Nu se intampla des ca un judecator dintr-o anumita tara sa acuze un presedinte al altei tari – indiferent ca-i o forta mondiala sau nu – de complicitate la asasinat. Marti, totusi, un judecator britanic a facut exact asa ceva, dand un verdict dupa o ancheta inceputa in 2016 pe marginea asasinarii fostului angajat al spionajului rusesc, Alexander Litvinenko. Asa isi incepe comentariul jurnalistul Mark Champion pentru agentia Bloomberg.
Vorbele lui Sir Robert Owen, judecatorul mentionat, din raportul sau sunt atat de neobisnuite, incat merita sa le citam: „Daca iau in calcul toate dovezile si analizele pe care le am la dispozitie, gasesc ca operatiunea FSB (Serviciul Federal Rus de Informaii) pentru asasinarea domnului Litvinenko, probabil, a fost autorizata de domnul Patrushev (actual director al FSB) si, totodata, de presedintele Putin. Owen se refera, evident, la presedintele rus Putin, pe atunci coordonator al FSB”.
Judecatorul a mai spus ca este sigur ca Litvinenko a fost omorat cu un izotop al elementului radiocativ poloniu-10, gasit in corpul acestuia si ca a fost executat de doi fosti colegi din FSB cu care s-a intalnit intr-o camera de hotel, la un ceai.
Constatarea judecatorului britanic, conform careia el este „sigur” de vina pentru actiunile celor doi fosti tovarasi din FSB, Kovtun si Lugavoi, este un moment de cotitura pentru Marea Britanie si la fel trebuie sa fie pentru Rusia. Dupa uciderea lui Litvinenko, Putin insusi l-a decorat pe Lugavoi, ceea ce l-a transformat intr-un erou national si un membru de vaza al Parlamentului rus. Era larg acceptata versiunea ca cei doi au lucrat la comanda FSB, dar sa se spuna ca „probabil” totul a fost decis de Putin e un mare pas, sutine Champion.
Acesta este un verdict pe care judecatorul Owen l-a tras din marturiile martorilor si de la istoricul Robert Service, despre modul cum actioneaza ierarhia in Rusia. Exista doua lucruri care se pot spune in acest sens. In primul rand, Owen doreste mult mai mult decat ar fi trebuit sa creada in tot ceea ce i s-a spus de catre fosti angajati ai FSB si prieteni ai lui Litvinenko. El se bazeaza pe explicatiile acestora pentru a construi motivul pentru care Kremlinul ar fi dorit moartea lui Litvinenko.
In aceasta ecuatie intra si cartea care cuprinde o serie de argumente despre niste atentate in urma carora au fost detonate blocuri de locuinte in 1999. Acest moment a constituit inceputul celui de-al doilea razboi cecen si a condus la urcarea lui Putin in fotoliul de presedinte. Se spune ca Putin avea nevoie de un motiv pentru a intra in Cecenia de unde sa se intoarca victorios si extrem de popular. Litvinenko si prietenii sai sustin ca atentatele nu au fost savarsite de teroristii ceceni, ci de FSB. Multe lucruri despre aceste atentate au ramas inca neelucidate, dar cazul cu greu poate fi pus pe tapet in fata unui inalt judecator.
„Din dovezile pe care le-am citat, cartea este mai mult decat un act politic, ci este un rezultat al unei cercetari minutioase”, a spus judecatorul Owen. In al doilea rand, trebuie spus ca majoritatea oamenilor din afara Rusiei nu iau in serios faptul ca Putin este implicat in asasinarea lui Litvinenko.
Rusia a respins deja constatarile judecatorului britanic ca fiind motivate politic si a amenintat ca vor urma serioase denaturari in relatiile cu Marea Britanie. Singurul mod in care Putin poate demonstra lumii ca judecatorul britanic nu are dreptate este acela de a ii trimite pe Lugavoi si Kovtun in fata instantelor britanice. E putin probabil insa ca se va intampla asta.
Chiar daca ministrul britanic de Externe, Theresa May, a declarat joi in fata Parlamentului britanic ca Rusia va avea de suportat consecinte serioase, acest lucru nu se va intampla. May, in prima faza, s-a opus unei cercetari independente, tocmai pentru ca aceasta va confirma neputinta Marii Britanii de a pedepsi Rusia pentru o crima savarsita pe strazile Londrei. Totusi, Putin nu trebuie sa fie chiar atat de autosatisfacut.
Convingerea generala este ca Putin este un om care nu mai trece in fata lumii drept un lider de prim rang. Este omul care ordona asasinate in tari asa-zise prietene, trimite trupe sa atace vecinii, iar aceste trupe doboara un avion civil. Acese temeri, cu siguranta, nu ii vor face rau lui Putin in Rusia. Si, totusi, aceasta il face sa pozeze in pozitie defensiva. Acum poate fi popular, dar niciodata nu va risca sa isi puna soarta pe masa in alegeri democratice libere, din cauza fricii despre ce va urma daca va pierde postul de presedinte.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Franta si Marea Britanie au decis sa permita Ucrainei sa loveasca in adancimea teritoriului rus…
Turcia a refuzat sa permita avionului presedintelui israelian Isaac Herzog sa zboare prin spatiul sau…
Administratia SUA, a presedintelui Joe Biden, va permite Ucrainei sa foloseasca armele furnizate de SUA…
Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popsoi, a postat pe X, duminica, imagini video…
Oficialii echipei nationale din Kosovo au anuntat ca au luat o decizie radicala si nu…
”Ciuca, presedinte” si ”Stop binomului PSD-AUR” au fost mesajele definitorii ale reuniunii filialelor PNL din…