp dupa ce un vaccin potential dezvoltat de un producator farmaceutic important a prezentat rezultate promitatoare in aceasta saptamana. Grupul Pfizer Inc. a anuntat luni ca vaccinul sau experimental are o eficienta de peste 90%, conform datelor preliminare furnizate de studiul sau clinic de faza 3. Aceste date sunt considerate un pas crucial in cadrul eforturilor depuse la nivel international pentru a pune capat pandemiei de COVID-19, care a ucis deja peste 1 milion de oameni pe plan mondial.

In acest studiu despre dezinformare, 3.000 de respondenti din fiecare tara au fost expusi intre lunile iunie si august unor dezinformari distribuite pe scara larga pe retelele de socializare despre vaccinurile anti-COVID-19. Alti 1.000 de respondenti din fiecare tara, plasati in grupurile de control, au primit informatii factuale despre vaccinurile anti-COVID-19.

Inainte de a fi expusi la dezinformare, 54% dintre respondentii din Marea Britanie au spus ca vor accepta „in mod categoric” un astfel de vaccin, la fel cum au raspuns si 41,2% dintre voluntarii din Statele Unite. Dar, dupa ce le-au fost prezentate dezinformari online, aceste procente au scazut cu 6,4% in grupul din Marea Britanie si cu 2,4% in grupul din Statele Unite.

In ambele tari, respondentii fara diplome universitare, cei din grupuri cu venituri mici si cei care nu erau caucazieni s-au dovedit a fi mai predispusi sa refuze vaccinurile anti-COVID-19, potrivit acestui studiu.

Femeile sunt mai predispuse decat barbatii sa refuze vaccinurile anti-COVID-19, dar multi respondenti din ambele tari au spus ca ar accepta un vaccin, daca acest lucru inseamna ca vor putea astfel sa isi protejeze familiile, prietenii si cunoscutii inclusi in grupurile de risc.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Minzatu, probleme la Bruxelles din cauza casei din Brasov. Liderul grupului PPE: „Exista inca intrebari legate de proprietatea ei care necesita clarificare”

Liderul grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, Manfred Weber, a declarat marti seara,…

3 ore ago

Activisti de mediu din Italia il indeamna pe papa sa opreasca „sacrificarea” unui copac de 200 de ani pentru Craciun

Activstii de mediu din provincia Trentino din nordul Italiei au inceput o campanie pentru a…

7 ore ago

Echipaj Wizz Air afectat de vapori toxici in timpul zborului de la Cluj Napoca la Barcelona

Doi membri ai echipajului unui zbor Wizz Air care a decolat de la Cluj Napoca…

7 ore ago

Greva la Arhivele Nationale Bistrita-Nasaud. Angajatii solicita egalitate salariala si conditii de munca decente

Angajatii de la Arhivele Nationale din Bistrita-Nasaud au declansat o greva generala pe termen nelimitat,…

6 ore ago