Dictatorul din Belarus propune un parteneriat tripartit cu Rusia si Coreea de Nord

externe

alegeri, Belarus, observatori OSCE, interdictie, Alexandr Lukasenko

Aleksandr Lukasenko si-a exprimat interesul pentru crearea unui parteneriat trilateral cu Rusia si Coreea de Nord, in contextul in care exista zvonuri potrivit carora Vladimir Putin si Kim Jong-un ar negocia un acord de armament pentru a sustine razboiul Rusiei in Ucraina, transmite The Guardian.

Liderul belarus a facut aceste remarci in timpul unui summit cu Putin in orasul statiune Soci de la Marea Neagra, unde cei doi au avut a saptea intalnire fata in fata din acest an.

„Cred ca ne putem gandi la o cooperare in trei directii”, a declarat Lukasenko. „Coreea de Nord, Rusia. Stiu, coreenii au un mare interes pentru voi. Cred ca acolo se poate gasi un teren de lucru si pentru Belarus. Avand in vedere problemele care exista”.

Putin si Kim s-au intalnit la inceputul acestei saptamani la cosmodromul Vostocinii din Orientul Indepartat al Rusiei. Summitul extrem de bine pazit a fost prima calatorie a lui Kim in afara Coreei de Nord in ultimii patru ani.

Au fost publicate putine detalii despre discutii, dar s-a spus ca Rusia ar cauta munitie nord-coreeana, in ciuda sanctiunilor ONU care interzic tranzactiile cu arme cu regimul Kim.

Se spune ca Kim ar fi interesat de tehnologia militara si aerospatiala rusa, inclusiv de ajutorul Rusiei in lansarea satelitilor de spionaj ai Coreei de Nord, precum si de asistenta tehnica pentru programul de rachete balistice al tarii. Coreea de Nord cauta, de asemenea, ajutoare alimentare si umanitare din cauza penuriei de alimente care s-a acutizat pe fondului regimului sau de izolare impus de Covid.

Vineri, Putin a parut sa nege faptul ca Rusia planuieste sa incalce sanctiunile ONU prin acceptarea unui acord de armament cu Coreea de Nord.

„Coreea este vecinul nostru si trebuie sa construim relatii de buna vecinatate cu vecinii nostri, intr-un fel sau altul”, a declarat Putin in timpul unei conferinte de presa dupa discutiile cu Lukasenko. „Da, exista anumite particularitati asociate cu peninsula coreeana. Discutam deschis despre acest lucru, nu incalcam niciodata nimic, iar in acest caz nu vom incalca nimic. Dar, bineinteles, vom cauta oportunitati pentru a dezvolta relatiile ruso-nord-coreene.”

Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al lui Putin, a declarat ca nu au fost semnate acorduri sau contracte de armament de catre cei doi lideri in timpul vizitei.

Cu toate acestea, itinerariul lui Kim in timpul turneului sau in curs de desfasurare in Orientul Indepartat al Rusiei a sugerat ca pe ordinea de zi se afla cooperarea militara. Vineri, el a inspectat o fabrica rusa de avioane de vanatoare din orasul Komsomolsk-on-Amur, la aproape 6.000 de kilometri est de Moscova, care se afla sub incidenta sanctiunilor occidentale. Kim a fost fotografiat inspectand cabina de pilotaj a unui avion de vanatoare rusesc modern Su-57 si a observat, de asemenea, un zbor de testare a unui avion Su-35. El va calatori in continuare in Rusia pentru a vedea flota rusa din Pacific si pentru a vizita o universitate si alte facilitati.

La inceputul acestei saptamani, Parlamentul European l-a acuzat pe Lukasenko de complicitate la crimele de razboi comise de Rusia in Ucraina si a cerut Curtii Penale Internationale (CPI) sa emita un mandat de arestare a liderului belarus.

O rezolutie adoptata miercuri de legislatorii de la Strasbourg a afirmat ca Lukasenko a „facilitat” razboiul Rusiei in Ucraina si poarta „responsabilitatea directa” pentru mortile si distrugerile rezultate.

De asemenea, rezolutia il acuza pe Lukasenko ca a ajutat Rusia in deportarea fortata a copiilor din Ucraina in Rusia, acuzatii in baza carora CPI a emis deja un mandat de arestare pentru Putin si pentru comisarul rus pentru copii, Maria Lvova-Belova.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: