Demisii in masa la spitalul Bagdasar Arseni, 7 medici refuza sa mai faca de garda. Ei au avut grija de ranitii de la Crevedia. Conducerea reactioneaza violent

news

Luni dimineata, sapte medici din cadrul sectiei Clinice Chirurgie Plastica de la spitalul Bagdasar Arseni si-au prezentat demisia din contractele de garzi, incepand cu data de 01.11.2023. Ei sunt medicii care au avut grija de cei raniti in explozia de la Crevedia.

Medicii au declarat, intr-un document trimis conducerii spitalului, ca gestul lor este o consecinta a “actualelor conditii existente in Spitalul Bagdasar” .

Ei au invocat un “risc de malpraxis” care i-ar expune “unor riscuri majore din punct de vedere profesional”.

In replica, conducerea spitalului a solicitat prin note de serviciu adresate semnatarilor sa explice detaliat conditiile si riscurile la care fac referire, cu termen de raspuns in data de 11.10.2023.

„Dupa analiza raspunsurilor pe care urmeaza sa le primim vom fi in masura sa precizam daca intr-adevar exista conditii si riscuri care sa se manifeste doar pe parcursul garzilor, nu si in timpul normal de lucru al celor 7 si care sa justifice aceasta atitudine – sau este doar o reactie pur subiectiva la sesizari depuse la Parchet cu privire la posibile abateri de natura penala a 5 dintre cei 7 semnatari”, sustine conducerea spitalului.

Explicatiilor celor sapte medici

1. „In structura spitalului nu exista linii de garda pentru foarte multe dintre specialitatile necesare tratamentului multidisciplinar al pacientului politraumatizat (ex: chirurgie vasculara, chirurgie toracica, chirurgie BMF (n.r. buco-maxilo-faciala), ORL etc)”.

2. „Necesitatea transportarii pentru consulturi interdisciplinare a pacientilor politraumatizati pune in pericol starea de sanatate a acestora si chiar viata pacientului (fiind cunoscut faptul in care ambulanta care transporta un pacient pentru consult interdisciplinar in alta unitate a fost implicata intr-un accident rutier)”.

3. „Obligativitatea primii unui pacient cu arsuri majore chiar si in conditiile lipsei locurilor disponibile pentru aceasta patologie, fara posibilitate de izolare (situatie des intalnita)”, se arata in scrisoare.

4. „Neconcordante intre realitate (tratamentul arsurilor in UFA) si ordinul MS n.r. 476/2017 – adesea fiind obligati sa tratam pacienti arsi grav desi acestia ar trebui tratati in centre de arsi; chiar in conditiile aplicarii ordinului nr. 2063/2022, transferul in centrele de arsi din strainatate al acestora nerealizandu-se intotdeauna”.

5. „Fonduri insuficiente, discontinuitatea in aprovizionarea cu medicamente, materiale si dispozitive medicale creeaza probleme mari in tratamentul pacientilor internati prin urgenta, crescand riscul de aparitie al plangerilor de malpraxis”.

6. „In situatia plangerilor penale la adresa membrilor personalului medical, spitalul nu a oferit niciodata asistenta juridica, lasandu-ne singuri in fata demersurilor la care se ajunge ca urmare a problemelor sesizate anterior”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: