Hari Bucur Marcu, expert in probleme de securitate, afirma ca institutia Presedintelui Romaniei poate sa declanseze o investigatie privind modul in care judecatorii CCR au adoptat decizia prin care il obliga pe presedinte sa o revoce pe Laura Codruta Kovesi. El spune ca decizia CCR ar putea sa aduca atingere suveranitatii nationale.
„Nimeni in afara publicului insusi nu are atributul sa intrebe institutia Presedintelui Romaniei ce face, cand face si de ce face ce face sau ce nu face. Nu exista nicio lege si nicio prevedere constitutionala prin care institutia Presedintelui Romaniei sa dea seama vreunei alte institutii.
Desigur, sunt unele gesturi prezidentiale cu termen, cum sunt promulgarea legilor sau desemnarea premierului, dar aplicarea unei decizii a CCR nu este unul dintre acestea. Ar trebui sa fie la fel cu aplicarea deciziei poporului suveran de a avea un Parlament unicameral si format din maxim 300 de parlamentari. Nimeni nu contesta decizia, dar nu este aplicata.
In schimb, institutia Presedintelui Romaniei poate sa investigheze, cu mijloacele specifice investigatiei de securitate nationala, ce este cu aceasa Curte Constitutionala, de a decis ea sa schimbe sensul constitutional al administrarii actului de justitie in Romania. Sa il transforme pe ministrul justitiei in sef administrativ al procurorilor. Sa ignore faptul ca institutia Presedintelui Romaniei este unul dintre canalele de exercitare a suveranitatii nationale si, in consecinta, nici CCR si nici altcineva nu poate sa ii spuna imperativ presedintelui ce si cum sa semneze. Pentru ca asta ar inseamna exercitarea suveranitatii in nume propriu. Ceea ce este si anti-constitutional si anti-national.
Daca, in urma investigatiei, rezulta vreun complot, vreo uneltire intre diferite persoane si curtenii constitutionali, atunci se poate concluziona ca avem de a face cu o stirbire a suveranitatii nationale, ceea ce este o problema evidenta de securitate nationala.
Daca nu rezulta asa ceva din investigatie, va trebui totusi sa rezulte o explicatie de ce au actionat curtenii constitutionali cum au actionat. Neputand insa fi sanctionati pentru asta. Doar ca sa stim si noi”, a scris Hari Bucur Mircea pe Facebook.
Hari Bucur Marcu a fost Associate Senior Fellow pentru politica de aparare la Centrul de la Geneva pentru Controlul Democratic al Fortelor Armate (DCAF), consilier in Ministerul Afacerilor Externe pentru infiintarea Centrului de Reconstructie Post-Conflict, coordonatorul academic al Centrului de Studii NATO din Bucuresti, ofiter responsabil cu aspectele miliare ale NATO si alte functii in Armata Romaniei.
De la trecerea in rezerva in primavara anului 2003, Hari Bucur-Marcu si-a consolidat reputatia de expert international in problemele edificarii institutiilor de aparare, politicilor de aparare si aliantelor militare, in special NATO, precum si reformei sectorului de securitate.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
Un tribunal american l-a condamnat pe pilotul militar Jack Teixeira, in varsta de 22 de…
Conform legislatiei din Romania, soferii sunt obligati sa echipeze vehiculele cu anvelope de iarna atunci…
Invitat marti seara la emisiunea prezentata de Mihai Gadea la Antena 3, presedintele partidului AUR,…
Un accident in care au fost implicate un autoturism si un microbuz scolar s-a produs…
Cinci demonstranti care purtau steaguri cu svastici naziste au atacat in weekend doua orase rurale…
Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a adresat din nou direct poporului iranian intr-o inregistrare video, in…