Conform proiectului de rectificare bugetara, publicat marti dimineata de Ministerul Finantelor Publice, deficitul bugetar ar putea urca la 4,3% in acest an, mult peste pragul de 3%.
„Angajarea la constructia bugetului initial a unor cheltuieli bugetare pe baza unor venituri suplimentare cu un grad ridicat de incertitudine privind incasarea acestora pe parcursul exercitiului bugetar a condus la derapaje fiscale care au determinat majorarea deficitului bugetar pe anul 2019 la 4,3% din PIB, fata de tinta de deficit initiala de 2,76% din PIB. Timpul scurt ramas pana la sfarsitul anului nu face posibila aplicarea de masuri structurale care sa conduca la mentinerea tintei de deficit bugetar in limitele asumate initial”, precizeaza ministerul, citat de hotnews.ro.
Prin urmare, mai multe ministere se vor confrunta cu taieri de fonduri:
• Ministerul Educatiei Nationale: -2.080,0 milioane lei, reprezentand in principal economii la proiecte cu finantare externa nerambursabila. Ministerul a propus reducerea sumelor alocate proiectelor cu finantare externa nerambursabila.
Totodata, pentru invatamantul universitar prin rectificare se propune majorarea veniturilor proprii si a cheltuielilor din acestea cu suma de 129 milioane lei, pentru cheltuieli de personal si pentru realizarea proiectelor cu finantare din fonduri externe nerambursabile.
• Ministerul Afacerilor Interne: -1.187,8 milioane lei, per sold. Diminuarea propusa de catre minister este in principal de la proiecte cu finantare externa nerambursabila avandu-se in vedere gradul de executie a cheltuielilor, precum si necesarul estimat a se plati pana la finele anului;
• Ministerul Transporturilor: -1.084,2 milioane lei per sold. Propunerea de diminuare a cheltuielilor bugetare a avut in vedere gradul de executie a cheltuielilor, precum si necesarul estimat a se plati pana la finele anului. S-au identificat economii in principal la proiectele cu finantare din fonduri externe nerambursabile (-1.300 milioane lei la propunerea ministerului), transferuri catre institutii publice, pentru intretinerea infrastructurii feroviare si intretinerea si dezvoltarea infrastructurii rutiere (-200 milioane lei), proiectele de investitii finantate din fonduri rambursabile (-57,4 milioane lei), cheltuieli de personal (-1,0 milioane lei), dobanzi (-2,6 milioane lei) si rambursari de credite (-5,0 milioane lei). S-au alocat fonduri pentru decontarea facilitatilor si gratuitatilor de care beneficiaza diferite categorii sociale (185,4 milioane lei) si pentru finalizarea proiectelor ISPA;
• Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale: -1.065,9 milioane lei. Propunerea de diminuare a cheltuielilor bugetare a avut in vedere executia cheltuielilor pe anul 2019 raportata la prevederile bugetare anuale. S-au identificat economii in principal la proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014 – 2020 (- 950,0 milioane lei la propunerea ministerului), transferuri intre unitati ale administratiei publice (-100,0 milioane lei), bunuri si servicii (-15,0 milioane lei), cheltuieli de capital (-2,3 milioane lei) si imprumuturi (-1 milion lei). S-au asigurat fonduri pentru cheltuielile de personal (2,46 milioane lei).
• Ministerul Fondurilor Europene: -302,3 milioane lei, propunerea avand in vedere gradul de executie a cheltuielilor, precum si necesarul estimat a se plati pana la finele anului; s-au identificat economii in principal la proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile (-302,5 milioane lei la propunerea ministerului), cheltuieli cu bunurile si serviciile (-0,5 milioane lei) si alte transferuri (-0,53 milioane lei). S-au asigurat sume pentru plata drepturilor salariale stabilite prin hotarari judecatoresti (+1,3 milioane lei).
• Secretariatul General al Guvernului: -227,5 milioane lei, per sold, propunerea avand in vedere gradul de executie a cheltuielilor, precum si necesarul estimat a se plati pana la finele anului; s-au identificat economii, in principal, la rambursari de credite, la dobanzi, la cheltuieli cu bunurile si serviciile, la alte transferuri, la subventii, la cheltuieli de capital si la cheltuieli de personal. In acelasi timp s-au majorat cu 28 milioane lei alocatiile pentru sustinerea cultelor religioase.
• Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale: -110,9 milioane lei. Propunerea de diminuare a cheltuielilor bugetare a avut in vedere gradul de executie, precum si necesarul de finantare pana la finele anului 2019. S-au identificat economii in principal la active nefinanciare (-110,2 milioane lei) si la cheltuieli de personal (-0,9 milioane lei). S-au asigurat fonduri pentru plata cotizatiilor la organismele internationale (+0,2 milioane lei).
Iata ministerele care vor primi mai multi bani:
• Ministerul Muncii si Justitiei Sociale: +3.982,3 milioane lei per sold astfel:
– majorarea transferurilor pentru echilibrarea bugetului de asigurari sociale de stat cu 1.975,9 milioane lei ca urmare a:
-diminuarii veniturilor curente ale sistemului public de pensii cu suma 1.423,6 milioane lei, datorata in principal incasarilor din contributia de asigurari sociale datorate de asigurati si
-majorarii cheltuielilor bugetului asigurarilor sociale de stat aferente sistemului public de pensii cu suma de 552,3 milioane lei, in principal pentru asigurarea platii integrale a drepturilor de pensii pe luna decembrie;
– suplimentarea fondurilor destinate platii drepturilor de asistenta sociala pana la finele anului (pensii, alocatii de stat pentru copii, indemnizatii persoane cu handicap, indemnizatii pentru persoanele aflate in concediu pentru cresterea copilului etc.).
• Ministerul Sanatatii: +2.898,9 milioane lei per sold, astfel:
– suplimentarea transferurilor pentru echilibrarea bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate cu 3.125,2 milioane lei;
– diminuarea cheltuielilor bugetare ca urmare a gradului de executie a cheltuielilor, precum si a necesarul estimat a se plati pana la finele anului; s-au identificat economii in principal la cheltuielile aferente programelor cu finantare rambursabila (-97,0 milioane lei), proiectelor cu finantare din fonduri externe nerambursabile (-73,5 milioane lei la propunerea ministerului), la alte transferuri (-27,8 milioane lei) si cheltuieli de personal (-28 milioane lei).
• Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice: +1.763,7 milioane lei per sold. Se propune asigurarea suplimentara a 1.800 milioane lei pentru Programul National de Dezvoltare Locala, precum si pentru derularea proiectelor cu finantare externa nerambursabila (+10 milioane lei) si reduceri la alte naturi de cheltuieli in functie de gradul de executie si de necesarul de finantare pana la finalul anului al anumitor proiecte/programe. Astfel, s-au identificat economii in principal la transferuri intre unitati ale administratiei publice (-45,3 milioane lei) si bunuri si servicii (-1 milion lei);
• Ministerul Finantelor Publice – Actiuni Generale: +388,3 milioane lei, din care: -347 milioane lei Dobanzi, -129,7 milioane lei Subventii – Sustinerea exportului, a mediului de afaceri si a tranzactiilor internationale, +650 milioane lei la Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, -50 milioane lei Plati in contul creditelor garantate si/sau subimprumutate, +15 milioane lei Contributia Romaniei la bugetul UE si +250 milioane lei Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020.
• Ministerul pentru Mediu de Afaceri, Comert si Antreprenoriat: +299,0 milioane lei per sold. Se propune asigurarea fondurilor necesare pentru derularea programelor de sustinere a dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, respectiv a Programului pentru stimularea infiintarii intreprinderilor mici si mijlocii START-UP NATION Romania (+300 milioane lei). S-au identificat economii la cheltuieli de personal (-1 milion lei);
• Ministerul Finantelor Publice: +236,0 milioane lei per sold. Se propune asigurarea suplimentara a 279 milioane lei pentru plata sumelor din titlurile de plata emise de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, conform legislatiei in vigoare. S-au identificat economii la proiecte cu finantare externa nerambursabila (-15 milioane lei la propunerea ministerului) si la cheltuieli de capital (-28 milioane lei);
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…
Un avion Boeing 737-800 Max al Southwest Airlines, cu pasageri la bord, a fost lovit…
Presedintele comisiei electorale din Georgia a fost stropit cu vopsea in timp ce organismul a…
Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…
Un cadavru aflat in stare avansata de descompunere a fost descoperit, sambata, de mai multi…
O echipa formata din cercetatori americani si chinezi a descoperit ca pe misterioasa parte indepartata…