Dezvaluiri privind continutul conversatiilor private dintre Donald Trump si Vladimir Putin: „Trump s-a lasat manipulat”

externe

trump, putin

In 2017, Donald Trump i-a cerut lui Vladimir Putin sfaturi cu privire la Ucraina, iar Putin a reusit sa influenteze opinia lui Trump de partea sa. Pe 28 ianuarie 2017, in timpul primei convorbiri telefonice cu Putin, Trump a fost primul care a ridicat problema conflictului din Ucraina, cerandu-i lui Putin sa-si exprime opinia, relateaza The New York Times.

„Presedintele rus a profitat de acest lucru. S-a lansat intr-un lung monolog despre coruptia din Ucraina. Trump a fost retinut in raspunsul sau, fiind in dezacord cu Putin si neaparand Ucraina, dar a recunoscut ca disputa Rusiei cu Ucraina este un obstacol in calea obiectivului sau de a imbunatati relatiile cu Moscova”, au spus sursele.

In aceeasi zi, cancelarul german Angela Merkel a incercat sa-i transmita lui Trump un alt punct de vedere asupra conflictului din Ucraina, vorbind despre cat de important este ca sprijinul pentru Kiev sa continue si cum este necesar sa fie infranata agresiunea rusa in Ucraina.

Cu toate acestea, potrivit unei surse care a fost prezenta in timpul conversatiei, Trump i-a ignorat opinia si a incheiat conversatia. „Multumesc foarte mult si la revedere”, a spus Trump.

Dupa ce Putin i-a spus ca Ucraina a incercat sa o ajute pe Hillary Clinton in alegeri, Trump a inceput sa promoveze o teorie a conspiratiei despre amestecul Ucrainei in alegerile din SUA. Si in timpul unei intalniri cu ministrul rus de Externe rus, Serghei Lavrov, in mai 2017, Trump a discutat cu acesta despre legatura dintre Ucraina si Clinton si l-a bombardat pe Lavrov cu intrebari despre legaturile dintre oficialii ucraineni si democratii americani, scrie NYT.

In acelasi timp, pe masura ce nemultumirea lui Trump fata de Ucraina crestea, unii dintre consilierii sai au incercat sa-l convinga ca Rusia a intervenit in alegerile din 2016, si nu Ucraina, scrie NYT. Totusi, se pare ca Trump nu i-a ascultat.

In timpul unei intalniri cu Putin la Hamburg in iulie 2017, Trump, care cu o zi inainte a spus in discursul sau ca Rusia ar trebui sa „opreasca activitatile sale destabilizatoare din Ucraina”, s-a lasat din nou manipulat de presedintele rus.

Putin a prezentat argumente in favoarea faptului ca este obligat sa protejeze locuitorii vorbitori de limba rusa din estul Ucrainei de „epurarea etnica”. In acelasi timp, a facut o analogie cu presedintele Theodore Roosevelt in 1904 si cu interventia Americii in afacerile interne ale tarilor din America Latina.

Dupa cum a subliniat Fiona Gill, un membru senior al Consiliului de Securitate National al lui Trump, Putin l-a mentionat cel mai probabil pe Roosevelt la intalnire „pentru ca stia ca Trump era obsedat de fostul presedinte militar”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: