Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o discutie telefonica cu Victoria Nuland, subsecretarul de stat al SUA pentru afaceri politice. Nuland a felicitat-o pe Maia Sandu, anuntand ca i-a oferit sprijinul SUA pentru „agenda de reforme a guvernului”.
„Incantata sa o sun pe presedinta Maia Sandu pentru a o felicita, in numele Statelor Unite, pentru succesul alegerilor democratice din Moldova si pentru a-i oferi sprijinul nostru pentru agenda de reforme a guvernului”, a scris Nuland, pe contul sau de Twitter.
Si prestigioasa publicatie The Economist a publicat saptamana trecuta un articol elogios despre Maia Sandu. „Un partid anti-coruptie triumfa in Moldova”, este titlul din The Economist.
„Dupa decenii de coruptie, un politician reformator detine acum toate parghiile puterii. Este delicata, politicoasa si obtine ceea ce vrea. Pe 11 iulie, partidul fondat de Maia Sandu, presedinta Republicii Moldova, a castigat detasat alegerile parlamentare. In ultimii doi ani, doamna Sandu, pentru scurt timp prim-ministru in 2019, a eliminat un oligarh local si acum i-a expediat si pe oamenii Moscocei”, a scris The Economist.
Chiar si presa din Rusia si-a manifestat „respectul” fata de victoriile Maiei Sandu. Mk.ru si Kommersant au publicat ample articole despre victoria Maiei Sandu.
„Maia Sandu a zdrobit pe toata lumea: triumful fortelor antirusesti din Moldova”, titreaza mk.ru.
„Nu pot sa am emotii pozitive fata de presedinta Sandu din cauza opiniilor sale puternic antirusesti. Dar realizarile sale actuale nu pot decat sa starneasca respect. Victoriile totale in politica moldoveneasca sunt extrem de rare.
(…) Presedintele Sandu este cel mai bine descris in cuvintele unui prieten care cunoaste foarte bine lumea politica moldoveneasca: ‘Fata lui Soros cu ochii stralucitori’. In calitate de ministru al educatiei, a actionat ca un persecutor feroce al limbii ruse. In calitate de presedinte nou ales al tarii, ea a mers in mod ostentativ in prima sa vizita in strainatate nu oriunde, ci in Ucraina. Maia Sandu – sustinatoare a apropierii de Romania, a aderarii Republicii Moldova la UE si NATO si a retragerii trupelor rusesti din Transnistria.
Cel mai probabil, alegatorii moldoveni au gandit aproximativ asa: Voronin si Dodon au avut deja o sansa de a se dovedi. Ei nu au folosit aceasta sansa. Era timpul sa incercam ceva nou.
Acum, acest ‘nou venit’ detine toata puterea la Chisinau: nu doar puterile ceremoniale ale presedintelui, ci si controlul asupra parlamentului si, in consecinta, asupra guvernului. ‘Intrebarea intrebarilor’ acum este cum va dori Maia Sandu si cum va putea dispune de acest control. Membrii parlamentelor moldovenesti din trecut au fost cunoscuti, din punct de vedere diplomatic, pentru ‘plasticitatea’ opiniilor lor politice. In Ucraina, tara apropiata de Republica Moldova prin cultura sa politica, presedintele Vladimir Zelenski dispune formal si de o majoritate parlamentara absoluta. ‘Slujitorul poporului’ este deja de multa vreme o combinatie bizara a celor mai diferite factiuni politice din realitate. Nu cumva Maia Sandu se va regasi peste ceva timp intr-o situatie politica similara? Aceasta as numi prima ‘subintrebare’ importanta.
A doua ‘subintrebare’ importanta este daca Sandu va dori sa joace pe agravarea relatiilor cu Rusia? Una dintre primele declaratii ale presedintelui de dupa alegerile parlamentare nu a spus niciun cuvant despre politica externa. Dar s-a vorbit mult despre speranta de a ‘pune capat dominatiei hotilor in Moldova’.
Moldova este o tara care se afla de mult timp intr-un profund declin social si economic. Dupa cum arata experienta aceleiasi Ucraine, confruntarea directa cu Moscova este o cale sigura de a face declinul si mai adanc si mai lipsit de speranta.
Exista o cale la fel de sigura de a intoarce evolutia situatiei din Moldova in directia opusa? Evenimentele dramatice din vara anului 2019 de la Chisinau demonstreaza ca exista.
Acum doi ani, Rusia a reusit sa ajunga la un acord cu Occidentul, iar Maia Sandu cu presedintele de atunci, Igor Dodon. Ca urmare, adevaratul conducator din umbra al tarii pe termen lung, echivalentul moldovean al lui Berezovski, oligarhul Vladimir Plahotniuc, a fost fortat sa fuga de urgenta din Moldova. Compromisul dintre Moscova si Occident, dintre Moscova si Chisinau – doar in aceste conditii Moldova poate incepe sa se debaraseze treptat de statutul obisnuit de ‘stat esuat’. Este Maia Sandu pregatita pentru asa ceva – si, mai important, sunt pregatiti tovarasii ei occidentali seniori pentru asa ceva?
Sperantele similare de acum doi ani, asociate cu ‘proaspatul’ presedinte al Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, dupa cum stim, s-au dovedit a fi complet neimplinite. Si nu inspira o stare de spirit deosebit de optimista. Dar sa nu-l scoatem prematur din cont pe noul lider moldovean. Asa cum se spune, vom trai si vom vedea. ‘Albina Maia’, nu esua – in primul rand, propria ta tara!”, a scris autorul articolului din mk.ru.
Daca America isi inceteaza sprijinul pentru Ucraina, Europa nu va putea sa-i ofere singura resursele…
In pofida progreselor in medicina, pneumonia continua sa fie o provocare majora pentru sistemele de…
Un judecator federal a declarat marti neconstitutionala o lege din Louisiana care solicita afisarea celor…
Anca Simina, jurnalista de la Recorder care a documentat indeaproape afacerile din trecut ale lui…
Clasamentul Shanghai 2024, una dintre cele mai prestigioase ierarhii academice la nivel global, aduce vesti…
Surpriza neplacuta pentru George Simion, candidatul AUR la Presedintia Romaniei, in timp ce impartea pliante…