In plina criza bugetara, PSD reintroduce pomenile electorale: mamele aflate in concediu de ingrijire a copilului vor primi mai multi bani de la stat

news

mame, indemnizatie copil, crestere, venituri salariale, angajatori, pomeni PSD, criza bugetara

Mamele aflate in concediu de cresterea copilului pot obtine venituri salariale fara sa isi piarda indemnizatia de la stat. Conform legislatiei in vigoare, pot beneficia de aceste venituri persoanele aflate in concediu de crestere a copilului care se angajeaza cu contract part-time.

Singurii care sunt vor fi dezavantajati de noile prevederi legale sunt angajatorii, deoarece acestora le revine obligatia sa achite contributiile la pensii (CAS) si sanatate (CASS) la nivelul salariului minim brut pe tara, transmite Romania TV.

In Romania, OUG 111/2010 le permite parintilor aflati in concediul de crestere a copilului sa obtina venituri salariale fara a-si pierde indemnizatia de crestere.

Foarte important de precizat este faptul ca in acest caz exista un plafon si anume: veniturile nu pot depasi un nivel net anual de maximum 6.570 lei care in curand va deveni 10.512 lei. Astfel, indemnizatia va avea o valoare de 547,5 lei net pe luna, in curand, 876 lei net pe luna.

Conform legislatiei in vigoare, plata unui astfel de venit net salarial este posibila numai daca persoanele aflate in concediul de crestere a copilului lucreaza in baza unui contract de munca cu norma partiala.

In aceste cazuri, dezavantajul este ca CAS-ul si CASS-ul trebuie platite ca pentru un salariu minim brut pe tara, nu la salariul efectiv obtinut, in urma aplicarii suprataxarii in regim part-time.

Concret,  in conformitate cu prevederile OUG 16/2022, CAS si CASS trebuie calculate la nivelul salariului minim brut pe tara adica la 3.000 de lei, in 2023.

In cazul persoanelor fizice nu se aplica suprataxarea in regim de part-time in una dintre urmatoarele situatii:

sunt elevi sau studenti, cu varsta pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare;

sunt ucenici, potrivit legii, in varsta de pana la 18 ani;

sunt persoane cu dizabilitati sau alte categorii de persoane carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi;

au calitatea de pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, cu exceptia pensionarilor pentru limita de varsta care

beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta din

sistemul public de pensii cu pensia stabilita in unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;

realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: