Descoperire epocala: epava unei corabii care s-a scufundat acum 3.300 de ani a fost gasita intamplator la 1.800 m adancime, in Marea Mediterana

externe

corabie, scufundata, cea mai veche, Marea Mediterana, Epoca Bronzului

Epava unui vas din Epoca Bronzului a fost descoperita la mare adancime sub suprafata Marii Mediterane, zdruncinand teoriile noastre despre cat de departe se aventurau marinarii antici de uscat.

„Presupunerea academica de pana acum era ca, in acea perioada, comertul era executat zburand in siguranta din port in port, imbratisand linia de coasta cu privirea”, a explicat Jacob Sharvit, seful Unitatii Marine a Autoritatii Israeliene pentru Antichitati. „Descoperirea acestei ambarcatiuni schimba acum intreaga noastra intelegere a abilitatilor marinarilor antici: este chiar prima care a fost gasita la o distanta atat de mare, fara linie de vizibilitate fata de vreo masa continentala”.

Epava vasului, care probabil s-a scufundat candva in urma cu aproximativ 3.300 de ani, a fost gasita la aproximativ 1.800 de metri adancime, la aproximativ 80 de kilometri de coasta de nord a Israelului.

Descoperirea ofera o perspectiva asupra a ceea ce stiau marinarii antici despre deplasarea pe ocean.”Pentru a naviga, probabil ca se foloseau de corpurile ceresti, luand observatii si unghiuri ale Soarelui si pozitiile stelelor”, a spus Sharvit. Interesant este faptul ca resturile au fost gasite cu totul accidental, de o companie de gaze naturale care efectua o misiune de explorare. Dupa ce a fost descoperit, intregul sit a fost cartografiat cu atentie. Corabia, care masura circa 15 m lungime, transporta marfuri si este, raportat la vechimea ei, remarcabil conservata. Datorita adancimii la care a fost gasita, ea a fost relativ neatinsa de curenti si valuri.

„Exista un potential extraordinar aici pentru cercetare”, a spus Sharvit. „Nava este conservata la o adancime atat de mare incat timpul a inghetat din momentul dezastrului”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: