externe

Desi oficial nu trimite armament in Ucraina, comertul cu arme din Bulgaria a explodat din cauza razboiului

Cu fabricile sale uriase de arme si munitii si campurile nesfarsite de trandafiri, Kazanlak, in centrul Bulgariei, isi respecta cu adevarat porecla „Guns and Roses” (Arme si trandafiri) de cand Moscova a invadat Ucraina, scrie Euractiv.

Industria de armament din Bulgaria, aflata in plina expansiune, nu a avut niciodata o situatie atat de buna, cu exporturi estimate la 4,3 miliarde de dolari anul trecut (aproximativ patru miliarde de euro) – de trei ori mai mult decat recordul anterior.

Bulgaria si Ungaria sunt singurele tari din NATO si UE care refuza oficial sa trimita ajutor militar Ucrainei. Totusi, Bulgaria s-a dovedit a fi unul dintre cei mai mari furnizori indirecti ai tarii devastate de razboi.

Cel mai vechi producator de armament din tara, Arsenal, care are deja 7.000 de angajati in fabrica sa din Kazanlak, ofera vacante la mare si alte stimulente pentru a atrage personal.

A incercat chiar sa ii atraga inapoi pe bulgarii care au parasit tara balcanica pentru a-si gasi de lucru in strainatate.

„Cand ne-au angajat, ne-au spus ca exista comenzi care sa ne tina ocupati cel putin cinci ani”, a declarat pentru AFP unul dintre muncitorii nou angajati.

„Eu insami sunt aici doar de o saptamana, dar am deja trei colegi noi”, a spus persoana, care nu a vrut sa-si dea numele.

Legaturi istorice cu Rusia

Desi Bulgaria insasi nu a trimis arme in Ucraina din cauza legaturilor istorice ale membrului UE cu Moscova, aceasta este destinatia principala a productiei in crestere de la Kazanlak.

Armele si munitiile sale sunt cumparate de tarile vecine, Romania si Polonia, inainte de a fi directionate catre Kiev.

Kazanlak si „Valea Trandafirilor” din jurul sau, renumita si pentru uleiul sau de trandafiri, au avut mult de suferit atunci cand producatorii sai de arme si-au pierdut pietele de desfacere in urma prabusirii blocului sovietic in 1989, desi conflictele din Orientul Mijlociu au reinviat cererea pentru armele lor ieftine si robuste, precum AR-M1, pusca „Kalasnikov bulgareasca”, in anii 2010.

Redresarea Arsenalului „aduce beneficii intregului oras”, a declarat Yordan Ignatov, vicepresedinte al Camerei de Comert locale.

„Anul trecut, Kazanlak a avut cea mai mica rata a somajului din tara, dupa Sofia”, a adaugat el, la jumatate fata de media nationala.

Investitiile sunt, de asemenea, in plina expansiune.

„Tot ceea ce se construieste este cumparat”, a declarat pentru AFP agentul imobiliar Teodor Tenev.

Bulgaria este specializata in munitie pentru armele din epoca sovietica – cele mai folosite de Kiev – desi doreste sa isi modernizeze instalatiile de productie invechite cu bani europeni pentru a incepe sa produca obuze si alte munitii la standarde NATO.

Si au existat si mai multe vesti bune pe acest front luni, cand ministrii de externe ai Uniunii Europene au convenit asupra unui plan de doua miliarde de euro care includea achizitionarea in comun de obuze de artilerie de care Ucraina are nevoie disperata.

Bulgaria va beneficia in mare masura de pe urma acestui acord, desi nu a semnat declaratia comuna.

Reticenta sa nu l-a impiedicat pe comisarul european pentru piata interna, Thierry Breton, sa inceapa saptamana trecuta un turneu in Bulgaria la producatorii de arme.

Vizita comisarului Breton in Bulgaria a fost intampinata cu suspiciune

Vizita comisarului european pentru piata interna, Thierry Breton, in Bulgaria, miercuri (15 martie), a declansat speculatii potrivit carora tara este presata sa trimita munitii in Ucraina, un subiect deosebit de sensibil cu doar doua saptamani inainte de alegerile anticipate.

Uzina detinuta de stat are o noua linie de productie pentru obuze de artilerie de 155 mm de care are nevoie armata ucraineana.

Socialistii – succesorii vechiului partid comunist – si ultranationalistii, in continua ascensiune, sunt ferm impotriva, in timp ce tara se pregateste pentru a cincea runda de alegeri in doi ani, luna viitoare.

Disputa in guvernul bulgar in legatura cu ajutorul militar acordat Ucrainei

Anuntul potrivit caruia Bulgaria va trimite ajutor umanitar si logistic-militar in Ucraina a creat o disputa serioasa in cadrul guvernului.

Initial, s-a anuntat ca tara se alatura unui grup de 25 de donatori din UE si NATO care vor trimite ajutoare militare.

Parlamentul a autorizat pana acum un singur transport de arme usoare si munitii catre Kiev.

La scurt timp dupa inceperea invaziei, premierul proeuropean de atunci, Kiril Petkov, a mers pe sarma pentru a incerca sa ajute Kievul.

„Estimam ca o treime din munitia de care Ucraina a avut nevoie in prima faza a razboiului a provenit din Bulgaria”, a declarat Petkov pentru cotidianul german Die Welt.

Chiar si dupa caderea cabinetului efemer al lui Petkov in iunie anul trecut, vanzarile indirecte de arme au continuat.

Colonelul in retragere al armatei bulgare Vladimir Milenski regreta ca Bulgaria a refuzat sa inarmeze deschis Kievul.

„Acest lucru ar fi trimis un semnal politic puternic care ar fi aratat ca nu suntem un pion politic in mainile Rusiei”, a declarat el.

„A face parte din familia UE si NATO si a te comporta in asa fel incat sa nu incalci interesele Rusiei, un agresor, echivaleaza in cele din urma cu a o sustine”.

Bulgarii vor vota pe 2 aprilie in cadrul unor alegeri parlamentare anticipate, razboiul din Ucraina fiind in centrul campaniei.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Moldovenii din Rusia, transportati organizat in Republica Moldova pentru a vota la alegerile prezidentiale

In contextul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Republica Moldova, mai multe autocare…

5 minute ago

Produse contrafacute in valoare de peste 40 milioane euro, confiscate de politistii de frontiera in 2024. Articolele proveneau din China si Turcia

In primele noua luni ale anului 2024, Politia de Frontiera Romana, in colaborare cu alte…

2 ore ago

17,04% din alegatorii Republicii Moldova au votat pana la ora 11.00. Prezenta la vot mult mai buna decat in primul tur al prezidentialelor

Peste 470.000 de cetateni moldoveni au votat, duminica, pana la ora 11:00, in turul al…

24 de minute ago

Turcia intentioneaza sa aprobe o lege privind „agentii straini”, similara cu cea din Georgia

Turcia urmeaza sa aprobe o noua lege impotriva influentei straine, starnind ingrijorarea criticilor care se…

38 de minute ago

Partidul Conservator din Marea Britanie l-a inlocuit pe Rishi Sunak cu Kemi Badenoch. Este prima femeie de culoare devenita lider al partidului

Partidul Conservator din Marea Britanie a ales-o pe Kemi Badenoch drept noul sau lider, devenind…

40 de minute ago