Descoperire de senzatie: pe valea raului Buzau ar putea exista un „cimitir al mamutilor”. Specia a trait acum 2 milioane de ani si a fost denumita „Mammuthus rumanus”
Descoperirile unor fragmente osoase provenite de la diferite tipuri de mamuti care ar fi trait in urma cu peste 2.000.000 de ani de-a lungul vaii raului Buzau ii determina pe specialistii geologi sa continue cercetarile in speranta ca arealul s-ar putea dovedi un cimitir al mamutilor, transmite Agerpres.
Primele fragmente osoase au intrat in patrimoniul Muzeului Judetean Buzau in urma cu peste 50 de ani. Ulterior, pasionati si cercetatori au scos la iveala noi fragmente care au fost supuse analizelor de catre specialisti, rezultatele dovedind ca apartin unor specii de mamut.
„In patrimoniul Muzeului Judetean Buzau sunt mai multe fragmente osteologice provenind de la diferite tipuri de mamuti, primele au intrat in colectie in anul 1972 si doar la unele se cunosc locatiile, este vorba despre un dinte de mamut provenit de pe teritoriul satului Valea Nucului, comuna Berca, ultimele fragmente intrand in patrimoniu in primavara anului 2022. Am apelat la cercetatori din cadrul Institutului de Geologie Bucuresti pentru determinari. S-a dovedit ca aceste fragmente provin de la diferite tipuri de mamuti.
Au fost expuse in cadrul unei expozitii permanente la Muzeului Chihlimbarului de la Colti, expozitie denumita ‘Colti preistorici’. Ulterior, un vizitator ne-a donat un fragment osteologic de mari dimensiuni, era deja a doua piesa de mari dimensiuni descoperita pe malul raului Buzau, in localitatea Stancesti”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Muzeului Judetean, Daniel Costache.
Tinand cont de potentialul stiintific pe care il poate oferi raul Buzau, conducerea Muzeului Judetean a luat decizia de a colabora alaturi de geologi cu experienta din tara in scopul de a continua cercetarile.
Mamutii care ar fi trait in arealul supus cercetarii ar fi avut la dispozitie toate conditiile necesare, climatice si fizico-geografice pentru a se dezvolta.
„Am luat din nou legatura cu colegii de la Geologie carora le-am propus sa vina faca cercetari in acea zona pe malul Buzaului, ceea ce s-a si intamplat in anul 2023. Au fost prelevate cateva sute de kilograme de probe care au intrat la analize. In anul 2024, la Muzeul Judetean a avut loc si o valorificare academica a rezultatelor, Valea Buzaului reprezentand, pana in acest moment, o pata alba pe harta paleontologica a Romaniei.
Acest segment al raului Buzau este adus in atentia mediului academic. Vorbim de specii de ierbivore mari care au trait intre 2.000.000 si 800.000 de ani, fragmente care provin de la cel putin doua tipuri de mamut. Fragmentele de femur sunt de peste 1 metru lungime, aceste ierbivore aveam o inaltime la greaban de 5-6 metri, in contextul in care media noastra de inaltime este de 1,7 metri. Aveau apa, zone de pasunat, paduri”, a precizat Daniel Costache.
Descoperirile recente au atras atentia specialistilor care spera, pe viitor, sa afle informatii pretioase despre viata mamutilor din curbura Carpatilor.
„Cam acum 3 milioane de ani ies primii mamuti din Africa, prima piesa a acestei specii de mamut este gasita in Romania, specia se numeste Mammuthus rumanus, apoi se diversifica, unii traiesc in America, altii apar in Eurasia. In aceasta linie, primii care ies din Africa sunt indivizii Mammuthus rumanus, au dinti masivi cu putine placi, smaltul foarte gros.
Sunt bine cunoscuti in Europa sudica, este un animal care prefera un climat mai caldut. Stim mai multe despre zonele in care existau speciile, cate ceva despre varsta depozitele din zona si avem de lucru sa le gasim sa adaugam cat mai multe piese fiecare oferind informatii despre aceasta zona”, a declarat lectorul Facultatii de Geologie si Geofizica, Stefan Vasile.