Descoperire epocala. Savantii sunt pe cale sa descopere o a cincea forta fundamentala din univers
Oamenii de stiinta maghiari au anuntat ca sunt pe cale de a descoperi a cincea forta fundamentala din univers. Cercetarile i-ar propulsa spre premiul Nobel sustin jurnalistii CNN, citati de Mediafax.
Domeniul fizicii este construit pe investigarea a patru forte care se manifesta in mediul inconjurator. Este vorba despre gravitatia, electromagnetismul, forta nucleara tare si forta nucleara slaba.
Fizicianul Attila Krasznahorkay, de la Institutul de cercetari Nucleare de pe langa Academia Maghiara de Stiinte, a condus un colectiv de cercetatori care sustin ca au primele date privind o noua forti fizica. Rezultatele investigatiilor intreprinse de cercetatori sugereaza ca ar fi vorba despre o a cincea forta.
Savantii au urmarit comportamentul unui atom de heliu care emitea raze de lumina pe masura ce era supus descompunerii. Unghiul la care a avut loc diviziunea atomica a fost de 115 grade, un fapt care, arata jurnalistii americani, nu putea fi explicat folosind cunostintele actuale ale fizicii.
Attila Krasznahorkay a declarat pentru CNN ca este a doua oara cand echipa sa reuseste sa identifice noua particula. Au denumit-o X17 deoarece i-au calculat energia cinetica la 17 megaelectronvolti. „X17 ar putea fi particula care face legatura intre lumea vizibila si materia intunecata”, arata profesorul.
Jonathan Feng, profestor de fizica si astronomie la Universitatea din California, Irvine, a declarat ca urmareste activitatea echipei maghiare de ani buni si considera ca este vorba despre o descoperire epocala. Daca rezultatele cercetarii pot fi repetate ”e vorba de un premiu Nobel evident”, arata profesorul.
Specialistii maghiari au publicat rezultate similare ale cercetarii si in 2016, in Physical Review Letters. In cel moment studiau descompunerea unui izotop diferit, beriliu 8. Si atunci au identificat electroni care se separau de atom a unghiuri neobisnuite, 140 de grade.
„Am prezentat o particula noua pe care nu o mai vazuse nimeni pana atunci. Existenta ei nu putea fi explicata pe baza modelului standard al fizicii particulelor astfel ca a fost supusa investigatiilor, arata Krasznahorkay. In ciuda reticentelor, echipa maghiara vorbeste despre cea de-a cincea forta ca despre o ”forta fotofobica” deoarece particulele par sa ”se teama de lumina”.
Pana acum cercetatorii din toata lumea care au verificat rezultatele obtinute de maghiari nu au putut sa identifice erori. Maghiarii aveau nevoie sa confirme rezultatele investigatiei din 2016 si noul proiect pare sa fi facut chiar acest lucru. Feng sustine ca nu este decat o singura sansa dintr-un miliard ca noile rezultate sa fie provocate de altceva decat particula X17 si aceasta noua a cincea forta.
Savantii sustin ca este nevoie ca un alt grup de cercetatori sa reuseasca sa obtina aceleasi rezultate folosind un al treilea tip de atom in afara celui de beriliu si heliu. Ar fi vorba de o cale de a obtine o confirmare valabila pentru teoria campului unificat, formulata de Albert Einstein. „Nu avem de ce sa ne oprim la a cincea forta”, spune Feng, ”Ar putea fi si o a sasea, a saptea sau a opta forta”, arata CNN.