externe

Dezvaluiri din lumea spionilor sub acoperire pe care Rusia i-a infiltrat in Occident: „Era ultima persoana despre care as fi crezut ca e spion”

Victor Muller a fost un student apreciat la foarte apreciata Johns Hopkins School of Advanced International Studies din Washington, D.C. Ulterior, s-a aflat ca era spion in serviciul Rusiei, relateaza Business Insider.

Supranumit „Brazilianul”, el a fost descris pentru CNN de catre colegii de facultate ca fiind sociabil si inteligent. Era plin de viata in clasa, deschis la minte si era adesea vazut in campus purtand cu el casca de motocicleta.

Un coleg a spus ca era ultima persoana pe care ar fi suspectat-o vreodata ca ar fi spion.

Dar in martie a fost dezvaluita adevarata identitate a lui Muller. Procurorii din Olanda au declarat ca Muller era, de fapt, Serghei Vladimirovici Cerkasov, un agent militar rus care, sub o identitate falsa, a incercat sa obtina un stagiu la Curtea Penala Internationala de la Haga pentru a fura informatii.

La scurt timp dupa aceea, patru persoane cu identitati bulgaresti au fost arestate in Marea Britanie. Procurorii britanici au declarat ca acestia erau de fapt agenti de informatii rusi, care traiau sub identitati false pentru a culege informatii despre parti cheie ale infrastructurii britanice.

Aceste cazuri, au declarat expertii pentru Business Insider, arata ca, pe masura ce tensiunile cu Occidentul cresc, Rusia isi pregateste celebrul program de „ilegali”, sau spioni care traiesc sub identitati false, pentru a se infiltra in tari straine.

Este o metoda pe care Rusia s-a bazat inca din primele zile ale Uniunii Sovietice, agentii sai „sub acoperire” fiind descrisi in filme, carti si seriale de televiziune.

Dar, odata cu schimbarea vremurilor, expertii cred ca Rusia a dezvoltat noi tehnici pentru a crea „legende” sau identitati false pentru agentii sai ilegali.

Rusia se intoarce la vechile metode

Spionii desfasurati in strainatate se impart in doua mari categorii. Cei mai multi sunt „legali”, trimisi la ambasadele straine pentru a ocupa aparent posturi diplomatice, in timp ce culeg in secret informatii. Exista, de asemenea, asa-numitii agenti „sub acoperire”, sau „ilegali”, care traiesc sub identitati false, uneori timp de zeci de ani.

Faimoasa capacitate a Rusiei de a pregati agenti „sub acoperire” dateaza din primii ani ai Uniunii Sovietice, cand tarile occidentale refuzau sa recunoasca legitimitatea guvernului comunist si interziceau accesul reprezentantilor sai diplomatici.

Pentru a culege informatii despre numerosii inamici straini ai Rusiei, precursorul KGB-ului, NKVD, a inceput sa trimita agenti in strainatate sub nume false. Adesea, acestia au petrecut ani de zile traind vieti aparent banale, in timp ce isi dezvoltau in secret sursele si adunau informatii.

In urma invaziei rusesti din Ucraina, relatiile dintre Occident si Rusia au ajuns la cel mai scazut nivel de la Razboiul Rece incoace, iar relatiile diplomatice s-au prabusit din nou.

Guvernele occidentale au expulzat 700 de diplomati rusi pe care i-au acuzat ca sunt „legali” care lucreaza pentru agentiile de informatii rusesti.

Kevin Riehle, un fost ofiter de contrainformatii al FBI, a declarat ca acest lucru inseamna ca Rusia se intoarce la vechile metode si desfasoara agenti „sub acoperire” sub identitati false pentru a se infiltra in Occident.

„Pentru ca nu arata ca fiind rusi se pot deplasa fara sa fie supusi controlului de care are parte un ofiter diplomatic rus”, a spus el.

De la expulzarea in masa a diplomatilor rusi, „ilegalii sunt ceea ce a ramas, practic, asa ca devin foarte importanti”, a adaugat el.

Presedintele rus Vladimir Putin, el insusi un fost ofiter de informatii externe al KGB, a celebrat mult timp ispravile spionilor rusi. Intr-un discurs tinut la sediul agentiei ruse de informatii externe, SVR, in 2020, el i-a laudat pe spionii „curajosi” ai Rusiei.

Putin a prezentat faptul ca a devenit un „ilegal” ca pe un „act de sacrificiu de sine si eroism al acestor oameni”, a declarat Trevor Barnes, a carui carte, „Dead Doubles”, exploreaza una dintre cele mai faimoase retele de spionaj rusesc sub acoperire.

In 2014, 10 agenti rusi „deep cover” si-au pierdut acoperirea in SUA. Unul dintre spioni, Anna Chapman, a devenit o celebritate a tabloidelor, iar la intoarcerea in Rusia a ocupat un post lucrativ in consiliul de administratie al unei banci.

Cum creeaza Rusia „legende” pentru spionii sai

Sub conducerea lui Putin, Rusia a perfectionat metodele pe care le foloseste pentru a crea identitati de acoperire sofisticate pentru spionii sai, sau „legende”, asa cum sunt cunoscute in domeniu.

In timpul Razboiului Rece, Canada a devenit un centru pentru crearea ilicita de identitati pentru spionii rusi. Tara avea reguli mai putin stricte pentru emiterea pasapoartelor si a actelor de identitate decat alte natiuni occidentale, a declarat Barnes.

Barnes a spus ca exista „oscilatii si schimbari de directie” in utilizarea noilor tehnologii pentru inregistrarea identitatii, iar inteligenta artificiala si alte tehnologii noi au facilitat producerea de falsuri convingatoare.

Noile tehnologii, a spus el, „pun o mare presiune asupra agentiilor de frontiera”.

De asemenea, Rusia a apelat la o noua parte a lumii pentru a obtine identitati false pentru agentii sai: America de Sud. Acolo, coruptia este raspandita, iar Kremlinul poate conta pe sprijinul unor aliati vechi de zeci de ani.

„Este un pic mai usor sa gasesti un individ cooperant intr-un birou de inregistrare sau intr-un birou de permise de conducere sau orice altceva, pe care il poti recruta sau il poti plati si care este dispus sa treaca cu vederea poate o anomalie minora in cerere”, a declarat Riehle.

„Rusia merge acolo unde este cel mai usor. Si, la fel ca in cazul oricarei activitati operationale, te duci acolo unde riscul este mai mic, asa ca banuiesc ca se duc acolo pentru ca riscul este mai mic”, a spus Riehle.

In ultimele luni, au fost descoperiti mai multi presupusi agenti rusi care traiesc sub identitati sud-americane.

In Slovenia, un cuplu care locuia impreuna cu cei doi copii ai lor a fost arestat in martie si acuzat ca traia sub identitati argentiniene false in timp ce spiona pentru Rusia. Un profesor universitar care traia sub o identitate braziliana a fost arestat in Norvegia in 2022, fiind acuzat de spionaj pentru Rusia.

De asemenea, este posibil ca Rusia sa se intoarca la metodele pe care le-a inovat cu zeci de ani in urma, in timpul unui conflict brutal pe teritoriul european cu zeci de ani inainte de invazia din Ucraina: Razboiul civil spaniol.

In timpul razboiului, agentii Uniunii Sovietice au furat pasapoartele strainilor care s-au inrolat pentru a lupta pentru republicanii socialisti impotriva fascistilor lui Francisco Franco. Acestia le-au folosit pentru a crea identitati „sub acoperire” pentru spioni, dintre care unii au fost demascati abia la zeci de ani dupa incheierea razboiului.

Este posibil, a spus Riehle, ca Rusia sa foloseasca aceleasi tactici acum. Se crede ca mii de luptatori straini din Asia Centrala, Orientul Mijlociu si din alte parti s-au inscris pentru a lupta alaturi de grupurile de mercenari rusi din Ucraina.

„Cred ca este posibil ca serviciile rusesti sa foloseasca o metoda similara astazi. Mai ales ca exista luptatori straini din mai multe tari care calatoresc in Ucraina pentru a lupta de partea Rusiei, nu doar de partea Ucrainei”, a declarat Riehle.

„Ilegalii” rusi duc o viata obisnuita

Dar lumea agentilor sub acoperire ai Rusiei nu este intotdeauna la fel de fermecatoare cum este descrisa in filme si romane. Adesea, a spus Barnes, agentii sub acoperire adanca duc o viata anonima, cautand in liniste sa se infiltreze.

Spionii sovietici Morris Cohen si sotia sa Lona au trait in anii 1950 in suburbia londoneza Ruislip sub identitatea librarilor anticari Peter si Helen Kroger, in timp ce trimiteau informatii la Moscova.

Presupusii agenti arestati recent in Marea Britanie au dus o viata obisnuita, lucrand ca ingineri de retea, soferi de spital si asistenti de laborator. Este o lume departe de cazinourile si intrigile internationale din filmele cu James Bond.

Un dezertor ii demasca pe ilegali

In urma invaziei Rusiei in Ucraina, lumea spionajului a devenit si mai periculoasa, a declarat Barnes. Invazia a provocat un val de dezertari in Occident, a spus el, si temeri de represalii brutale din partea Kremlinului.

El a spus ca este probabil ca demascarea unui numar de ilegali rusi in Occident in ultimele luni sa fie rezultatul informatiilor transmise de un dezertor.

John Sipher, fost director adjunct al operatiunilor CIA in Rusia, a declarat pentru The Guardian ca el crede ca o sursa din interiorul Rusiei a transmis probabil informatii catre serviciile de informatii americane sau occidentale care au permis descoperirea ilegalilor.

„Este aproape imposibil pentru serviciile de contrainformatii sa descopere ilegali, cu exceptia unora dintre acesti ilegali GRU care par sa fi avut numere secventiale de pasaport. Este aproape intotdeauna o sursa umana”, a declarat Sipher.

Ca urmare, programul „ilegalilor” este acum invaluit sub straturi si mai adanci de teama si securitate.

„In ultimii doi ani au existat o multime de dezertari in spatele scenei si nimic din toate acestea nu a fost facut public inca”, a spus Barnes. „Serviciile de securitate le-au oferit niveluri de protectie mult, mult mai ridicate”, a mai spus el.

Este imposibil de stiut, a spus Riehle, cati agenti sub acoperire a desfasurat Rusia in Occident. In mod traditional, agentii plasati in roluri de acoperire profunda se antreneaza timp de aproximativ sase ani, un proces costisitor si detaliat, menit sa elimine orice greseli sau neconcordante care i-ar putea expune ca traind sub o identitate falsa.

Dar un detaliu, a spus el, este aproape imposibil de eliminat in ciuda anilor de pregatire: accentul.

Este unul dintre detaliile care i-a facut pe studenti sa suspecteze ca lucrurile nu erau asa cum pareau cu presupusul spion rus Cerkasov.

„Privind in urma, a fost un semnal de alarma”, a declarat un fost coleg de clasa pentru CNN, vorbind sub rezerva anonimatului, despre accentul lui Cherkasov. „Imi amintesc ca m-am gandit la momentul respectiv ca nu prea avea sens”.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Donald Trump o va numi pe Susie Wiles in fruntea administratiei de la Casa Alba. Wiles, supranumita „Doamna de gheata”, este faimoasa pentru duritatea ei

Presedintele ales Donald Trump a anuntat joi ca Susie Wiles, unul dintre cei doi manageri…

13 minute ago

Presedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, l-a laudat pe Vladimir Putin, afirmand ca are „instinct de marcator, ca Ronaldo”

Liderul venezuelean Nicolas Maduro l-a numit pe presedintele rus Vladimir Putin o stea in politica…

28 de minute ago

Trei tineri din Suceava, retinuti la doua zile dupa ce au vandalizat nu mai putin de 51 de autoturisme

Trei tineri au fost retinuti in cazul masinilor vandalizate pe mai multe strazi din Suceava,…

O oră ago