Dincu sustine ca romanii trebuie sa aiba „incredere in stat, in politicieni, in institutii”: „Sa eliminam o parte din frici”

politica

Romania poate deveni un hub care sa furnizeze securitate in zona, „ramane sa fim destul de destepti, destul de rapizi si sa actionam”, insa va trebui gasita o formula pentru a elimina o parte din „fricile generate de neincrederea in stat, in politicieni, in institutii”, a declarat, vineri, ministrul Apararii Nationale, Vasile Dincu.

„Relevanta noastra strategica a crescut in ultima vreme. Dupa Crimeea, cererile continue ale statului roman legate de Flancul (estic – n.r.) si de intarire a lui nu au fost de la inceput bagate in seama, insa, incet – incet, Romania poate poate deveni un hub care sa furnizeze securitate in zona, ramane sa fim destul de destepti, destul de rapizi si sa actionam.

Va trebui sa gasim o formula despre dezbaterea interna, pentru ca sa eliminam o parte din fricile generate de neincredere in stat, in politicieni, in institutii, pentru ca suntem foarte fragili, iar ceea ce spun toate datele noastre de la NATO, din zilele acestea, este ca Rusia are un proiect destul de puternic. (…) Sa incercam sa lucram cu date, cu ambitii si cu actiuni”, a afirmat Dincu, la o conferinta online „Dinamica strategica a Romaniei in noul context geopolitic”, organizata de Fundatia Sfera XXI in parteneriat cu Pentagon Marketing & Research, informeaza Agerpres.

Citeste si: Cine cred ca este in spatele operatiunii de inchidere a site-ului aktual24.ro. Suspectul principal este Vasile Dincu, ministrul PSD al Apararii

El a propus organizarea unei dezbateri despre securitatea nationala, un concept „foarte contestat” de societate, dupa cum spun „foarte multi” politologi.

„In sfera tehnologica sau militara ne intereseaza ce facem cu barierele sociale, ce se intampla in social, vedeti acum cererea de neutralitate, de exemplu. Eu primesc, de la injuraturi la sfaturi, sute in fiecare zi pe Facebook, pe canalele care sunt deschise spre public, sa ne vedem de treaba, sa nu-i suparam pe rusi, sa devenim neutri. Ca si cum te intreaba cineva cand vine cu tancurile daca esti neutru sau nu esti neutru, daca el are un program aici. Deci, si aici avem un foarte bun cadru si as fi foarte interesat sa facem un proiect de dezbatere publica, eventual sub generoasa cupola a Sferei Politice, despre securitate nationala, pentru ca spun foarte multi politologi, in ultima vreme, ca este un concept contestat. Haideti sa vedem ce intelegem noi, pentru ca e adevarat, se poate defini la un nivel interesul national, dar el intra in contradictie cu interesele colectivitatilor, poate intra, evident, (in contradictie) cu interesele indivizilor. Daca indivizii, dintr-un singur zvon, se inghesuie sa-si ia pasapoarte si sa plece, degeaba mai incercam noi sa avem o dinamica strategica sau un proiect strategic la nivel national care sa fie reusit”, a sustinut ministrul.

Vasile Dincu s-a referit, de asemenea, la rolul pe care diplomatia ar trebui sa il joace in actualul context geo-politic.

„Putin a spulberat cu tancurile lui cateva dintre stereotipurile noastre despre actuala situatie si despre diplomatie. (…) Diplomatia sa incerce sa prevada mai mult, sa previna aceste crize inevitabile si trebuie investit continuu in pace. Pacea nu este un dar, trebuie sa investim continuu in pace. Din aceasta perspectiva, aceasta va fi o schimbare in viitor. E adevarat ca miscarea lui Putin i-a schimbat si lui planurile, pentru ca nici el nu a intuit corect, pentru ca si el a crezut, de exemplu, (…) ca lumea europeana si NATO este o lume divizata, o lume lenta in reactie si ca este vorba de lentoare, de ezitari si de frici”, a subliniat ministrul.

In opinia sa, actualul context geo-politic ar putea fi o oportunitate si pentru Republica Moldova. „Cred ca sunt cateva lectii care sunt importante si pe care ni le da acest conflict. Cred ca in acest moment Romania se afla, am spus asta si la Chisinau, am vorbit despre faptul ca s-ar putea ca aceasta criza sa fie un moment astral, cum il defineste Stefan Zweig, adica sa ne permita sa ne dea si noua o fereastra de oportunitate cum au fost celelalte din istorie. (…) Cred ca s-ar putea sa valorificam daca ne miscam foarte bine. Poate ca si in legatura cu Republica Moldova, care sufera cel mai tare in acest moment, ar putea, cu sprijinul Romaniei, (…) sa fie o oportunitate si pentru Republica Moldova”, a spus Dincu.

El a mai vorbit despre importanta „maririi” aliantelor militare. „A spus-o si ministrul de Externe al Marii Britanii in ultima vreme, un lucru interesant este marirea aliantelor. (…) Cred ca marirea aliantelor este foarte importanta, nu numai cele care sunt legate de vecinatate. Am vazut, de exemplu, m-am intalnit recent cu o delegatie din zona Mexicului, cu ambasadorul si cu o delegatie de militari, care erau interesati sa lucreze impreuna cu Romania, sa gandim impreuna pregatire militara, sa faca exercitii pe bricul ‘Mircea’ „, a mentionat ministrul Apararii.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: