Departamentul de Justitie sustine ca TikTok ar putea permite guvernului chinez sa influenteze alegerile din SUA
Permisiunea ca TikTok sa continue sa fie operat de actuala sa societate mama ar putea permite guvernului chinez sa influenteze in mod ascuns alegerile din SUA, a declarat Departamentul de Justitie intr-un document depus in instanta vineri, potrivit CNN.
In dosarul depus la o curte federala de apel, procurorii si-au exprimat ingrijorarea ca algoritmul TikTok ar putea fi utilizat intr-o campanie de „manipulare secreta” pentru a „influenta opiniile americanilor in scopuri proprii”.
„Printre altele, aceasta ar permite unui guvern strain sa interfereze in mod ilicit cu sistemul nostru politic si cu discursul politic, inclusiv cu alegerile noastre”, au scris procurorii. In dosar se adauga: „asta daca, de exemplu, guvernul chinez ar considera ca rezultatul unei anumite alegeri in SUA este suficient de important pentru interesele chineze”.
„A permite guvernului chinez sa poata ramane pregatit sa utilizeze TikTok cu eficienta maxima intr-un moment de importanta extrema reprezinta o amenintare inacceptabila la adresa securitatii nationale”, au scris procurorii.
Dosarul este un raspuns la procesul federal intentat de TikTok impotriva guvernului SUA in luna mai, in incercarea de a bloca o lege care va putea impune interzicerea aplicatiei la nivel national.
Aceasta lege, pe care presedintele Joe Biden a semnat-o in aprilie, prevede ca TikTok trebuie sa isi gaseasca un nou proprietar in SUA pana la jumatatea lunii ianuarie 2025 sau va fi interzisa complet in Statele Unite.
Mentiunile procurorilor, depuse vineri, marcheaza pentru prima data o actiune a guvernului federal in proces.
Batalia juridica ar putea determina daca preocuparile de securitate ale SUA cu privire la legaturile TikTok cu China pot prevala in fata drepturilor conferite de Primul Amendament celor 170 de milioane de utilizatori TikTok din SUA.
In procesul intentat SUA, TikTok si Bytedance sustin ca legea americana este neconstitutionala deoarece incalca drepturile la libera exprimare si impiedica accesul americanilor la informatii legale.
„Pentru prima data in istorie”, au scris avocatii TikTok in proces, «Congresul a adoptat o lege care supune o singura platforma de exprimare unei interdictii permanente, la nivel national, si interzice fiecarui american sa participe la o comunitate online unica cu peste 1 miliard de persoane in intreaga lume».
Procesul vine dupa ani de acuzatii din partea SUA conform carora legaturile TikTok cu China ar putea expune informatiile personale ale americanilor guvernului chinez.
Departamentul de Justitie afirma acum ca TikTok aplica in mod eronat Primul Amendament.
„ Aplicatia TikTok colecteaza mari cantitati de date sensibile”
„Statutul vizeaza preocuparile legate de securitatea nationala, specifice legaturii TikTok cu o putere straina ostila, si nu privind suprimarea exprimarii protejate”, se arata in documentul Departamentului de Justitie, adaugandu-se ca ByteDance ar putea vinde TikTok unei filiale americane, iar aplicatia ar putea functiona astfel in SUA fara intrerupere.
Oficiali de rang inalt din domeniul justitiei, vorbind despre dosar, au declarat ca Departamentul de Justitie este preocupat fata de posibilitatea ca Republica Populara Chineza, sau RPC, de a „inarma tehnologia”, cum ar fi aplicatiile si software-ul care ruleaza pe telefoanele utilizate in SUA.
Un oficial a declarat ca aceste preocupari sunt „agravate atunci cand aceste natiuni autocratice solicita si forteaza, asa cum face RPC, companiile aflate sub controlul lor sa transmita date sensibile guvernului chinez in secret”.
Unii oficiali ai Departamentului au vorbit deja despre riscurile de securitate ale aplicatiei sociale video, desi nu in contextul acestui proces.
Anul trecut, procurorul general adjunct Lisa Monaco a avertizat impotriva utilizarii aplicatiei, afirmand ca „orice companie care face afaceri in China in aceasta privinta este supusa legilor chineze privind securitatea nationala, care necesita cedarea de date catre stat, si exista un motiv pentru care trebuie sa fim foarte ingrijorati”.
„Eu nu folosesc TikTok si nu as sfatui pe nimeni sa faca acest lucru”, a declarat Monaco.
„Aplicatia TikTok colecteaza mari cantitati de date sensibile de la cei 170 de milioane de utilizatori americani ai sai”, se arata in dosarul DOJ.
„Aceasta colectare include date privind locatiile precise ale utilizatorilor, obiceiurile de vizualizare si mesajele private – si include chiar date privind contactele telefonice ale utilizatorilor care nu folosesc ei insisi TikTok.”
Unii dintre utilizatorii despre care TikTok colecteaza date sunt adolescenti care ar putea deveni „membri de familie sau potentiali viitori angajati guvernamentali”, au scris procurorii.
Dosarul de vineri arata clar ca oficialii insarcinati cu aplicarea legii cred ca TikTok ar putea, si in unele cazuri au primit, instructiuni de la guvernul chinez.
Procurorii au mai transmis ca algoritmul pe care il utilizeaza TikTok „poate fi manipulat manual, iar amplasarea sa in China ar permite guvernului chinez sa il controleze in mod ascuns iar astfel sa modeleze in secret continutul pe care il primesc utilizatorii americani pentru propriile sale scopuri rauvoitoare”.
Autoritatile de aplicare a legii cunosc un instrument utilizat in China, de exemplu, care permite TikTok sa suprime anumite continuturi din aplicatie.
Desi nu se crede ca instrumentul a fost utilizat in SUA, oficialii departamentului au declarat ca existenta acestei tehnologii a starnit preocupari majore cu privire la posibilitatea ca aplicatia sa colecteze, sa cenzureze sau chiar sa promoveze anumite continuturi pentru utilizatorii americani.
Inaltii functionari si-au mai exprimat, de asemenea, ingrijorarea cu privire la capacitatea angajatilor companiei chineze de a colecta informatii in masa pe baza continutului utilizatorilor care, ca exemplu, discuta probleme precum cele privind controlul armelor, avortul sau religia.