Din cauza lipsei fortei de munca, Rusia revine la practica „gulag”, obligandu-i pe detinutii din inchisori sa munceasca in fabrici si ferme

externe

gulag, Rusia, detinuti, forta de munca, fabrici, ferme

Lipsa de forta de munca din Rusia este atat de grava incat economia se bazeaza pe practica din epoca sovietica de a folosi munca in inchisori, sustine un think tank. Aproximativ un milion de rusi au fugit din tara pentru a evita luptele si pentru a scapa de situatia economica a Rusiei.

Lipsa de muncitori din Rusia este atat de grava, incat natiunea se bazeaza din ce in ce mai mult pe forta de munca din inchisori pentru a-si sustine industriile aflate in dificultate si pentru a suplini lipsa fortei de munca.

In 2022, Rusia a obtinut aproximativ 19,1 miliarde de ruble, adica aproximativ 204 milioane de dolari, din munca fortata in inchisori, a raportat recent The Moscow Times, citand date de la Ministerul rus de Finante. Acest lucru a depasit estimarile pe care Rusia le-a facut in anul precedent, cand factorii de decizie bugetara au anticipat aducerea a doar 15,8 miliarde de ruble din munca fortata in inchisori.

Natiunea se astepta sa adune 15,9 miliarde de ruble in 2023 si 16,2 miliarde de ruble in 2024, potrivit estimarilor bugetare pentru 2021. 26.000 de detinuti rusi sunt trimisi la munca fortata in 1.700 de organizatii, potrivit datelor din august 2023 ale Serviciului Federal Penitenciar al Rusiei. Este mai mult decat dublu fata de ceea ce a fost raportat in 2022, cand 9.300 de prizonieri au fost fortati sa munceasca, potrivit firmei de cercetare si analiza Jamestown Foundation.

Aceste tendinte au fost declansate de o penurie record de forta de munca in Rusia, in conditiile in care sute de mii de rusi se afla pe frontul din Ucraina, iar aproximativ un milion au fugit deja din tara pentru a evita luptele sau pentru a scapa de situatia economica dificila a Rusiei.

„Economia rusa se confrunta cu provocari structurale dure, inclusiv cu lipsa unei forte de munca calificate”, a declarat Serghei Suhankin, cercetator senior la Jamestown, intr-o nota de luna trecuta. „Kremlinul a incercat sa integreze munca in inchisori cu anumite sectoare ale economiei interne pentru a rezolva aceasta problema”.

Utilizarea muncii detinutilor nu este noua pentru Rusia. Practica dateaza din perioada sovietica a sistemului „Gulag”, in care condamnatii erau desemnati sa lucreze in cele mai riscante si mai „lucrative” sectoare ale economiei Uniunii Sovietice, a declarat Suhankin.

„Recenta crestere a utilizarii muncii fortate in inchisori in Rusia nu este doar o tendinta trecatoare a unei Rusii post-COVID, cu probleme economice sau ranita de razboi. In cazul in care Vladimir Putin supravietuieste razboiului din Ucraina, utilizarea muncii in inchisori in Rusia ar putea evolua intr-un sistem similar cu cel din perioada sovietica”, a adaugat Suhankin.

Intre timp, economistii au lansat avertismente dure pentru viitorul Rusiei, in conditiile in care natiunea continua sa fie lovita de razboi si de sanctiunile occidentale. Ei afirma ca Rusia va deveni un stat esuat in urmatorii 10 ani, pe masura ce sanctiunile isi vor face efectul, iar reputatia sa de stat paria o va izola de comertul mondial.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: