Detectivi particulari, platiti cu aproape 3000 de euro de parinti care voiau sa afle daca copiii lor se drogheaza la festivalul Untold
In perioada festivalului UNTOLD, cererea pentru servicii de supraveghere a minorilor a crescut semnificativ, conform unui reprezentant al Asociatiei Detectivilor Particulari din Transilvania, Liviu Banias, citat de Realitatea TV
Potrivit lui Liviu Banias, cererea a fost influentata si de „inmultirea comerciantilor de droguri” in timpul festivalului. Tarifele pentru supravegherea minorilor in timpul Untold au variat intre 1.800 si 5.000 de lei pe zi. „Pentru astfel de servicii costurile se ridica de la 30 de euro pe ora la 50 sau chiar 60 de euro pe ora. Cum festivalul dureaza 4 zile, cei care vor sa stie daca copiii lor consuma droguri sau nu trebuie sa scoata din buzunar cel putin 2900 de euro,” a spus Banias.
El a adaugat ca „urmarirea minorului este cea mai dificila” si necesita o strategie bine pusa la punct, cu detectivi care sa se poata apropia de anturajul adolescentului fara a atrage atentia.
In ciuda eforturilor autoritatilor de a controla fenomenul consumului de droguri, inclusiv prin trimiterea de agenti antidrog si supravegherea aeriana, parintii aleg tot mai des sa recurga la detectivi particulari pentru a-si monitoriza copiii. Banias a subliniat ca „traficantii sunt foarte bine organizati” si ca „exista o echipa care identifica si racoleaza copii din familii mai bogate.”
De asemenea, el a semnalat o tendinta alarmanta in randul tinerilor, afirmand ca „daca ai 13-14 ani si nu ai prizat niciodata, inseamna ca nu esti in trend.”
In ceea ce priveste preturile, reprezentantii agentiilor de detectivi au confirmat ca acestea variaza semnificativ in functie de agentie si serviciile incluse.
„In cadrul festivalului, pretul poate ajunge la 1200 de euro pe zi,” a declarat un reprezentant al Agentiei Detectiv Particular Cluj. La alta agentie, costurile au fost raportate la 5.000 de lei pentru 8 ore de supraveghere.
Parintii sunt incurajati sa aleaga agentii autorizate si sa verifice activitatea economica a acestora pentru a evita problemele.
Banias a subliniat ca, in ciuda eforturilor autoritatilor, „exista si un flagel al consumului de alcool printre tineri,” si a avertizat ca „acolo unde este bautura sunt si droguri.” El a adaugat ca „Clujul este pe locul doi dupa Bucuresti la consumul de droguri,” si a descris actuala situatie ca fiind deosebit de ingrijoratoare.