Din 1 ianuarie 2024, cartile de identitate simple, modelul vechi, nu vor mai fi emise, iar cartea electronica de identitate va deveni un document extins la nivel national. Incepand cu 1 ianuarie 2024, potrivit unei OUG pregatite de ministerul de Interne, toti cetatenii romani, indiferent de localitatea de domiciliu, vor primi, in momentul in care isi schimba buletinul, noile carti de identitate „cu cip”.
Romanii vor putea folosi buletinul electronic, atunci cand calatoresc, in toate tarile membre ale Uniunii Europene, fara sa mai aiba nevoie de pasaport, dar si in alte state care vor recunoaste aceste noi carti electronice de identitate.
Pe de alta parte, cetatenii romani care refuza sa primeasca noile carti electronice de identitate, vor putea face o cerere in urma careia vor primi un buletin clasic, care va putea fi utilizat insa doar la nivel national, fiind exclus pentru calatoriile internationale.
Cartile electronice de identitate vor dobandi o utilitate extinsa, putand fi utilizate, pentru inceput, nu doar pentru legitimare, ci si ca document de calatorie in tarile care le recunosc in acest sens, alaturi de pasaport.
Acestea vor avea dimensiunea unui card bancar si vor contine „un cip” pe care vor fi stocate datele personale ale cetateanului. Printre acestea, numele, fotografia, data nasterii, codul numeric personal, dar si doua amprente digitale.
Costuri, suportate prin PNNR
La emiterea noii carti electronice de identitate, solicitantii vor fi scutiti de plata taxei de emitere, costurile acesteia urmand sa fie acoperite cu bani din bugetul de stat si prin PNNR.
Proiectul de hotarare pus in dezbatere publica de MAI stabileste ca persoanele cu varsta mai mare de 14 ani vor fi scutite de la plata contravalorii cartii electronice de identitate, solicitate in cazul primei cereri, intr-un interval de timp de cinci ani.
Conditia de varsta se considera a fi indeplinita cu 180 de zile inainte de implinirea varstei de 14 ani. Pentru cartile electronice de identitate emise cu un termen de valabilitate de cinci ani, intervalul de timp se considera a fi indeplinit cu 180 de zile inainte de implinirea acestuia.
Important de precizat este faptul ca proiectul de OUG trebuie sa fie adoptat la nivel de guvern si publicat in Monitorul Oficial pentru a intra in vigoare.
Locuitorii stramutati din cauza luptelor dintre fortele ucrainene si rusesti din regiunea Kursk au protestat…
Fostul prezentator de la televiziune FoxNews, Pete Hegseth, desemnat de Donald Trump ca secretar al…
Presedintele american Joe Biden a sosit in Peru joi, 14 noiembrie, pentru a-si incepe vizita…
O tanara r0manca stabilita in Italia a murit in urma unei banale operatii de rinoplastie,…
Agenda economica propusa de Donald Trump ridica riscul unuia dintre cele mai defavorabile scenarii pentru…
Comisia pentru Supraveghere si Responsabilitate a Camerei Reprezentantilor din SUA a organizat miercuri o audiere…