Declaratii razboinice ale inculpatului Dragnea dupa proces. Urmeaza un nou atac la adresa Justitiei? Ce au declarat martorii in fata procurorilor DNA
Marti, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, a avut loc prima infatisare a lui Liviu Dragnea in procesul in care este acuzat de instigare la abuz in serviciu. Judecatorii au decis sa amane procesul pentru 14 februarie.
Liviu Dragnea este acuzat de instigare la abuz in serviciu. In proiectul de modificare a Codului Penal, abuzul in serviciu este anchetat doar daca prejudiciul depaseste 200.000 de lei. Prejudiciul in cazul lui Dragnea este de putin peste 100.000 de lei.
La iesirea din tribunal, dragnea a declarat ca „Romania este patria denunturilor si a interceptarilor!”. „O luam din nou de la capat pe o marturie mincinoasa, contestata si infirmata de declaratiile martorilor”, a mai spus Liviu Dragnea.
Martorii insa au confirmat ilegalitatile lui Dragnea.
Mai multi angajati si directori din cadrul Directiei pentru Protectia Copilului Teleorman au marturisit in fata procurorilor ca Liviu Dragnea a creat in cadrul institutiei un serviciu special pentru membrii loiali ai PSD. Sefii DGASPC stiau ca nu trebuie sa intrebe niciodata de persoanele angajate aici. Acestea trebuiau doar sa fie platite.
„Inca de la angajare ni s-a spus de catre directorii institutiei, care le-au angajat ca nu prea or sa vina la serviciu la DGASPC Teleorman, in cadrul centrelor in care figurau angajate deoarece acestea vor lucra la sediul organizatiei PSD Teleorman”. Aceasta este marturia data in fata procurorilor de unul dintre angajatii de la Biroul Resurse Umane din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Teleorman in dosarul in care liderul PSD Liviu Dragnea a fost trimis in judecata, luna trecuta, alaturi de fosta sa sotie Bombonica, pentru abuz in serviciu si instigare la fals intelectual.
Martorul le-a mai spus anchetatorilor ca sefii din Consiliul Judetean (CJ) si din DGASPC erau membri PSD, iar DGASPC era intr-o relatie de subordonare cu CJ, astfel ca nimeni nu voia sa deranjeze cu intrebari. „Nici un angajat, nici sefii de servicii in care figurau angajate cele doua, nici colegii de serviciu nu aveau curajul sa ceara explicatii privitoare la absenta de la serviciu a numitelor Botorogeanu Adriana sau Stoica Anisia Niculina sau in legatura cu faptul ca acestea doar incasau salariul si lucrau in fapt la sediul PSD”, a aratat functionarul de la Resurse Umane.
Practic, Liviu Dragnea (54 de ani) este acuzat ca, in calitate de presedinte al CJ Teleorman (2000-2012), respectiv de presedinte al PSD Teleorman, i-ar fi determinat pe sefii DGASPC Teleorman, sa le angajeze fictiv si sa le mentina in functii pe doua membre PSD: Adriana Botorogeanu (48 de ani) si Anisa-Niculina Stoica (43 de ani).
Secretara parlamentarilor PSD Botorogeanu a fost angajata la DGASPC aproape opt ani, in perioada 20 iulie 2005 – 31 decembrie 2013, dar nu a calcat o ora pe la birou, deoarece muncea la sediul PSD. Potrivit propriei marturii, Botorogeanu a lucrat in perioada 1994-2004 la diferite birouri parlamentare, ale unor deputati si senatori de Teleorman, care faceau parte din PSD.
„Am fost practic cea mai veche si longeviva persoana de la aceasta organizatie care si-a desfasurat activitatea la sediul PSD Teleorman”, a punctat femeia.
„Chiar daca sunt o persoana modesta si retrasa, sunt cunoscuta de foarte multi dintre membrii PSD Teleorman, inclusiv de catre persoanele care au detinut de-a lungul timpului functiile de conducere ale partidului”, a mai declarat Botorogeanu.
In 2004, cand PSD a intrat in opozitie, Botorogeanu a continuat sa lucreze la secretariatul organizatiei de partid, dar era platita de Fundatia pentru Politici Social Democrate Teleorman. Ea a fost angajata pentru o scurta perioada la societatea Tel Drum – despre care presa a dezvaluit ca ar fi controlata de Dragnea. Botorogeanu a spus ca a dat concurs la DGASPC si a fost angajata.
„Am mers la DGASPC doar prima zi dupa angajare si doar ocazional, insa am inceput sa imi continui activitatea la sediul organizatiei Judetene a PSD Teleorman”, a explicat Botorogeanu. Statul i-a platit acesteia drepturi salariale de 75.593 de lei.
Cealalta angajata a DGASPC care nu a dat o zi pe la serviciu, dar a fost platita din banii statului. Anisia Niculina Stoica a fost dansatoare in cadrul Ansamblului „Burnasul” din Teleorman si a activat in cadrul Organizatiei de Tineret a PSD Alexandria. Ulterior, ea s-a angajat la un ziar local, apoi a muncit la biroul de presa al PSD Teleorman. Stoica a fost angajata la DGASPC timp de patru ani, 22 mai 2006-27 decembrie 2010, perioada in care a lucrat doar la PSD.
„Nu cunosc cu exactitate motivul pentru care s-a recurs la aceasta solutie insa datorita faptului ca nu am putut fi remunerata de la organizatia politica la care mi-am desfasurat activitatea, presedintele organizatiei judetene Teleorman din acea perioada, Liviu Nicolae Dragnea, care detinea si functia de presedinte al CJ Teleorman a luat hotararea ca pentru o perioada temporara, pana se va gasi o solutie de angajare efectiva a mea in cadrul organizatiei PSD Teleorman, sa fiu angajata in functia de referent in cadrul DGASPC Teleorman, institutie ce se afla in componenta si subordinea CJ Teleorman”, a explicat Stoica.
In 2010, femeia a primit notificare de a se prezenta la serviciu. Nu s-a lasat insa impresionata. „ In ceea ce priveste faptul ca am lucrat la sediul organizatiei PSD Teleorman, la biroul de presa si am fost platita de la DGASPC Teleorman in perioada 2006 – decembrie 2010, mentionez ca aceasta situatie era probabil cunoscuta si de alte persoane din conducerea organizatiei PSD Teleorman insa persoana care a luat aceasta decizie si a gasit aceasta formula care nu a fost cea mai fericita, a fost presedintele organizatiei Liviu Dragnea, care era singurul care si-a asumat aceasta decizie”, a spus Stoica. Acesteia statul i-a platit drepturi salariale de 33.019 lei de lei.
In timpul anchetei de la DNA, Liviu Dragnea si fosta sa sotie, Bombonica Prodana, si-au exercitat dreptul de a nu da declaratii, nu au propus administrarea niciunei probe si nu au oferit nicio varianta de aparare care sa poata fi verificata in cadrul urmaririi penale, precizeaza Adevarul.