Descoperire revolutionara in domeniul navigatiei spatiale: Viitoarele nave spatiale NASA vor fi alimentate de Soare
NASA a dezvaluit ca este gata sa lanseze o nava spatiala, prima de acest fel, care poate naviga prin spatiu alimentata de lumina solara, relateaza Interesting Engineering.
Aceasta inovatie revolutionara se numeste Advanced Composite Solar Sail System, pe care NASA a planificat sa o lanseze in aprilie de la Complexul de lansare 1 din Mahia, Noua Zeelanda. Acesta are ca scop promovarea misiunilor spatiale cu costuri reduse.
Panzele solare elimina necesitatea unor sisteme grele de combustibil la bord, reducand astfel masa navei spatiale. Aceasta masa redusa va duce la reducea costurilor, permitand calatorii de durata mai lunga.
Un element cheie al acestei vele solare de ultima generatie este sistemul sau de brat compozit, care este construit dintr-un amestec de materiale flexibile din polimeri si fibre de carbon. Aceste brate au o rezistenta superioara, dar sunt mai usoare decat cele anterioare.
Odata lansata, nava spatiala va ajunge pe o orbita sincrona cu Soarele la aproximativ 1.000 de kilometri deasupra Pamantului. La aceasta altitudine, nava spatiala va incepe sa deruleze bratele sale compozite, care se intind pe diagonala desfasurand panza.
Conform estimarilor oficiale, desfasurarea va dura aproximativ 25 de minute. Dupa desfasurare, vela va masura aproximativ 80 de metri patrati.
Conform NASA, sistemul avansat de vele solare din materiale compozite va furniza informatii esentiale despre sistemul nostru solar si dincolo de acesta. Aceste nave spatiale vor fi echipate cu tehnologie de ultima generatie pentru monitorizarea vremii.
Ar putea oferi avertismente timpurii privind furtunile solare si ejectiile de masa coronala care ar putea perturba retelele electrice, comunicatiile prin satelit si alte infrastructuri critice de pe Pamant.
Inginerul sef de sistem al misiunii, Alan Rhodes, de la Centrul de Cercetare Ames al NASA din Silicon Valley, California a declarat: „Soarele va continua sa lumineze timp de miliarde de ani, asa ca avem o sursa nelimitata de propulsie. In loc sa lansam rezervoare masive de combustibil pentru misiuni viitoare, putem lansa panze mai mari care sa foloseasca ‘combustibilul’ deja disponibil”.