Trei ore si jumatate a strigat ieri judecatorul in dosarul Mineriadei numele celor raniti si ale rudelor celor ucisi in 13-15 iunie 1990, a anuntat Digi24.
Dupa 28 de ani de la reprimarea violenta a manifestatiilor din Piata Universitatii, procesul a ajuns abia la al doilea termen. Ieri, Tribunalul Bucuresti a gazduit acest proces, intr-o sala de festivitati, dupa ce, la primul termen, Curtea Militara de Apel s-a dovedit neincapatoare pentru parti si volumele dosarului. Victimele au cerut sechestru pe averile lui Ion Iliescu, Petre Roman si ale celorlalti doisprezece inculpati.
Sute de oameni au venit ieri la Tribunalul Bucuresti, la al doilea termen in procesul care va decide pedepse pentru vinovatii de ranirea a 1.388 de persoane si moartea a patru civili.
Conform legii, orice proces incepe cu apelul partilor. In dosarul Mineriadei sunt implicate 1.400 de persoane, fie ca vorbim despre inculpati, fie ca vorbim despre parti vatamate. Aceasta procedura a durat mai bine de 3 ore si jumatate, anunta Digi24.
Miron Cozma a fost singurul acuzat care a venit ieri la proces. Procurorii spun ca in vara lui ’90, el a condus la Bucuresti ortacii din Valea Jiului. Minerii au vandalizat sediile partidelor politice care incercau sa insufle aerul democratiei in Romania si au snopit in bataie pe oricine le-a iesit in cale. Fostul lor lider pretinde ca este victima Justitiei si ca oamenii legii nu ar cauta dreptatea, ci sa protejeze politicieni importanti.
„La modul in care se desfasoara procesul, cred ca este o intentie a celor din justitie ca acest proces sa dureze cel putin 20 de ani sau poate pana moare Iliescu”, a spus Miron Cosma.
La fel ca Miron Cozma, Ion Iliescu este acuzat de crime impotriva umanitatii. El i-ar fi chemat la Bucuresti pe minerii care in trei zile au devastat orasul.
Victimele mineriadei cer judecatorilor sa nu mai lungeasca procesul si vor mai mult de la vinovati, nu doar sa ajunga la inchisoare. Ele nu vor doar ca procesul sa merga repede, ci si garantii care sa le acopere suferinta.
Alaturi de Ion Iliescu si Miron Cosma, alte 12 persoane – printre care fostul premier Petre Roman si fostul sef al Serviciului Roman de Informatii, Virgil Magureanu – sunt puse sub acuzare in acest dosar.
Ancheta, deschisa imediat dupa reprimarea violenta a manifestatiilor din Piata Universitatii, a fost clasat dupa 20 de ani de investigatii. Victimele au contestat decizia procurorilor si, dupa procese lungi la curtea europeana a drepturilor omului au obtinut redeschiderea cazului acum trei ani.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
O noua investigatie publicata de Public Records, marti, arata ca premierul PSD Marcel Ciolacu "a…
Invocand lipsa de incredere reciproca, premierul israelian Benjamin Netanyahu a anuntat ca il demite pe…
Astazi este Ziua Alegerilor in Statele Unite, iar americanii voteaza pentru a-si alege urmatorul presedinte.…
Intr-un avertisment neobisnuit, marina chineza le-a transmis tinerilor ofiteri si personalului ca s-ar putea expune…
Studenta care s-a dezbracat in lenjerie intima in centrul Teheranului in semn de protest ar…
Iranul a sustinut ca un cetatean cu dubla cetatenie, iraniano-germana, care fusese condamnat la moarte,…