news

Decizie majora luata de BNR, dobanzile percepute de banci la creditele acordate romanilor ar trebui sa scada. A fost redusa rata dobanzii de politica monetara

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis vineri reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,75% pe an, de la 7% pe an, incepand cu data de 8 iulie 2024, informeaza banca centrala.

Dobanda-cheie e importanta pentru ca determina dobanzile pe care bancile comerciale le practica pentru imprumuturile acordate firmelor si persoanelor fizice.

Totodata, BNR a hotarat scaderea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,75% pe an, de la 8,00% pe an, si a ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 5,75% pe an, de la 6,00% pe an, dar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Dobanda de politica monetara era nemodificata din luna ianuarie a anului trecut, cand BNR a crescut rata dobanzii la 7% pe an, de la 6,75% pe an.

Potrivit BNR, rata anuala a inflatiei si-a accelerat scaderea in primele doua luni ale trimestrului II 2024, coborand la 5,12% in luna mai, sub nivelul prognozat, de la 6,61% in martie, in principal ca urmare a ieftinirii substantiale a energiei, indeosebi a gazelor naturale, sub influenta modificarilor legislative aplicate incepand cu luna aprilie, precum si pe fondul continuarii descresterii dinamicii preturilor alimentelor.

Rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat a continuat sa scada gradual, in linie cu previziunile, reducandu-se la 6,3% in luna mai, de la 7,1% in martie 2024. Decelerarea a avut ca determinanti si in acest interval efecte de baza dezinflationiste si corectii ale cotatiilor marfurilor agroalimentare. Influente suplimentare au decurs din scaderea dinamicii preturilor importurilor si din reintrarea pe un trend usor descendent a asteptarilor inflationiste pe termen scurt. In sens opus au actionat moderat noile majorari de costuri unitare cu forta de munca consemnate in primele luni ale anului curent, transferate, cel putin partial, asupra preturilor unor bunuri si servicii, inclusiv pe fondul unei cereri de consum robuste si in crestere puternica in aprilie.

Rata anuala a inflatiei calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC – indicator al inflatiei pentru statele membre UE) a scazut la 5,8% in luna mai 2024, de la 6,7% in martie 2024. Totodata, rata medie anuala a inflatiei IPC si rata medie anuala a inflatiei calculata pe baza IAPC s au redus in luna mai la 7,6%, de la 8,5%, respectiv 8,3%, in martie 2024, subliniaza banca centrala, in comunicat.

Activitatea economica a crescut cu 0,4% in trimestrul I 2024, mai putin decat s-a anticipat, dupa comprimarea cu 0,6% in trimestrul IV 2023, astfel incat excedentul de cerere agregata a continuat probabil sa se restranga in acest interval, contrar asteptarilor.

Totodata, fata de aceeasi perioada a anului trecut, avansul PIB s-a redus semnificativ in trimestrul I 2024, la 0,1%, de la 3% in precedentele trei luni. Descresterea a fost determinata de aceasta data in principal de formarea bruta de capital fix, a carei dinamica anuala a inregistrat o scadere deosebit de ampla, de la nivelul de doua cifre foarte ridicat atins in trimestrul IV 2023, in timp ce consumul gospodariilor populatiei a continuat sa-si accelereze cresterea in termeni anuali.

Evolutia exportului net si-a marit influenta contractionista in trimestrul I 2024, pe fondul majorarii usoare a ecartului dintre variatia pozitiva a volumului importurilor de bunuri si servicii si cea a volumului exporturilor, care a ramas in teritoriul negativ. Deficitul balantei comerciale si-a mentinut totusi constanta dinamica anuala, iar cel de cont curent si-a redus-o considerabil fata de trimestrul precedent, data fiind si accelerarea puternica a cresterii excedentului balantei veniturilor secundare in acest interval, in principal pe seama intrarilor de fonduri europene de natura contului curent.

Cele mai recente date si analize indica o crestere semnificativa a economiei in termeni trimestriali in trimestrul II si vizibil mai solida decat cea anticipata anterior, implicand o crestere notabila a avansului PIB in raport cu perioada similara a anului trecut, sustine BNR.

