Descoperire rara in Danemarca: 50 de schelete bine conservate din epoca vikinga

life

Intr-un sat din centrul Danemarcei, arheologii au facut o descoperire importanta care ar putea detine indicii importante despre epoca vikinga: un cimitir care contine aproximativ 50 de schelete „exceptional de bine conservate”, potrivit Reuters.

„Este o descoperire atat de interesanta, deoarece am gasit aceste schelete care sunt atat de bine conservate. In mod normal, ne-am socoti norocosi sa gasim cativa dinti in morminte, dar aici avem schelete intregi”, a spus arheologul Michael Borre Lundo, care a condus sapaturile care s-au intins pe sase luni.

Scheletele au fost conservate datorita chimiei favorabile a solului, in special a cretei si a nivelurilor ridicate de apa, au spus expertii de la Muzeul Odense.

Situl a fost descoperit anul trecut in timpul unei verificari de rutina, inaintea lucrarilor de renovare a liniilor electrice la periferia satului Aasum, la 5 kilometri nord-est de Odense, al treilea oras ca marime din Danemarca.

Expertii spera sa efectueze analize ADN si, eventual, sa reconstruiasca momente de viata detaliate, precum si sa analizeze modelele sociale din epoca vikinga, cum ar fi rudenia, modelele de migratie si multe altele.

In timpul epocii vikingilor, considerata ca ar fi durat intre 793 si 1066 d.Hr., nordicii cunoscuti sub numele de vikingi au intreprins raiduri pe scara larga, colonizand, cucerind si facand comert in toata Europa, ajungand chiar si in America de Nord.

Vikingii dezgropati la Aasum probabil nu erau razboinici. Borre Lundo crede ca situl a fost probabil o „asezare standard”, poate o comunitate de fermieri, situata la 5 kilometri de o fortareata inelara in ceea ce este acum centrul Odense.

In cimitirul de 2.000 de metri patrati se afla ramasitele unor barbati, femei si copii Pe langa schelete, exista cateva cadavre incinerate.

Intr-un mormant, o femeie este ingropata in partea superioara a unei carute vikinge, sugerand ca facea parte din „patura superioara a societatii”, a declarat Borre Lundo pentru Associated Press.

Arheologii au dezgropat, de asemenea, brose, margele, cutite si chiar un mic ciob de sticla care ar fi putut servi drept amuleta.

Modelul broselor sugereaza ca mortii au fost ingropati intre anii 850 si 900 d.Hr.

„Exista diferite niveluri de inmormantare. Unii nu au nimic cu ei, altii au brose si coliere de perle”, a explicat Lundo.

Arheologii spun ca multe dintre artefacte au venit de mai departe de granitele Danemarcei, aruncand lumina asupra rutelor comerciale extinse ale vikingilor in timpul secolului al X-lea.

„Se facea mult comert”, a spus Borre Lundo. „Am gasit si o brosa din insula Gotland, aflata in partea de est a Suediei, dar si pietre de ascutit cutite… tot felul de lucruri indica Norvegia si Suedia.”

Locul de inmormantare a fost descoperit anul trecut, iar sapaturile, inceputa in aprilie, s-au incheiat vineri. Cutii cu artefacte au fost expediate la laboratoarele de conservare ale Muzeului Odense pentru curatare si analiza.

Custodele Jannie Amsgaard Ebsen spera ca solul poate contine si alte materiale organice conservate pe spatele broselor sau manerelor cutitului.

„Speram cu adevarat sa obtinem o imagine mai larga. Cine erau oamenii care locuiau acolo? Cu cine au interactionat? Este un pic ca un puzzle: toate diferitele parti ale puzzle-ului vor fi asezate impreuna”, a spus Ebsen.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: