„Destul e destul”: premierul britanic Rishi Sunak anunta o noua legislatie privind migratia ilegala

externe

Marea Britanie a anuntat, marti, ca intentioneaza sa introduca o noua legislatie pentru a impiedica migrantii care traverseaza Canalul Manecii sa ramana in tara, in timp ce guvernul incearca sa controleze cresterea numarului de persoane care sosesc cu ambarcatiuni mici pe coasta de sud, transmite Reuters.

Numarul de persoane care sosesc in Anglia peste Canalul Manecii s-a este mai mult decat dublu decat in urma cu doi ani, cifrele guvernamentale aratand ca albanezii reprezinta cel mai mare numar de persoane care sosesc pe aceasta ruta.

Premierul Rishi Sunak a anuntat o noua strategie in cinci puncte pentru abordarea imigratiei ilegale, inclusiv planuri de a accelera deportarea solicitantilor de azil albanezi si rezolvarea pana la sfarsitul anului viitor a celor aproape 150.000 de cereri de azil in asteptare, prin dublarea numarului angajatilor care sa se ocupe de acest lucru.

„Daca intri in Regatul Unit ilegal, nu ar trebui sa poti ramane aici”, a spus Sunak parlamentului. „In schimb, vei fi retinut si trimis rapid fie in tara de origine, fie intr-o tara sigura, unde cererea ta de azil va fi luata in considerare”.

Migrantii care sosesc cu ambarcatiuni mici au devenit o problema politica majora pentru guvernul conservator, in special in zonele muncitoresti din nordul si centrul Angliei, unde migrantii sunt acuzati ca ingreuneaza gasirea de locuri munca pentru localnici si suprasolicita serviciile publice.

Sunak a spus ca va fi creata o noua unitate care sa se ocupe de trecerile ilegale si ca, in viitor, migrantii vor fi gazduiti in parcuri de vacanta dezafectate, foste locuinte pentru studenti si locuri militare excedentare, mai degraba decat in hoteluri.

Ministrul britanic de Interne, Suella Braverman, a numit recent valul de sosiri o „invazie” si a descris multi dintre migranti drept „criminali”, ceea ce a dus la un raspuns furios din partea premierului albanez Edi Rama.

Sunak a spus ca in lunile urmatoare mii de albanezi vor fi trimisi acasa.

Guvernele britanice succesive au promis ca vor opri sosirea ambarcatiunilor mici. In ciuda acestui fapt, 44.867 de persoane au traversat Canalul in acest an.

Preocuparile cu privire la nivelul imigratiei au fost o forta motrice a votului pentru Brexit la referendumul din 2016, sustinatorii cerand Marii Britanii „sa preia controlul” asupra granitelor sale.

Sunak a spus ca publicul are „dreptul sa fie suparat” si a spus ca sistemul actual este nedrept pentru cei care au cu adevarat nevoie de azil.

„Nu este crud sa vrei sa slabesti stransoarea bandelor criminale care fac comert cu mizerie umana”, a spus el. „Destul e destul.”

Anuntul a fost bine primit de majoritatea membrilor conservatori ai parlamentului, care se tem ca vor fi invinsi la urmatoarele alegeri daca guvernul nu reuseste sa rezolve problema.

Unii parlamentari conservatori, precum fostul ministru Simon Clarke, au dorit ca guvernul sa mearga mai departe si sa ia in considerare parasirea Conventiei Europene a Drepturilor Omului anul viitor pentru a facilita elaborarea de noi politici daca cea mai recenta strategie a guvernului nu reuseste sa descurajeze trecerile.

Liderul laburist al opozitiei, Keir Starmer, a declarat ca ultima data cand guvernul a schimbat sistemul de imigratie, l-au inrautatit.

Guvernul Marii Britanii a anuntat la inceputul acestui an planuri de deportare a migrantilor in Rwanda, alaturi de alte eforturi, in speranta ca va actiona ca un factor de descurajare pentru cei care incearca sa vina pe mare.

Politica a facut obiectul unei contestatii la Inalta Curte din Londra la inceputul lunii septembrie, cand o coalitie a grupurilor pentru drepturile omului si un sindicat au sustinut ca politica din Rwanda nu este functionala si este lipsita de etica. Luni este asteptata o decizie.

Sunak a spus ca guvernul va reporni zborurile catre Rwanda si a anuntat ca parlamentului i se va cere sa stabileasca cote pentru cati pot fi admisi din motive umanitare.

Desi sistemul de azil al Marii Britanii este adesea lent in procesarea cererilor, aproximativ doua treimi dintre sosirile cu ambarcatiuni mici ale caror cazuri au fost examinate s-au dovedit a fi refugiati autentici.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: