externe

Decesele legate de caldura au crescut cu aproximativ 30% in Europa in ultimii 20 de ani – studiu

Europa se confrunta din ce in ce mai des cu episoade de caldura atat de intense incat organismul uman nu poate face fata, in conditiile in care schimbarile climatice continua sa creasca temperaturile, au declarat luni serviciul Copernicus de monitorizare a climei din cadrul UE si Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM), relateaza Reuters.

Intr-un studiu privind clima Europei, Copernicus si OMM au remarcat conditiile extreme de anul trecut, inclusiv valul de caldura din iulie, care a dus 41% din sudul Europei la stres termic puternic, foarte puternic sau extrem – cea mai mare suprafata a Europei aflata in astfel de conditii.

Caldura extrema prezinta riscuri deosebite pentru sanatatea lucratorilor in aer liber, a persoanelor in varsta si a persoanelor cu afectiuni existente, cum ar fi bolile cardiovasculare si diabetul.

In unele parti ale Italiei s-au inregistrat cu 7% mai multe decese decat in mod normal in iulie anul trecut, printre victime numarandu-se un barbat de 44 de ani care vopsea marcaje rutiere in orasul Lodi din nordul tarii si care s-a prabusit si a murit.

Stresul provocat de caldura masoara impactul pe care mediul inconjurator il are asupra corpului uman, combinand factori precum temperatura, umiditatea si raspunsul organismului.

Decesele legate de caldura au crescut cu aproximativ 30% in Europa in ultimii 20 de ani, se arata in studiu.

Luna trecuta, agentia de mediu a UE a indemnat guvernele sa pregateasca sistemele de sanatate pentru schimbarile climatice si a solicitat adoptarea unor norme europene pentru a proteja lucratorii care lucreaza in aer liber impotriva caldurii extreme.

Anul trecut a fost cel mai calduros din lume de cand exista inregistrari. Europa este continentul care se incalzeste cel mai rapid din lume.

Potrivit studiului, emisiile de gaze cu efect de sera au fost cea mai mare cauza a caldurii exceptionale de anul trecut. De asemenea, au jucat un rol si factori precum modelul meteorologic El Nino.

Caldura a alimentat fenomenele meteorologice extreme, inclusiv inundatiile, deoarece atmosfera mai calda poate retine mai multa umiditate, provocand ploi mai puternice atunci cand aceasta este eliberata.

Anul trecut, inundatiile din Slovenia au afectat 1,5 milioane de persoane. Grecia a fost afectata de cel mai mare incendiu de vegetatie inregistrat vreodata in UE, care, cu o suprafata de 960 km patrati, a fost de doua ori mai mare decat Atena. Ghetarii alpini au pierdut 10% din volumul ramas in 2022 si 2023.

„Unele dintre evenimentele din 2023 au luat prin surprindere comunitatea stiintifica din cauza intensitatii lor, a vitezei de aparitie, a amplorii si a duratei lor”, a declarat Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru schimbari climatice.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Zelenski spune ca vrea ca razboiul sa se incheie in 2025, prin „mijloace diplomatice”

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…

7 ore ago

La 1.000 de zile de razboi, liderii G7 accentueaza sanctiunile la adresa Moscovei: „Rusia ramane singurul obstacol in calea pacii”

Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…

7 ore ago

Infractiuni contra minorilor: O retea internationala desfiintata in Franta, peste 10.000 de suspecti identificati

Peste 10.000 de persoane au fost identificate in cadrul unei anchete privind o vasta retea…

6 ore ago

Cum a devenit traficul de droguri o „cauza nationala” in Franta

Franta se confrunta cu o crestere alarmanta a violentei legate de droguri, de la crime…

6 ore ago

Un avion al companiei americane Southwest, lovit de un glont cand se pregatea sa decoleze pe aeroportul din Dallas, Texas

Un avion Boeing 737-800 Max al Southwest Airlines, cu pasageri la bord, a fost lovit…

7 ore ago