Dinozaur asemanator unei pasari, cu trasaturi surprinzatoare, descoperit in China

externe

Dinozaur China

Fosila unui mic dinozaur asemanator cu o pasare, cu picioare inferioare surprinzator de lungi, a fost descoperita in China, transmite CNN.

Creatura ar fi trait in perioada Jurasicului Tarziu, in urma cu 148 de milioane pana la 150 de milioane de ani, in ceea ce este acum provincia Fujian din sud-estul Chinei.

Denumita Fuijianvenator prodigiosus, care inseamna in latina „vanatorul bizar din Fuijian”, creatura avea partea inferioada a picioarelor alungita, respectiv de doua ori mai lunga decat coapsele sale.

Cantarind in jur de 641 de grame si avand dimensiunea unui fazan, fosila este importanta pentru ca a acoperit un gol in arhiva fosila in apropierea originii pasarilor, a declarat Min Wang, autorul principal al studiului care a fost publicat miercuri in revista Nature.

Pasarile au deviat de la dinozaurii therapod cu doua picioare (grupul din care facea parte T. rex) in timpul perioadei Jurasic, dar cunoasterea istoriei evolutive timpurii a acestora este ingreunata de o lipsa relativa de fosile din aceasta perioada.

„Fujianvenator, avand in vedere morfologia unica a scheletului sau, arunca o noua lumina asupra evolutiei morfologice… in cea mai timpurie etapa evolutiva a pasarilor”, a declarat Wang, profesor la Institutul de Paleontologie a Vertebratelor si Paleoantropologie din Beijing.

La animalele moderne, un picior inferior alungit este asociat cu speciile care pot alerga rapid, ceea ce sugereaza ca Fujianvenator ar fi putut fi un alergator de mare viteza, potrivit studiului.

Cu toate acestea, la pasari, este o trasatura prezenta si la speciile migratoare precum berzele si cocorii, ceea ce face posibil ca Fujianvenator sa fi trait intr-un mediu acvatic mlastinos.

Fosila a fost gasita impreuna cu fosilele altor animale acvatice si semi-acvatice, inclusiv broaste testoase si pesti cu aripioare, ceea ce sugereaza ca ar fi putut sa fi trait in mlastini.

Alti dinozauri timpurii cunoscuti, asemanatori cu pasarile, traiau in copaci si erau mai mult de natura aeriana, se arata in studiu.

Desi nu s-au pastrat pene pe fosila, este foarte probabil ca Fujianvenator sa le fi avut, deoarece rudele sale cele mai apropiate din arborele genealogic al dinozaurilor le aveau, a spus Wang. Nu se poate stabili din fosila daca dinozaurul asemanator cu o pasare putea zbura sau nu, a adaugat el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: