Digul construit de americani in largul coastei Fasiei Gaza „si-a incheiat misiunea”. Ajutoarele vor fi transportate in portul Ashdod din Israel
Armata americana a anuntat miercuri ca misiunea sa de a instala si opera un dig plutitor temporar in largul coastei Gaza s-a incheiat, punand astfel capat oficial efortului extraordinar, dar problematic de a aduce ajutor umanitar palestinienilor, informeaza Reuters.
Digul, anuntat de presedintele Joe Biden in timpul unui discurs televizat catre Congres in martie, a fost un efort masiv care a fost executat de aproximativ 1.000 de forte americane. Ajutorul a inceput sa circule prin debarcader catre Gaza in mai, o operatiune menita sa ajute la evitarea foametei dupa luni de razboi intre Israel si Hamas.
Dar vremea rea si provocarile privind distributia in interiorul Gaza au limitat eficacitatea a ceea ce armata americana spune ca a fost cel mai mare efort de livrare de ajutor din Orientul Mijlociu.
„Misiunea care a implicat debarcaderul s-a incheiat. Deci nu mai este nevoie ca acesta sa fie folosit”, a declarat viceamiralul Brad Cooper, adjunctul comandantului Comandamentului Central al SUA, intr-un briefing de presa.
Cooper a spus ca eforturile de a distribui ajutoare Gaza care sosesc pe mare se vor muta acum in portul Ashdod din Israel.
„Evaluarea noastra este ca debarcaderul temporar si-a atins efectul scontat de a spori un volum foarte mare de ajutor in Gaza si de a se asigura ca ajutorul ajunge rapid la civilii din Gaza”, a spus Cooper, adaugand ca aproape 20 de milioane de kilograme de ajutoare au fost livrate in Gaza.
Debarcaderul a devenit un punct dureros in Congres, unde republicanii l-au catalogat drept o manevra politica a lui Biden, care s-a aflat sub presiunea colegilor democrati sa faca mai mult pentru a-i ajuta pe palestinieni, dupa luni in care a sustinut ferm razboiul de pedepsire al Israelului impotriva Hamas.
„Acest capitol ar putea fi incheiat in mintea presedintelui Biden, dar jena nationala pe care a provocat-o acest proiect nu este singurul miracol ca aceasta operatiune condamnata de la inceput nu a costat vieti americane”, a spus senatorul republican Roger Wicker.
In timp ce debarcaderul a adus ajutoare de care era nevoie urgenta intr-o zona de triaj de pe malul Gazei, debarcaderul plutitor lung de 370 de metri lungime a trebuit sa fie indepartat de mai multe ori din cauza vremii nefavorabile.
Debarcaderul nu a mai fost folosit din iunie, cand a fost mutat in portul Ashdod din cauza vremii nefavorabile. Nu era clar daca armata americana a inceput sa demonteze debarcaderul de la Ashdod inainte de revenirea sa in Statele Unite.
Programul Alimentar Mondial al ONU a intrerupt operatiunile de la debarcader in iunie din cauza preocuparilor de securitate, ceea ce a facut ca ajutoarele sa se acumuleze pe mal.
Organizatia Natiunilor Unite a spus de mult timp ca livrarile maritime nu inlocuiesc accesul pe uscat. A spus ca rutele terestre trebuie sa ramana in centrul operatiunilor de ajutor din enclava, unde un monitor global a declarat luna trecuta ca exista un risc ridicat de foamete.