Descoperire remarcabila: arhologii au scos la iveala, langa valea fluviului Eufrat, doua sigilii cu figuri animale, datand de acum 7 000 de ani
Arheologii au descoperit doua sigilii de animale vechi de 7.000 de ani in movila Arslantepe din Turcia, care face parte din patrimoniul mondial UNESCO, informeaza agentia de presa Anadolu.
Movila Arslantepe este situata in provincia Malatya din estul Turciei si se afla la 15 km sud-vest de fluviul Eufrat. Aceasta regiune a adapostit oameni timp de mii de ani datorita potentialului sau agricol ridicat, zonelor umede si unei structuri protejate de inundatiile fluviale.
Sefa echipei de sapaturi, Francesca Balosi Restelli, a declarat ca echipa a comparat stilurile sigiliilor din alte regiuni pentru a le data pe baza motivelor lor.
„Cand ne uitam la stil, cred ca data acestor sigilii ar fi mai veche, 5.000 i.Hr.”, a spus Restelli. In opinia ei, acestea sunt cele mai vechi sigilii gasite pana acum in movila Arslantepe.
„Cu siguranta exista unele mai vechi, deoarece sub deal sunt straturi de pamant de 10 metri. „Sunt sigura ca vom gasi sigilii mai vechi pe masura ce coboram”, a adaugat ea.
Colina de la Arslantepe are 30 de metri inaltime si a fost locuita intre anii 5000 i.Hr. si secolul XI d.Hr. Peste 2.000 de sigilii, o statuie a regelui Tarhunza si doua statui de lei din perioada hitita tarzie au fost gasite pe situl movilei.
Templul tumular dateaza din 3600-3500 i.Hr.