Deutsche Welle analizeaza componenta noului guvern al Romaniei si ajunge la o concluzie pesimista pentru tara tara noastra: „Romania va intra in imersiune”.
Concluzia publicatiei germane se bazeaza pe fatul ca atat detinatorii ministerelor cheie, cat si insusi premierul, sunt persoane sterse, fara experienta internationala, astfel incat Romania ca deveni tot mai „irelevanta” pe plan international.
„Componenta noului Guvern este si nu este surprinzatoare. Intr-un anumit sens asistam la un acord deplin intre natura proiectului PSD si insignifianta persoanelor promovate.
Nu are rost sa facem prezentarea tuturor ministrilor. E suficient sa ne uitam la cateva aspecte cu adevarat relevante. Externele mai intai, Internele si apoi Afacerile Europene. Teodor Melescanu este un diplomat cu experienta care detine, cu siguranta, un anumit savoir faire, dar despre opiniile caruia nu stim nimic. Ce-i drept nu stiam nici pe vremea in care era membru PNL sau in scurta perioada de timp cat a detinut portofoliul Externelor in 2014. Talentul sau ”diplomatic” a constat mereu in capacitatea de a-si disimula optiunile in spatele unei aparente afabile si conciliante. E si acesta un talent pretios in vremuri tulburi de indecizie politica, asa cum vor fi fost anii 90, cand Romania evolua intre o Uniune Sovietica intrata in disolutie si un Occident fara intentii lamurite, dar astazi pare mai curand o forma de evaziune si dezimplicare. T. Melescanu pare solutia unei diplomatii retractile, care se teme de orice afirmatie mai apasata si care evita orice tip de angajament.
La interne, Liviu Dragnea ne-a propus ”o femeie cinstita si cu experienta in administratie”. In realitate, in afara unui parcurs lipsit de orice relevanta (secretara la o scoala generala, functionara de rang inferior la o banca etc.), singura experienta notabila a fost perioada scurta de timp cat a condus prefectura judetului Teleorman. O experienta folositoare, neindoielnic, dar nu pe masura rolului atribuit. Ministrii de Interne ai Uniunii Europene se reunesc periodic in JAI, unde discuta toate problemele legate de migratie, criminalitate transfrontaliera si, inevitabil, problematica Schengen in masura in care mai este relevanta. Realitatea este ca, in planul relatiilor interguvernamentale, ministerele de Interne au preluat sarcinile cele mai presante si mai sensibile. Nu mai e nevoie sa spunem ca ministrul de Interne ar trebui sa fie un politician versat, cu o deplina intelegere a problematicii europene in toate aspectele sale.
In aceste imprejurari, avem serioase dificultati in a spune, in termeni conventionali, ce orientare externa va avea viitorul guvern, cata vreme ministerele relevante sunt detinute de oameni prea ”fluizi” sau care nu au adecvarea pretinsa de rol. Nu l-am uitat pe prim-ministrul insusi care nu are nici cea mai mica experienta internationala si care pare la randul sau cantonat in problematica locala. Romania se pregateste, in aparenta, sa intre in imersiune, sa se faca cat mai putin vizibila si cat mai irelevanta. Daca a contat putin pana acum, de aici inainte va conta si mai putin”, scrie Deutsche Welle.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Kelemen Hunor il intampina pe reporter posomorat sau, poate, doar obosit. Este ora 10.30 si…
Santierul naval din Cartagena al companiei de stat de constructii navale Navantia a inceput instalarea…
Averea celor mai bogati zece oameni din lume a crescut cu 63,5 miliarde de dolari…
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat intr-un interviu pentru aktual24.ro ca a "ajutat" la traducere…
Desi Vladimir Putin inca nu l-a felicitat oficial pe Donald Trump, oficiali de rang inalt…
Comisarul european ungar Oliver Varhelyi, caruia i s-a oferit portofoliul de comisar pentru "Sanatatea si…