Decizie stupefianta a CCR. DNA nu avea voie sa ancheteze adoptarea OUG 13: „A perturbat buna activitate a guvernului”

news

Curtea Constitutionala a admis, luni, sesizarea facuta de Calin Popescu Tariceanu cu privire la existenta unui conflict intre puterile statului ca urmare a anchetei deschise de DNA cu privire la modul in care a fost adoptata ordonanta de urgenta 13/2017.

„Consideram ca s-a perturbat buna activitate a guvernului si relatiile care trebuie sa existe intre cele 3 autoritati: judecatoreasca, executiva si legislativa”, a declarat dupa deliberari, presedintele CCR, Valer Dorneanu.

Autoritatea de legiferare tine de Parlament, dar guvernul poate si el sa faca acest lucru prin ordonante de urgenta, a spus Dorneanu, adaugand ca „verificarea exercitarii acestui drept este de competenta Curtii Constitutionale”.

„Exista conflict juridic atunci cand o institutie isi aroga puteri care apartin alteia”, potrivit presedintelui CCR.

Dorneanu a citat si o prevedere a Comisiei de la Venetia privind raspunderea penala a membrilor guvernului, care spune ca „procedurile penale nu ar trebui sa fie utilizate pentru a rezolva neintelegerile politice”.

Presedintele CCR a subliniat ca activitatea de legiferare „tine de puterea Parlamentului, care are suveranitate”.

Concluzia Curtii a fost ca prin ancheta deschisa de DNA „s-a incalcat dreptul Guvernului de a aprecia oportunitatea legiferarii”.

„Si in ordonanta Parchetului si in alte declaratii, Parchetul spunea ca nu era necesara ordonanta. Acest lucru tine de atributul guvernului”, a mai subliniat Dorneanu.

Intrebat ce se intampla cu dosarul deschis initial de DNA si declinat luni catre Parchetul General, Valer Dorneanu a subliniat faptul ca decizia CCR se aplica doar pentru viitor.

„Am primit astazi un anunt de la PNA (DNA, n.red.) potrivit caruia s-a clasat urmarirea penala in ceea ce priveste competenta care era de resortul ei, cercetarea conducatorului de partid (…) si s-a trimis la Parchetul General pentru celelalte doua fapte plus alte trei fapte asupra carora s-a extins urmarirea penala.

Decizia noastra, are putere obligatorie, erga omnes, ea se aplica numai pentru viitor. Ceea ce a facut Parchetul (DNA, n.red.) pana aici e raspunderea lui, dar de aici inainte si DIICOT sau cui i-o da-o Parchetul General, sau DNA daca ramane solutia la el (proiectul poate fi infirmat de Parchetul General), toate actele de cercetare penala trebuie facute in asa fel incat sa nu se incalce prevederile Constitutiei”, a declarat Valer Dorneanu, precizand ca procurorii pot ancheta doar „aspecte penale, care sa atraga raspunderea concreta, penala, nu ipotetica”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: