Deja incepe JIHADUL. Tariceanu anunta la Antena 3 ca majoritatea PSD-ALDE va lua masuri impotriva „exceselor” si „abuzurilor” DNA
Imediat dupa afisarea rezultatelor exit-poll, Calin Popescu Tariceanu a fost invitat in studioul Antena 3, unde a fost presat de catre realizatori sa spuna ce masuri are de gand sa ia viitoare majoritate PSD-ALDE impotriva „abuzurilor justitiei”.
Mircea Badea i-a cerut ca noua majoritate sa adopte o lege privind „raspunderea magistratilor”. Calin Popescu Tariceanu i-a confirmat ca are in vedere un asemenea proiect.
„Daca vom continua cu telejustia, cu abuzurile si excesele care au avut loc in ultima perioada, atunci aceasta sintagma cu statul de drept va ramane pentru ametit publicul. Nu cred ca vom ramane spectatori. Vreau sa existe o structura care sa combata coruptia, dar fara excesele pe care le-am vazut pana acum si fara sa devina un instrument in mana unor forte oculte”, a declarat Tariceanu.
Senatorul Varujan Vosganian a anuntat, in urma cu doua saptamani, ce planuri are PSD – ALDE cu justitia.
„Cred ca Justitia are nevoie de o reforma profunda, ca si clasa politica, ca si marile sisteme sociale, cum sunt educatia, sanatatea… Unii confunda atitudinea critica fata de abuzurile Justitiei cu atitudinea anti-Justitie. Nu pot, ca roman, sa fiu indiferent ca la CEDO, autoritate europeana in ce priveste calitatea actului de justitie, Romania ocupa coada clasamentului alaturi de Turcia si Rusia.
Nu pot fi indiferent atunci cand zeci de oameni sunt arestati pe nedrept pentru ca apoi sa fie gasiti nevinovati, cu conturile sechestrate si cu prestigiul distrus. De asemenea nu e in regula ca cercetarea unui om de afaceri sa duca, prin proceduri excesive, la falimentarea afacerilor sale si la ramanerea pe drumuri a unor salariati.
Dupa alegeri vom aseza procurorul la nivelul avocatului, inlaturand orice privilegiu. Procurorul este avocatul statului asa cum celalalt este avocatul cetateanului. Cata vreme intre cetatean si Stat va trebui sa punem semnul egalitatii, acelasi semn trebuie pus intre avocat si procuror.
Sa va dau cateva exemple. Daca un procuror cere acte unei firme, aceea e obligata sa le dea sub riscul sanctiunii. Nu acelasi lucru se intampla in cazul avocatului.
Procurorul si judecatorul sunt colegi de cancelarie. Ei intra impreuna in sala de judecata, ceea ce sugereaza un parteneriat, ceea ce n-ar trebui sa fie cazul.
Vom introduce, de asemenea, raspunderea magistratului. Atunci cand un cetatean este vinovat el raspunde in nume personal. Cand un procuror sau un judecator sunt vinovati raspunde Statul, ceea ce nu este normal.
Cand eram ministrul Finantelor am avut o discutie cu sefa CSM de atunci, Lidia Barbulescu, si cu Procurorul General de atunci, Laura Kovesi. Le-am prezentat situatia facturii pe care Statul roman trebuie sa o plateasca in contul deciziilor CEDO. Raspunsul a fost ca magistratii nu pot raspunde decat daca vrea CSM.
Nu cunosc niciun caz in care sanctiunile CEDO sa fie indreptate impotriva magistratilor care au generat respectivul prejudiciu. Cred de asemenea, ca unele proceduri cum ar fi arestarea preventiva trebuie derulate cu anumita precautie si numai in masura in care persoana invinuita poate tainui dovezi sau poate genera acte de violenta. Insa, suntem adesea in situatii in care fapta a fost comisa chiar cu 10 ani inainte, dovezile se bazeaza mai degraba pe delatiuni si totusi se solicita arestarea preventiva.
Trebuie sa ne gandim foarte serios daca procurorii sunt sau nu magistrati. Si probabil de la aceasta calitate oferita procurorilor apar discrepantele intre procurori si avocati. Personal, nu mi se pare in regula ca persoane care au fost dovedite a fi facut abuzuri de putere, rapind libertatea unor oameni nevinovati sa ajunga sa fie arbitrii democratiei in Romania, ca membri ai Curtii Constitutionale”, a declarat Vosganian intr-un interviu pentru Lumea Justitiei.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook