Decizie istorica in Israel. Curtea Suprema anuleaza scutirile acordate ultraortodocsilor pentru efectuarea serviciului militar
Curtea Suprema a Israelului a decis marti, in unanimitate, ca barbatii ultraortodocsi trebuie inrolati in armata, o decizie care ar putea destabiliza coalitia premierului Benjamin Netanyahu, in timp ce Israelul isi continua razboiul in Gaza, relateaza Newsweek.
Hotararea anuleaza scutirile de lunga durata care au protejat acesti barbati de serviciul obligatoriu, o problema controversata care a divizat profund societatea israeliana.
Curtea a hotarat ca, in absenta unei legi care sa faca distinctie intre studentii evrei de la seminar si ceilalti recruti, sistemul de serviciu militar obligatoriu din Israel se aplica ultraortodocsilor ca oricarui alt cetatean. Din punct de vedere istoric, acest grup a fost scutit, o politica care a provocat frictiuni cu publicul secular, in special in timpul razboiului din Gaza, care a costat viata a peste 600 de soldati.
In Israel, majoritatea barbatilor si femeilor evrei trebuie sa serveasca in armata la varsta de 18 ani. Cu toate acestea, persoanele ultraortodoxe care studiaza cu norma intreaga in seminarii religioase au primit in mod traditional scutiri, o politica care a provocat furia publicului larg. Decizia, pronuntata in plin razboi in Gaza, a criticat statul pentru „aplicarea selectiva”, incalcand principiul egalitatii in fata legii.
Avocatii guvernului au sustinut ca inrolarea barbatilor ultraortodocsi ar „sfasia societatea israeliana”. Instanta a propus un obiectiv de inrolare a 3 000 de barbati ultraortodocsi anual, mai mult decat dublu fata de rata actuala, dar inca sub 25 % din numarul total al acestora. Cu toate acestea, instanta nu a specificat in hotarare numarul final de barbati ultraortodocsi care urmeaza sa fie inrolati.
Barbatii ultraortodocsi frecventeaza de obicei seminarii religioase care nu pun accentul pe educatia laica, ceea ce, potrivit criticilor, ii lasa nepregatiti pentru serviciul militar sau pentru un loc de munca laic. Ministrul Yitzhak Goldknopf, liderul unui partid de coalitie ultraortodox, a numit hotararea „foarte nefericita si dezamagitoare” pe X (fostul Twitter), fara a indica daca partidul sau va parasi guvernul.
Scutirile s-au confruntat cu provocari juridice timp de ani de zile, instantele considerand in mod repetat ca sistemul este nedrept. Netanyahu, care are o majoritate parlamentara restransa, s-a straduit sa se conformeze hotararilor judecatoresti, mentinand in acelasi timp unitatea coalitiei.
Comunitatea ultraortodoxa, care creste cu 4% anual, considera ca studiul religios este vital pentru protejarea Israelului si se teme ca serviciul militar le-ar putea eroda credinta. In fiecare an, aproximativ 13 000 de barbati ultraortodocsi implinesc varsta de 18 ani, dar mai putin de 10 % se inroleaza, potrivit Israel Democracy Institute.