Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marti, ca guvernul elvetian a incalcat drepturile cetatenilor sai, nereusind sa faca suficient pentru a combate schimbarile climatice, intr-o decizie care va crea un precedent pentru viitoarele procese climatice, potrivit Reuters.
Se asteapta ca decizia Curtii, in favoarea celor peste 2.000 de femei din Elvetia care au sesizat instanta de judecata, va avea rezonanta in deciziile instantelor din intreaga Europa si nu numai, si sa incurajeze mai multe comunitati sa inainteze procese privind schimbarile climatice impotriva guvernelor.
Dar, intr-un semn al complexitatii valului in crestere de litigii climatice, instanta europeana a respins alte doua cauze legate de clima din motive procedurale. Una dintre acestea a fost inaintata de un grup de sase tineri portughezi impotriva a 32 de guverne europene si alta de un fost primar al unui oras de coasta francez.
Femeile din Elvetia, care fac parte din asociatia KlimaSeniorinnen si au varste de peste 64 de ani, au spus ca inactiunea guvernului lor impotriva schimbarilor climatice le pune in pericol de moarte in timpul valurilor de caldura. Ele au sustinut ca varsta si genul lor le-au facut deosebit de vulnerabile la impactul schimbarilor climatice.
In hotararea sa, presedintele Curtii, Siofra O’Leary, a declarat ca guvernul elvetian nu si-a respectat propriile obiective de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera.
„Este clar ca generatiile viitoare vor suporta povara consecintelor esecurilor si omisiunilor prezente in combaterea schimbarilor climatice”, a spus O’Leary.
Una dintre liderele KlimaSeniorinnen, Rosmarie Wydler-Walti, a spus ca se straduieste sa inteleaga intreaga amploare a deciziei.
„Noi continuam sa ne intrebam avocatii: `E adevarat?`. Si ei ne spun `Nu ati fi putut obtine mai mult de atat. Cea mai mare victorie posibila`”.
Oficiul Federal Elvetian de Justitie, care a reprezentat guvernul elvetian in instanta, a luat act de hotarare.
„Impreuna cu autoritatile in cauza, vom analiza acum hotararea extinsa si vom analiza ce masuri va lua Elvetia in viitor”, se arata intr-un comunicat.
Cazurile aflate in fata completului de 17 judecatori de la Strasbourg, Franta, fac parte dintr-un val in crestere de procese privind schimbarile climatice introduse de cetateni impotriva guvernelor, care se bazeaza pe legea drepturilor omului.
Verdictul din dosarul Elvetia, care nu poate fi atacat, va avea efecte internationale, cel mai direct prin stabilirea unui precedent juridic obligatoriu pentru toate cele 46 de tari semnatare ale Conventiei Europene a Drepturilor Omului.
Astfel, Elvetia are datoria legala de a lua masuri mai mari pentru reducerea emisiilor.
Daca Elvetia nu isi actualizeaza politicile, ar putea urma noi litigii la nivel national, iar instantele ar putea emite sanctiuni financiare, a declarat Lucy Maxwell, co-director al retelei non-profit Climate Litigation Network.
Elvetia s-a angajat sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 50% pana in 2030, fata de nivelurile din 1990. Berna a propus masuri mai dure pentru a atinge obiectivul, dar alegatorii le-au respins intr-un referendum din 2021, considerandu-le prea impovaratoare.
Verdictul ar putea influenta, de asemenea, viitoarele hotarari ale curtii de la Strasbourg, care a suspendat alte sase cazuri climatice in asteptarea deciziilor de marti.
Acestea includ un proces impotriva guvernului norvegian care sustine ca a incalcat drepturile omului prin eliberarea de noi licente pentru explorarea petrolului si gazelor in Marea Barents dupa 2035.
„Se stabileste astfel un precedent esential obligatoriu din punct de vedere juridic, care serveste drept model pentru cum sa va dati in judecata cu succes propriul guvern pentru esecurile climatice”, a spus Ruth Delbaere, director de campanii juridice la miscarea civica globala Avaaz, despre rezultatul cazului elvetian.
Instantele din Australia, Brazilia, Peru si Coreea de Sud iau in considerare cazurile climatice bazate pe drepturile omului.
Curtea Suprema a Indiei a hotarat luna trecuta ca cetatenii au dreptul de a fi liberi de efectele negative ale schimbarilor climatice.
In cazul inaintat de tinerii portughezi, instanta a decis ca, desi emisiile de gaze cu efect de sera ale unui stat pot avea un impact negativ asupra persoanelor care traiesc in afara granitelor sale, aceasta nu a justificat urmarirea unui caz in mai multe jurisdictii.
De asemenea, a remarcat ca tinerii nu au epuizat caile legale in cadrul instantelor nationale din Portugalia inainte de a veni la CEDO.
„Am sperat cu adevarat ca vom castiga impotriva tuturor tarilor. Dar cel mai important lucru este ca in cazul Evetiei, Curtea a spus ca guvernele trebuie sa-si reduca mai mult emisiile pentru a proteja drepturile omului. Deci, castigul lor este un castig si pentru noi si un castig pentru toata lumea”, au spus tinerii intr-un comunicat.
Compania de curierat Sameday Group, parte din grupul eMAG, a decis sa apeleze si la…
Sase persoane au fost trimise in judecata de procurorii DIICOT Oradea, pentru constituire de grup…
Agentia nationala de gestionare a dezastrelor din Indonezia a declarat luni ca cel putin 10…
Primul satelit din lemn din lume, construit de cercetatori japonezi, a fost lansat in spatiu…
Luni, intr-un interviu preelectoral cu strategul lui Donald Trump, Steve Bannon, fostul jurnalist, actualmente propagandist…
Statele Georgia, Michigan, Carolina de Nord, Pennsylvania, Wisconsin si, posibil, Arizona sunt cele care vor…