Der Spiegel: „Mandatul lui Iohannis este un DEZASTRU. A dezamagit multi alegatori”

politica

Presedintele Romaniei, membru al minoritatii germane, a candidat cu promisiunea unor mari reforme, dar exercitarea mandatului sau este un dezastru, scrie revista Spiegel. Ultima gafa: conflictul cu un erou al revolutiei din 1989, scrie euractiv.ro.

Pentru lupta impotriva dictaturii comuniste si rolul sau in revolutia din 1989, Laszlo Tokes a fost decorat in 2009 cu Ordinul Steaua Romaniei, cea mai importanta decoratie a statului roman. La inceputul lui martie, ordinul a fost revocat de presedintele Klaus Iohannis, el insusi membru al unei minoritati si autodeclarat anticomnist – desi nu are niciun trecut eroic.

Propunerea pentru retragerea decoratiei a venit de la „comitetul de onoare” al ordinului, compus din nationalisti, fosti membri ai aparatului comunist de stat si politicieni condamnati pentru coruptie.

Motivarea presedintelui este halucinanta: Tokes nu ar recunoaste Romania ca stat si Constitutia ei. Detalii? Nici urma. Iohannis si-a bazat decizia exclusiv pe recomandarea „comitetului de onoare”.

Acest comitet decisese ca o cerere a lui Tokes ca Ungaria sa devina „putere protectoare” a intereselor minoritatii maghiare din Romania este egala cu separatism. Chiar comisarul roman Corina Cretu, ea insasi decorata cu Ordinul Steaua Romaniei, l-a acuzat pe Tokes ca ar „submina fundamentul statului roman” si ar cauta „distrugerea” acestuia. (…)

Victoria lui Iohannis la alegerile din 2014 fusese un semn de speranta pentru Romania si era privita drept un triumf asupra cleptocratiei postcomuniste. La preluarea mandatului, la fix o zi dupa comemorarea a 25 de ani de la caderea lui Ceausescu, Iohannis promitea „Romania lucrului bine facut”: o tara democratica, un stat de drept, o lupta ferma impotriva coruptiei.

Intre timp, mai tot ce se vorbeste despre Iohannis se refera la decizii negandite sau prea putin gandite. Multi alegatori sunt dezamagiti, comentatorii ii reproseaza o presedintie diletanta si tacerea prelungita.

Aceasta a devenit marca prezidentiala: tacerea atunci cand vocea sa de sef de stat este necesara in chestiuni de politica interna, afaceri de coruptie sau legi controversate. Daca ia pozitie, atunci mai degraba posteaza un mesaj scurt pe Facebook.

Cand semneaza legi pare ca nu le citeste cu atentie. In decembrie anul trecut semna o lege care instaura pensii speciale pentru parlamentari si inalti functionari. La scurt timp, legea a fost declarata neconstitutionala. Penibil pentru Iohannis.

Periodic, Iohannis indeamna la lupta anticoruptie si transparenta cu o serie de platitudini. Dar cand jurnalistii de investigatie de la Rise Project au dezvaluit inadvertente in declaratia sa de avere, presedintia nu a reactionat decat cu o scurta dezmintire.

In scandalul privind recuperarea prejudiciului din dosarul mogulului Dan Voiculescu, fost sef al comertului exterior din perioada comunista si condamnat la 10 ani de inchisoare pentru coruptie, Iohannis a reusit sa fie din nou in centrul atentiei cu o declaratie nepotrivita. Dupa pierderea a 20.000 de like-uri pe Facebook a spus „aerian”: Multumesc, am inteles mesajul.

In chestiunea retragerii decoratiei lui Tokes, multi intelectuali si activisti il critica dur pe Iohannis. (…)

Poate ar fi mai potrivit ca presedintele sa retraga ordinul unor politicieni precum Adrian Nastase, condamnati definitiv pentru coruptie – asa cum prevede, de altfel, regulamentul de acordare a ordinului, incheie Spiegel.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: