„Decizia CCR afecteaza toata Romania”. Marcel Vela anunta cum va incerca statul sa-i tina de acum sub control pe „derbedei”

news

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a afirmat, vineri seara, ca decizia Curtii Constitutionale privind amenzile aplicate pe perioada starii de urgenta „afecteaza toata Romania”, el adaugand ca in starea alerta vor exista metode de sanctionare.

„Nu ma afecteaza pe mine, afecteaza toata Romania, pentru ca decizia Curtii Constitutionale este un moment in care statul sau cei care protejeaza sanatatea populatiei nu mai au instrumente coercitive pentru a lua masuri impotriva celor care incalca regulile si pun in pericol sanatatea publica. Dar, repet, analizam aceasta situatie cu multa celeritate si cu siguranta vom avea in perspectiva starii de alerta metode prin care cei care fac unele gesturi reprobabile, discutabile, incalcand regulile sau punand in pericol viata celor dragi, sa fie sanctionati intr-o forma sau alta, conform legii”, a declarat Marcel Vela, intr-o interventie telefonica la postul Digi 24, citat de Agerpres.

Intrebat daca dupa decizia CCR au mai fost aplicate amenzi, Vela a raspuns: „Au fost date cateva avertismente, fara a fi date amenzi pentru prevederile din ordonantele militare; evident ca au fost date amenzi suficiente pe alte teme care tin de prevederi ale Codului penal sau ale Codului rutier”.

„Am sa va spun insa, simplu, ca vom fi intransigenti cu derbedeii, cu cei care sfidand legea ne sfideaza pe noi toti. Am sa va spun, simplu, ca politistii si jandarmii sunt hotarati si determinati sa va protejeze, pe voi cei multi, impunand respectarea legii si atunci cand huliganii incearca sa provoace dezordine si haos.

Am sa va asigur ca fortele de ordine, alea prost echipate, cu logistica necorespunzatoare si fara suficiente materiale de protectie, nu vor face un pas inapoi in a-si face datoria”, spunea Traian Berbeceanu, seful de cabinet al lui Marcel Vela, in urma cu trei saptamani.

Miercuri, Curtea Constitutionala a admis sesizarea Avocatului Poporului asupra prevederilor art. 28 din OUG 1/1999, prin care au fost stabilite amenzile pentru nerespectarea restrictiilor in perioada starii de urgenta, stabilind ca acestea sunt lipsite de claritate, precizie si previzibilitate, iar stabilirea faptelor a caror savarsire constituie contraventii este lasata, in mod arbitrar, la libera apreciere a politistilor.

„In concluzie, Curtea a constatat ca prevederile art.28 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.1/1999, caracterizate printr-o tehnica legislativa deficitara, nu intrunesc exigentele de claritate, precizie si previzibilitate si sunt astfel incompatibile cu principiul fundamental privind respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor, prevazut de art.1 alin.(5) din Constitutie, precum si principiul restrangerii proportionale a exercitiului drepturilor si libertatilor fundamentale, prevazut de art.53 alin.(2) din Constitutie”, se arata in decizia CCR.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: