Deportarile de migranti ilegali din Europa vor creste, anunta Ursula von der Leyen

externe

ursula von der leyen

Presedintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, a declarat ca UE ar putea „trage invataminte” din politica italiana de procesare a migrantilor in strainatate, in Albania, inainte summitului UE care se concentreaza pe migratie, relateaza BBC.

Ea a facut aceste observatii intr-o scrisoare catre statele membre inaintea intalnirii de joi si vineri de la Bruxelles, unde a spus ca Executivul European va prezenta un nou pachet legislativ pentru cresterea deportarilor migrantilor.

Von der Leyen pare sa raspunda astfel presiunilor legate de migratia ilegala din intreaga Europa.

In scrisoarea catre statele membre, ea a spus ca rata de deportare a migrantilor ilegali din tarile UE este in prezent de doar aproximativ 20% – ceea ce inseamna ca marea majoritate a persoanelor carora li s-a ordonat sa paraseasca un stat membru UE nu o fac.

Multi pur si simplu raman pe loc sau se muta in alta tara din UE, a spus ea.

Toate statele membre ar trebui sa recunoasca deciziile luate de alte tari UE pentru a se asigura ca „migrantii care au o decizie de returnare intr-o tara nu pot exploata fisurile din sistem pentru a se muta in alta tara din UE”, a scris Von der Leyen.

Comentariile ei vin in momentul in care Italia lanseaza schema in baza careia unii dintre migrantii salvati in Marea Mediterana vor fi trimisi in Albania pentru procesare.

La inceputul acestei saptamani, 16 barbati de origine bangladeza si egipteana au fost mutati din Lampedusa, in largul coastei Siciliei, intr-unul dintre cele doua centre special construite pe coasta albaneza, unde le vor fi examinate cererile de azil.

Centrele, care au costat aproximativ 650 de milioane de euro, au fost platite de guvernul italian si vor fi operate conform legislatiei italiene.

Implementarea si rezultatele acordului cu Albania vor fi urmarite indeaproape de multe state membre ale UE, dintre care cateva au incercat sa raspunda la o crestere a sprijinului pentru partidele de extrema-dreapta, schimbandu-si retorica si abordarea migratiei.

In ultimele saptamani, Germania a reintrodus controalele la frontierele terestre, guvernul francez a spus ca va analiza inasprirea legislatiei privind imigratia, iar Polonia a anuntat un plan de suspendare temporara a dreptului de azil pentru persoanele care trec ilegal granita.

In Franta si Germania, mai multe crime inspaimantatoare au fost cele care au declansat apelurile pentru actiuni mai dure asupra imigratiei. Un solicitant de azil sirian a injunghiat mortal trei persoane in Solingen, in timp ce un tanar student a fost ucis de un cetatean marocan langa Paris. In ambele cazuri, crimele au fost comise de barbati carora li s-au dat ordine de expulzare care nu au fost executate.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: