Din nou, alegeri generale anticipate in Bulgaria. Al saptelea scrutin parlamentar in patru ani

externe

Bulgaria organizeaza duminica al saptelea scrutin parlamentar anticipat din ultimii patru ani, in incercarea de a iesi din impasul politic, sondajele de opinie sugerand ca niciun partid nu are sanse sa obtina o majoritate clara, scrie AFP.

Din 2020 si de la protestele anticoruptie la adresa guvernului de coalitie condus de partidul de centru-dreapta Gerb al fostului prim-ministru Boiko Borissov, tara a fost afectata de o instabilitate politica profunda.

Ultimele sondaje de opinie sugereaza ca, din nou, niciun partid nu va putea obtine o majoritate in parlament, deschizand astfel calea pentru o noua runda de negocieri in incercarea de a crea o coalitie.

Sectiile de votare se vor deschide la ora 7:00 (05:00 GMT) si se vor inchide la ora 20:00 (18:00 GMT). Primele rezultate partiale sunt asteptate in jurul miezului noptii (22:00 GMT).

Un sondaj Gallup International Balkan publicat vineri de Radioul National Bulgar plaseaza coalitia Gerb si Uniunea Fortelor Democratice (Gerb-UDF) in frunte, cu 26,1% din intentiile de vot, urmata de doua partide aflate la egalitate pentru locul al doilea.

Coalitia reformista CC/BD a obtinut 16,2% din intentiile de vot, iar partidul ultranationalist pro-rus „Revival” 14,9%. Acelasi sondaj prevedea o prezenta la vot de 31,1%.

Este nevoie de un guvern stabil si eficient, astfel incat Bulgaria sa poata accesa mai multe fonduri UE pentru infrastructura sa deficitara si sa adopte moneda unica.

Planurile de aderare la zona euro au fost deja amanate de doua ori din cauza inflatiei ridicate din Bulgaria, care vizeaza acum ianuarie 2025.

„Un parlament fragmentat si rivalitati politice de lunga durata vor complica formarea unui guvern functional si stabil”, a declarat joi, intr-o nota, compania de consultanta in domeniul riscului politic Teneo.

„Haosul politic prelungit ar putea duce la cresterea dezamagirii alegatorilor fata de principalele partide politice, in beneficiul partidelor populiste, nationaliste si pro-ruse”, a adaugat consultantul.

Alegerile anticipate au fost convocate din cauza esecului partidelor politice din Bulgaria de a ajunge la un acord privind formarea unui guvern de coalitie dupa alegerile parlamentare anterioare din 9 iunie.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: