Deputatii au adoptat modificari la Codul Penal: 3 ani de inchisoare pentru protestatarii violenti, 7 ani pentru tulburarea ordinii si linistii publice, 3 ani pentru incaierare
Protestatarii violenti risca pana la trei ani de inchisoare, potrivit propunerii legislative pentru modificarea si completarea Codului Penal, adoptata miercuri de plenul Camerei Deputatilor, cu 177 de voturi pentru, 76 de voturi impotriva si o abtinere.
Legea initiata de premierul Ciuca si ministrul de Interne, Lucian Bode, este aspru criticata de fostul ministru al Justitiei din partea USR, Stelian Ion, care spune ca astfel, protestatarii violenti sunt pedepsiti mai aspru decat unii criminali.
„O persoana care da un jet cu spray, o picatura fata de ce au facut jandarmii cand au dat cu gaze lacrimogene, poate fi pedepsita mai aspru decat cineva condamnat pentru omor din culpa. La aceste aberatii se ajunge.”, a spus Stelian Ion in Parlament.
In expunerea de motive, Ciuca si Bode scriu ca ar fi vorba despre o infractiune „indreptata impotriva celor chemati sa protejeze victimele, sa impuna respectarea legii, mentinerea unui climat adecvat de convietuire ori infaptuirea justitiei”, iar fapta „capata ecouri in societate, cauzand o timorare a cetateanului de buna-credinta, precum si o diminuare a increderii acestuia in institutiile statului, ceea ce se transpune, in final, in limitari ale exercitarii diferitelor drepturi si interese cetatenesti”.
Potrivit unui amendament apartinand lui Bode, „participarea la o incaierare se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda”.
Un alt amendament prevede ca „fapta persoanei care, in public, prin amenintari sau atingeri grave aduse demnitatii persoanelor, tulbura ordinea si linistea publica se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda”.
De asemenea, fapta persoanei care, in public, prin violente comise impotriva persoanelor sau bunurilor, tulbura ordinea si linistea publica se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani. Daca aceasta fapta este comisa de o persoana care are asupra sa o arma de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanta sau un animal ce pot pune in pericol viata, sanatatea ori integritatea corporala a persoanelor, limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu o treime.
Conform unui alt amendament, faptele prevazute la articolul care se refera la ultraj comise asupra unui politist sau militar, precum si asupra personalului silvic investit cu exercitiul autoritatii publice, aflati in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu exercitarea acestor atributii, se sanctioneaza cu pedeapsa privativa de libertate prevazuta de lege pentru acea infractiune, ale carei limite se majoreaza cu jumatate.
Amenintarea, lovirea sau alte violente, vatamarea corporala, lovirile sau vatamarile cauzatoare de moarte ori omorul, savarsite impotriva unui judecator sau procuror aflat in exercitarea atributiilor de serviciu, se sanctioneaza cu pedeapsa privativa de libertate prevazuta de lege pentru acea infractiune, ale carei limite speciale se majoreaza cu jumatate – prevede un alt amendament propus de Lucian Bode.
Limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu o treime atunci cand au loc acte de lovire sau orice acte de violenta sau fapte prin care se produc leziuni traumatice. In prezent, lovirea sau orice acte de violenta cauzatoare de suferinte fizice se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda, iar fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectata sanatatea unei persoane, a carei gravitate este evaluata prin zile de ingrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amenda. In cazul faptelor savarsite in aceste conditii actiunea penala poate fi pusa in miscare si din oficiu, prevede un alt amendament.
Se mai majoreaza cu o treime limitele speciale ale pedepsei atunci cand faptele prevazute in art. 193 din Codul penal, referitoare la lovire sau acte de violenta, au vreuna dintre urmatoarele consecinte: o infirmitate; leziuni traumatice sau afectarea sanatatii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de ingrijiri medicale; un prejudiciu estetic grav si permanent; avortul; punerea in primejdie a vietii persoanei.