Astfel, in luna aprilie 2024, dinamica anuala a vanzarilor cu amanuntul si cea a vanzarilor auto moto au consemnat salturi ample in raport cu mediile trimestrului I 2024, productia industriala s-a revigorat puternic, iar ritmul volumului lucrarilor de constructii a urcat din nou la un nivel de doua cifre, dupa scaderea la o valoare negativa considerabila pe ansamblul primelor trei luni ale anului. Variatia anuala a importurilor de bunuri si servicii si-a marit insa semnificativ ecartul pozitiv fata de cea a exporturilor, in conditiile unei majorari relativ mai pronuntate a acesteia in aprilie. Drept urmare, deficitul comercial si-a accelerat puternic cresterea in termeni anuali, iar deficitul de cont curent s-a dublat in raport cu perioada similara a anului precedent, inclusiv pe fondul deteriorarii balantei veniturilor primare si a celei a veniturilor secundare.

Pe piata muncii, efectivul salariatilor din economie si-a reluat cresterea lunara in aprilie, intr-un ritm alert, iar rata somajului BIM s-a marit doar usor in aprilie-mai, pana la 5,4%, ramanand sub nivelul mediu de 5,6% inregistrat in ultimele doua trimestre ale anului precedent. Dinamica anuala de doua cifre a salariului brut nominal a continuat sa se mareasca pe ansamblul primelor trei luni ale anului si s-a mentinut constanta in aprilie, iar cea a costului unitar cu forta de munca din industrie a ramas la un nivel deosebit de inalt in trimestrul I 2024, pentru ca in aprilie sa se reduca abrupt, dar in principal pe seama unui efect de calendar. Totodata, intentiile de angajare pe orizontul foarte scurt de timp si-au accentuat trendul ascendent pe ansamblul trimestrului II, chiar si in conditiile unei scaderi considerabile in iunie, iar deficitul de forta de munca raportat de companii a consemnat o noua crestere trimestriala, dupa cum arata cele mai recente sondaje de specialitate.

Principalele cotatii ale pietei monetare interbancare si-au prelungit evolutia liniara in luna mai si au inregistrat ulterior mici scaderi. Randamentele pe termen lung ale titlurilor de stat au cunoscut o ajustare descendenta moderata la mijlocul trimestrului II, dar au urcat si au ramas apoi la nivelurile mai ridicate din luna aprilie, inclusiv in contextul fluctuatiei asteptarilor investitorilor privind perspectiva ratei dobanzii Fed, precum si al evenimentelor politice din Europa, de natura sa antreneze schimbari ale sentimentului pietei financiare internationale si ale perceptiei asupra riscului asociat regiunii. In aceasta conjunctura, cursul de schimb leu/euro s-a mentinut in mai iunie pe palierul mai inalt pe care a revenit in a doua parte a lunii aprilie.

Dinamica anuala a creditului acordat sectorului privat s-a marit la 5,8% in aprilie, dupa scaderea la 4,7% in martie, iar in luna mai a ramas relativ constanta, la 5,7%, in conditiile in care componenta in lei a continuat sa-si accelereze cresterea in acest interval, iar ritmul celei in valuta a reintrat pe o traiectorie usor ascendenta, dar fluctuanta. Pe acest fond, ponderea componentei in lei in creditul acordat sectorului privat a scazut la 68,8% in mai, de la 68,9% in martie 2024.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24
Tags: dobanda bnr

Recent Posts

Uite cine vorbeste: „O alianta a dezonoarei arunca Franta in bratele extremei stangi”, afirma liderul partidului de extrema dreapta Adunarea Nationala, Jordan Bardella

Desi se vedeau deja guvernand Franta intr-o maniera autoritara, reprezentantii Adunarii Nationale au fost siliti…

10 ore ago

„Presedintele Macron trebuie sa se plece si sa-si accepte infrangerea”, afirma Jean-Luc Melenchon, liderul stangii invingatoare in alegerile din Franta

Primele exit-poll-uri date publicitatii dupa incheierea urnelor in Franta par sa confirme o victorie cumva…

10 ore ago

Ministrul olandez de Externe la Kiev: Tarile de Jos vor livra „fara intarziere” avioane F-16 Ucrainei

Tarile de Jos vor incepe „fara intarziere” sa furnizeze Ucrainei avioane de vanatoare F-16, a…

10 ore ago

Un nou record de prezenta la alegerile anticipate din Franta. Sedinta de criza pregatita la Palatul Elysee

Prezenta la vot in turul doi al alegerilor legislative anticipate era duminica, la ora locala…

11 ore ago